Лозето не ще ГЕРБ, а мотика | webcafe.bg
Webcafe

Лозето не ще ГЕРБ, а мотика

Бате Гойко
09.02.2012, 15:21 (обновена 09.02.2012, 17:33)
Мирослав Найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов не е дал смислени обяснения за незаконните лозя

През 2012 г., със закон - макар и минал само на първо четене - българският парламент обяви за незаконни лозя, садени след 31 август 1998 г. Защо след тая година - не е ясно. Виното от лозе по Костово време  горчи или що ли...

Винени лозя, засадени без право на засаждане след 31 август 1998 г., подлежат на принудително изкореняване за сметка на производителя - така е записано в законопроекта за виното и спиртните напитки.

Регулацията по този насилствен и груб начин на лозовите масиви у нас означава само едно - под ножа би трябвало да паднат всички дребни производители, които си гледат лозе за собствени нужди. И най-много да продават по стотина литра на някой, минал по пътя.

Защо е избрана тази дата? Най-вероятно защото истинското лозе е лозе след десетина години, иначе дава плод по-рано.

Обаче както във Франция - най-големият износител на вино в Европа, така и по света кризата удари и пиенето. Пие се по-малко, все повече у дома, а и цената е фактор.

Стигна се дотам, че преди няколко години ЕС прие споразумение за изкореняване на лозя. Тогава никой в България не обясни как това ни засяга.

Важно е, защото България има възможност да усвои близо 166 млн. евро европейски средства до 2013 г. за лозя, успявайки да увеличи общия финансов бюджет с 8.5 млн. евро. За какво ще се използват парите? За преструктуриране - т.е. изкореняване, на лозя, застраховане на реколтата, промотиране на вината ни в трети страни, модернизация на технологиите.

Но тук има един тънък момент - има определени категории лозови масиви, които се изкореняват и за това се плаща. Но не се плаща, когато дадени лозя са определени за незаконни.

Изглежда любим метод на това правителство е да действа с натиск, когато иска да уреди определени фирми. А за да е в подходяща опаковка, го прекарва през машинките си за гласуване в парламента.

Само че лозето не ще ГЕРБ, а мотика. Да внимават да не я настъпят управляващите...

Oще: герб  законопроект  лозе  лозя  парламент 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 09.02.201216:54

Сами се набутахме за членове на Европейският съюз и то когато световната криза започна да го гази безпощадно.Старите членове на евросъюза се надяват да се справят с кризата по най-лесният и приятен начин,като умъртвят всеки опит за конкуренция от новите членове.Не случайно вече успяха да закрият наши крупни предприятия.А сред лесните и приятни начини е и винопроизводството.Защото ние сме с най-висока смъртност,най-беднит,а следователно и най-глупавите в целият съюз.Но козируваме и на Меркел,която също започна да произвежда вино. Въпрос
   

оценка

+0 -0