Важно! Мъж броди в центъра на София | webcafe.bg
Webcafe

Важно! Мъж броди в центъра на София

Мирослав СпасовМирослав Спасов
06.03.2016, 15:56 (обновена 06.03.2016, 16:40)
Facebook правосъдие

Когато някой е подозрителен и заговаря момичета, явно е достатъчно за обвинителен акт във Facebook

За да определиш някого като „престъпник", се изискват компетентност и правна култура, които по нормален начин се придобиват с 5-годишно следване в университет. Във Facebook са достатъчни няколко снимки и пост, който започва с „Важно" и закършва със „Споделяйте".

За последните 24 часа над 12 500 души са направили това с изобличителен статус за предполагаем трафикант на жени или изнасилвач, който „броди из центъра на София".
Мъжът е нисък, носи странно яке, като реквизит от балкански римейк на индиански филм, и това изглежда единственото му провинение на база снимките, а като се зачетем в описанието, разбираме следното:

- Забелязан е преди три дни и преди три години на една и съща улица
- Не е от София и пита млади момичета за change бюро
- Опитва да ги заведе нанякъде, където „вероятно чакат и други мъже, защото постоянно говори по телефона с някого, който му дава много зор"
- Тези мъже „може да се занимават с трафик на момичета, може да ги изнасилват и обират"

Авторка на Facebook статуса пише, че въпросният господин опитал да завлече и нея, след това е спасила предполагаема жертва, тръгнала с мъжа, накрая подала в сигнал в полицията, но там не й обърнали сериозно внимание.

Може да е истина, но може и да не е. И никой от хилядите потребители, споделили този пост, не може да докаже нито едното от двете.

Вместо да вдигаме виртуални палци, по-добре да хвърлим боб дали наистина въпросният тип е криминален. От коментарите на нейни приятели под публикацията само един потребител се интересува от този въпрос. Останалите благодарят, вземат си бележки, разпространяват лика на "перверзника".

Ако мъжът е с криминално съзнание, този Facebook активност хипотетично би била полезна. Утре обаче друг може да реши да си направи шега, да отмъсти на някого, една лъжа, повторена 12 500 пъти, става истина от последна инстанция.

Има и още по-лош вариант - нечия будна гражданска съвест да раздаде правосъдие, вдъхновена от онзи Динко от Ямбол, който ходи на сафари за бежанци. "Правосъдие" без присъда.

В едно социално стадо да бъдеш прокурор, следовател и съдия (често пъти едновременно) е жизнеутвърждаващ нагон, противоестествен на това, което и малките деца знаят от криминалните филми - всеки е невинен до доказване на противното.

Според Наказателния кодекс подобни акции могат да бъдат определени като набедяване. В социалните мрежи се смятат за „отваряне на очи", „истина" и „обществена безопасност".
Ако не вярваме на истинското правосъдие, това не означава, че трябва да го подменим с Facebook присъди по бързата процедура.

Следващия път „престъпникът" „може", „вероятно", „изглежда" ще е някой от вас. Имаме право да не харесваме държавата, но нямаме право да си измисляме нова.

Oще: facebook съд  изнасилвач  критично мислене  мъж броди в центъра на софия  наказание  наказание във facebook  обвинение във facebook  подвеждане  правосъдие  правосъдие във facebook  престъпност  публично заклеймяване  съдебна система  трафикант на хора 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 07.03.201613:10

Съгласна съм с Дракона.
Да не говорим, че постът ми изглежда пълна партенка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 07.03.201609:49

Прав е авторът.
Най-лесният начин да съсипеш живота на някой човек е да го изкараш педофил или изнасилвач пред масите. Виждали сме го неведнъж. После да ходи да доказва, че няма сестра.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

3 Desislava Popova | 07.03.201601:48

И по неговата собствена логика, Мирослав Спасов как по дяволите знае, че това не е вярно, ако самият той не е въпросният мъж и не е забъркан в трафик на плът?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

2 Astarot | 06.03.201623:05

Може да е вярно, може и да не е вярно. Който е прочел поста, може да си направи сам преценката, до колко твърдението е вярно. Скалъпените истории, рядко съдържат "може би" и "вероятно", така че според мен лично наблюденията са обективни и опасността реална.
Понеже обществото няма никаква протекция от страна на органите, които се издържат от данъците ни, хората предприемат самоинициатива. Което е напълно нормално. Може и да нямат юридическо образование и да не им пука, че някой е невинен до доказване на противното, но проявяват инстинкт, който е присъщ дори и на стадните животни - предупреждава другите.
...и дава мат`рял на мрънкачи псевдо-журналисти да дращят статии.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 06.03.201617:39

В последно време е модерно да си съдия Дред. Всички са полицаи, следователи, прокурори, съдии, и екзекутори едновременно. Концепцията на съдия Дред може да е била пародия на точно тези насилнически нагони, и да ги е изобразявала по един забавен начин, но реално много хора живеят с тази нагласа за раздаване на правосъдие.
Подобни феномени като идеята за съдия Дред, обаче, са свидетелство за упадъка на едно общество, където доверието в компетентността на институциите е много ниско.
За това така се получава, че Фейсбук става средство за изява. Още повече, че имам лични наблюдения как докато тромавите институции се задействат минава толкова много време, че решаването дори на простички ситуации става кауза пердута. За същото време с няколко обмислени поста е възможно да се постигне далеч по-силно въздействие.
Това до голяма степен е в съгласие с принципа на свободната конкуренция; ФБ се съревновава с държавните институции. И за сега ФБ бележи категорична победа. Държавата е видимо неконкурентна.
   

оценка

+2 -0