Особености на руския газов лов | webcafe.bg
Webcafe

Особености на руския газов лов

Емилия Милчева
06.07.2010, 17:53 (обновена 07.07.2010, 18:01)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

Писа ли си шестица премиерът Бойко Борисов след преговорите с руснаците...

Прекрасна сценка изиграха на 6 юли премиерът на България Бойко Борисов и първият заместник на Владимир Путин - вицепремиерът Сергей Зубков.

Особености на руския национален/газов лов - така може да бъде наречен този филм. Чаках премиерът да каже по някое време, че си е написал шестицата в бележника. Нали обяви, че ако се договори с руснаците както иска, ще си пише 6. Изглежда се е разбрал, както те си искаха. Явно неговото и тяхно разбиране са били то же самое... 

Дайте да очистим сюжетната линия от руското Очудване на цените на газа и молбата до батюшка Путин газът за българските братушки да не се вдига след поредното поскъпване; от пътната карта за АЕЦ "Белене", за която едва ли някой някога е имал съмнения, че ще се строи - въпреки драматичните скърцания със зъби на Борисов; и от поредното проблейване за ползите от "Южен поток".  

Кремъл се Очуди...колко евтино ни дава газа, а колко скъп стига до битови абонати.

Не бъркайте! Колко евтино спрямо кого: спрямо Германия, която купува на границата по $283.32 за 1000 кубика или... Договорите с "Газпром" няма да видят бял свят, за да видим ценообразуването. "Газпром" продава по различни цени на различните страни. И тези цени са съобразени единствено с външнополитическата линия на Кремъл. Вижте Украйна...

По същата логика САЩ ще ни кажат утре колко евтинджос ни продават изтребители F-16. Борисов ще повтори и ще си го окичи като лична заслуга, защото е получил congratulations от ЦРУ, Обама и прочие.

Освен това "Газпром" не продава на държавите - продава на посредниците, които пак са си негови. Така вместо "Топенерджи" - при Жан Виденов, у нас се появиха три посредника "Винтерсхал", "Газпромекспорт" и "Овергаз". Най-големите количества влизат през последните два. 

Ама ето, посредниците отпадат, нали така искаше България! Победаааа...

Победа, друг път. Посредниците не отпадат - само така ви се струва. Да, Зубков за пред камерите се Очуди на цените, по които на практика "Овергаз" продава на битовите (си) абонати - това мрежите за битова газификация, които компанията изгради през тези години в куп общини в страната. За пред обществените очи, като "лош посредник" "Овергаз" ще бъде отстранен.

В действителност "Овергаз" още през юни обяви, че излиза на либерализирания газов пазар у нас (де юре го има от 2007 г.) и ще си продава въпросните 1 милиард куб. м директно. Тоест - няма да продава на едро на "Булгаргаз" и после да го купува оттам и да го препродава на абонатите си, а ще го продава направо на тях. Толкоз за отпадането на посредниците. 

Що се отнася до това дали батюшка Путин, с който премиерът Борисов от два дни ни убеждава как топло си диалогизира, ще склони на по-ниски цени за България? Ми като не знаем останалите, всяка цена ще е "ниска".

Освен това договарянето на новите договори за доставка на руски природен газ за България се извършват в условия на намаляло потребление на природен газ в целия ЕС. За 2009 г. там е отчетен спад с 6,4 %, а в България този спад е с около 20%. Няма да е по-малък и занапред, защото не се е чуло да строим нов "Кремиковци", който беше най-големият консуматор. Сега е "Топлофикация"-София...

Пътната карта за АЕЦ "Белене" изглежда, на база публичните изявления, досущ Байкало-Амурската магистрала - твърде скъпа и ненужна. Тя идва да ни убеди как всичко ще се съобрази с българските национални интереси. Обаче премиерът каза нещо, от което няма как да не наостриш уши - ще искаме да е с 40% по-ниска, и да струва 6-7 млрд. евро.

За нищо го няма премиерът единия милиард. 40% по-ниска спрямо кое? Няма до момента официално оповестена оценка от българската или руската страна, освен известната от тройната коалиция цена от 3.99 млрд. евро.

Има изявления. През септември м.г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков каза, че цената на АЕЦ "Белене" ще е 10 млрд. евро. Не се позова на някаква изготвена оценка. В същия ден вицепрезидентът на на руския изпълнител „Атомстройекспорт" Генадий Тепкян каза, че новата атомна централа може да се изгради най-много за 6 млрд. евро.

Е, значи 40% дисконт означава точно руската цена...

Фактически проектът за АЕЦ "Белене" може да се смята за приключен, каза Зубков. Така е, приключиха ни.

"Южен поток"? Дано поне тук устискаме някакъв национален интерес. Странно е, че Борисов пак повтори - за първи път го каза миналата есен, че преговаряме активно с Еврокомисията за приоретизирането му. На практика това означава, че ако Брюксел го признае, да го подкрепи - включително и финансово, както прави с обявения си за приоритет "Набуко".

А "Набуко" би донесъл на България И ДРУГ ГАЗ, освен руски.

Но както се казва във веселяшкия филм "Особености на руския национален лов": "Тостът по време на лов трябва да бъде кратък като команда. Или изстрел. Иначе няма да остане време за съдържателен отдих!" Е, ловът приключи... 

Oще: аец белене  бойко борисов  владимир путин  газ  цени  южен поток 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2010, 18:23

1 lele | 07.07.201008:38

чудесно - това е най-адекватната трактовка на вчерашната седянка, а не някакви министри да ми рисуват някакви таблички по телевизията
   

оценка

+0 -0