#MeToo, и ти, и тя, и те | webcafe.bg
Webcafe

#MeToo, и ти, и тя, и те

webcafeДияна Костова
06.12.2017, 21:51 (обновена 08.12.2017, 14:28)
личност на годината 2017

Снимка: © Time

Личността на 2017 г. според Time се оказа хаштаг. Shift + 3. Не политик, не изобретател, не революционер, не пионер.

Личността на годината не е лидерът на свободния свят (с какво го е заслужил?), не е лидерът на Европа (който и да е той?), не е дори диктатор като "Човеците" на 1938 и 1939 г. Хитлер и Сталин - oсвен ако не броим саудитският принц Мохамед, който спечели вота на публиката с притеснителна преднина.

Личността на годината е #MeToo - глобалното движение на безбройните жертви на сексуално насилие, което дойде, за да сложи край на омертата, (авто)цензурата, срама и страха. Веднъж завинаги.

На корицата на Time: не жени, а кадифени икони.

Ашли Джъд от "Целуни момичетата" стои на една маса с берачка на ягоди от Мексико и чернокожа лобистка. Инженерката, което разкри практиките в Uber за потулване на секс-тормоз, е рамо до рамо с... рамото на санитарка, пожелала да остане анонимна.

Това, което ги свързва, не е семейният статус, класата или расата, не са личните им постижения в професията. Общото между тях е, че "счупиха мълчанието".

През 2017 гласът им се чу по целия свят - след месеци, години, дори десетилетия пълна липса на съпричастност, колегиално и обществено внимание към преживените травми.

#MeToo активира движение, което успя да ликвидира за часове десетки гигантски имена, кариери, репутации. Преформатира тотално представите за добро и лошо на стотици милиони души по цял свят.

Дали това доведе до формална справедливост за жертвите и наказание за виновниците - за съжаление, все още не.

Дали обезглавяването на Харви Уайнстийн или Кевин Спейси ще сложи край на насилието над жени и деца в гетата, халифатите и патриархатите? Абсурд.

Дали #MeToo е прецедент?

Не съвсем. Новото се оказа добре забравеното старо.

Пак списание Time, само че през 1975 г., обявява Американската жена за "Човек на годината". Една от поименните носителки на тази титла е феминистката Сюзън Браунмилър, която издава фундаменталната книга "Против волята ни: Мъжете, жените и изнасилването".

Още през 70те съществуват локални групи за помощ и диалог между момичета, преживели насилие. Тъкмо тогава се оформя огромно движение за натиск срещу властите, което с много мъка и труд постига истинска законова промяна - включително, че съпругът няма право да насилва сексуално своята съпруга или че "смутното минало" на жертвата не оправдава онзи, който издевателства върху нея.

Общото между Жените на 1975 г. е, че не просто говорят, а действат. Сами по себе си, всички те са пример за истински пробив в недостъпни дотогава терени - политиката, религията, науката, журналистиката, спорта.

Затова все повече ни се струва, че личността на 2017 г. е Жертвата на ненаучените уроци. Това не са момичетата от корицата, а онези, които я държат между пръстите си.

Ако 40 години след книгата на Браунмилър дебатът все още не е помръднал от нивото "И на мен ми се случи", то това е огромна загуба на време. Почти половин пропуснат век.

Дали "исторически принос" може да се нарекат свидетелските показания на Тейлър Суифт срещу провинциален DJ, който бръкнал под полата й на фотосесия - преценката може да я направи всеки от вас.

Късогледството е порок, който само насмешката на следващите поколения може да поправи. За света през 1964-а "Бийтълс" може би са много по-значими личности, отколкото Линдън Джонсън, например. Айнщайн никога не е пробивал до годишника на Time, макар че години след смъртта си е компенсиран с награда "Човек на ХХ век".

Самата традиция на "титлата" е родена през 1927 г. поради простата причина, че Time проспива легендарния полет на Чарлз Линдберг над Атлантика и изпуска момента, когато трябва да му посвети актуална корица.

А най-безличното решение за "Личност на годината" ще да е било онова от 1969 г. - тогава, когато Човекът за първи път стъпи на Луната, списанието класира на първо място "Мълчаливото мнозинство от средните щати", избрало Ричард Никсън за президент.

Вместо поука - вържете си конец на пръста. Личността с главна буква винаги ще бъдете Вие, които четете, размишлявате и се съмнявате.

Иначе "Образ" на годината спокойно можеше да бъде и "Човекът, който търка лотарийни билетчета", "Жертвите на телефонни измамници" или "Онзи, който вярва в ХААРП".

За да не се случва това, от вас зависи да бъдете по-различен главен герой в собствения си филм.


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

24 dedo adji | 09.12.201714:46

Фридке, при цялото ми възхищение от тебе, не мога да ти подражавам. На мене е посягал само един педерас и не му отсякох ръката, само я плеснах и това беше достатъчно. И една-две женки, на които не се съпротивлявах, защото тогава бях непросветен и не знаех, че било сексуален тормоз. Ти колко ръце отсече? И откога Пловдив е в близкия изток? Не, че е далеч от ориента, ама все пак.
За посегателството на третостепенния диджей, поне в това кафене, не видях никакви доказателства. Ти ако разполагаш с по-солидни ще съм ти благодарен да ме просветиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 08.12.201721:58

Явно си струва, щом дори ти продължаваш и продължаваш да коментираш и плюеш напосоки. В смисъл, това е наблюдаема реалност все пак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 08.12.201721:07

Ще намериш Хитлер, Сталин, Путин, Бил Клинтън и аятоллах Хомейни (това по деосвин) + мълчаливото мнозинство (по Дияна Костова) + кресливото малцинство от последната номинация. Доста представителна извадка. Е, струва ли си, при тая извадка, да придаваме някакво значение на номинациите на сп. Тайм?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 08.12.201718:31

>не следа и чета , значи и не ме интересува тая или оная класация

Защо тогава коментираш и критикуваш това, което иначе не следиш, не четеш и не те интересува?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

20 Frida | 08.12.201717:31

дедо аджи, не съм соцолистка и не ме интересува дали тоя, дето посяга е провинциален третостепенен диджей, продавач на краставици или 150 кг мутра с двайсе кила златни вериги по тях. който посяга - отсичам ръка. по възможност немедлено. така работим в близкийот изток. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

19 stg | 08.12.201716:13

а не трябва ли да съдят ,тия които се оплакават за това че са опитали( успешно) чрез подкуп да получат облаги
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

18 скучко | 08.12.201711:37

"deowin | 07.12.201717:51
>ако поразровим в изданията на "ТIME" през годините

Ще намериш Хитлер, Сталин, Путин, Бил Клинтън и аятолах Хомейни.
Може би не е лошо да погледнеш какви са им критериите за избора преди да възнегодуваш и да ги оплюеш като нещастници и смешници. "

Драги ми Прасчо, точно затова така съм се изразил:"ако поразровим в изданията на "ТIME" през годините" , защото не следа и чета , значи и не ме интересува тая или оная класация за човек, спортист, бизнес/мен/дама/, артист, стругар, фрезист...или обикновен чикиджия, на годината, века, бъдещето, вселената...независимо дали е в "Тайм" "Чук-чук", или друга медия. Без да съм религиозен и да познавам религиозните книги, се ми се струва , че там някъде суетата (човешка) е изброена като един от смъртните грехове.
А за критериитеНамига ,все още тук някъде се вихрят коментарите за Харви Уайнстийн , Кевин Спейси и др. отговорни другари дето направили не знам кво си на не знам коя си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 07.12.201722:28

Мила ми Победке/Здравке, за лишен път се убеждавам, че сме сродни души. Заключението ти е точно, ясно и прекрасно. Значи всичко опира до ти на мене, аз на тебе. Това дядо ти хаджия го твърди от месец и кусур, откак се разбърка тая помия, но от мен е невалидно, защото не съм жена а ретрограден сексист, на тия години вече не и мачо.
И посмей да се засмееш. Усмихни се широко и лъчезарно, с 32 зъба. Миттутките у нас нямат такова влияние.
П.П. Как да ти викам отсега нататък, Победка или Здравка?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

16 Виктория Пенелопова 07 | 07.12.201722:01

Като питаш, Дедо, да ти кажа...Това с ми туу ми е малко смешно, но не смея да се засмея Смее се Опитвам се да си представя как се случват тези неща. И винаги стигам дотам, че има жена, която иска нещо /по служба, така да се каже/ и мъж, който може да й го даде, но не по заслуги. Не че жената не заслужава, но има 100 като нея. И тогава....хм, понякога хората се изгубват в желанията и амбициите си. Не съдя никого и никого не оправдавам.
Аз не бих постъпила така, защото друго ми име е Здравка Каменарова Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 07.12.201721:41

Драга ми Победке, признанието ти е невалидно. Женската душа за мен е затворена книга. Затова оставих жените да се изходят по въпроса.
И не, моята жена никога не ми е правила подобни признания. Ако понякога е изпитвалла подобни чувства е симулирала успешно. Колко му трябва на глупавия мъж, за да се почувства голям ебец. Но съм бил близък и с някои други жени и го чух от една от тях. Не гарантирам за вярността, ти кажи.
   

оценка

+0 -0