Импийчмънт на президента заради стенограмата с Дянков? Чалгъ* | webcafe.bg
Webcafe

Чалгъ*

Емилия Милчева
06.03.2010, 16:05 (обновена 29.04.2010, 16:25)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Импийчмънт на президента заради стенограмата

Властта ни така работи, че няма и седмица, в която медиите да не са заредени с нови патрони. През тази, вместо пипалце на Октопод, или нечие крилце или кълка, от понеделник вечерта до петък се чуваха кратки откоси - Първанов vs Дянков. Лелей, колко отмъстителен бил президентът. Неслучайно е ловец-стрелец. Изчака на пустия Дянков да му падне на мушката и после - пат-пат-пат, отстреля го като див козел архар в Узбекистан. На ти за „феодалните старци в БАН", на ти за „малоумните приказки в президентския доклад", на ти за „определено не е млад президентът", на ти за техническата грешка, дето опразни за един ден сметките на президентството.

Вариациите за непозволения удар със стенограмата варират в различните медии от „заби" до „кроше". В Webcafe.bg избрахме ъперкът, не защото сравняваме Първанов с Коко Тайсъна, а защото юмручният удар се използва при близък бой, размества ти ченето и губиш дар-слово. Справка: Дянков на излизане.

„Труд" пише как ГЕРБ може да подложи на импийчмънт президента Георги Първанов, ако се докаже, че е нарушил чл. 32 от Конституцията. Заканата я отправи по "Панорама" на БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Цецо Страшника. Чл. 32 гласи, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи. Какъв ти тук чл. 32 - елементарна етика изисква да получиш съгласие на събеседник, преди да разпространиш разговор с него... Другото е чалгъ.

"По-добре да си излиза от президентската институция, ако трябва, и ние ще излезем от днешната политическа конфигурация и да се върви към избори", каза още Цветанов.

От ГЕРБ щели да изискат аудиозаписа на разговора между президента и Дянков. Що не и видеото - и да го пуснат в You Tube. В мрежата още не са видели такова чудо - клипче от разговор на президент и министър.

Сега какво ще прави Борисов - личната дружба с президента ли ще избере или министъра си, който прати на килимчето при Първанов? Няма да го мисля - той Русия и САЩ се направи, че не е чул, както сам каза, та президента и министъра ли...

Цветанов го даде доста хард - тая силоващина и стоманата в гласа може да отива на образа му на вътрешен министър, обаче на политическия му лик не стои добре. Да вземат пример от Буш - като му метнаха в Ирак обувка, позна номера й. Мен като гражданин не ме интересува аудиозаписа от срещата -  субтитрите изтекоха на физиономията на Дянков след „дружеската беседа". Може ли да прочетем обаче беседата между премиера и президента, след която вторият поиска, а първият  гарантира и парламентът Му върна на подчиненост шефа на Генщаба! Просто искам да знам в тоя разговор бил ли е и майка за военните „бащата на нацията" - видя се, че не е. Защото остана текстът обезщетенията им да се бавят до 1 година и да не могат да си купуват жилищата.

Но извън сюжета, наречен „война на институциите", който си е пейнтбол, има истински гадни неща. Риалитито. Като например, че тужурките на железничарите, наричани днес канадки,  стрували повече от 200 лева - при тройната коалиция. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад носи китайско яке за няколко долара - сигурно си ги купува на дузини от пазара в Техеран. Костюми пък са били поръчвани за по 300 лева. Костюм и канадка струват колкото заплатата, че и отгоре на един обикновен железничар. А заплатите не се плащат редовно още когато са ги обличали в тия дрешки. И как ще се плащат редовно? „Изчезнали 18 вагона за 14 млн. евро", пише „24 часа". Платени са въпросните рециклирани вагони, ама ги няма. Губи ми се в в паметта в тази или друга уйдурма с вагони втора употреба беше замесен Валентин Моллов? Изобщо, както казва другият ВАЦ-ов вестник - „Лъснаха далавери в БДЖ за 127 млн. лева". В България нещо като лъсне, после все угасва като вощеница. Да му мислят железничарите - толкова са ошушкани железниците, че на три се вдигаха хората с елементарно искане - да им се плащат навреме авансите и заплатите.

Много му се е насъбрало на тоя народ. Генка Маркова в „24 часа" го е казала супер добре: „Вентилът на радиатора е нов Октопод. Да го изгоним!" Ти само кажи как! Вентилите не оправят стъкмистиката на сметките, но създадоха нови посредници между потребители и топлофикация и нов бизнес - топлинните счетоводители. А за да се отвори нова ниша в бизнеса, което става първо със закон, ехей - що кръгове и политици трябва да...убедиш. И после - обръчите на Доган. Всеки е с обръчи - на едни са стегнати като на каца, други ги въртят на кръста като кръшна кючекчийка.

Чий обръч беше Мургина например? Сетих се за нея, като прочетох в „Стандарт" как шефът на НАП Красимир Стефанов (той й беше заместник) казва как данъчната амнистия трябва да се проучи. И аз чувам, че това витае в главите на неколцина управляващи - и зад тях. Стефанов лееекичко пуска въдичката. Има как да го обоснове - криза е, всеки лев е ценен и безценен. Тия индулгенции ги правят в Италия, в Германия - не, там здраво пипат тия, дето не плащат данъци. Нападжиите най-добре да почнат да събират. Например огромните несъбрани социални вноски, стига да могат. След като прехвърлиха събирачите от НОИ в НАП, за няколко години 90% от тия хора вече ги няма в НАП. И събираемостта я няма. Шефът на НАП има да прибира и 6.5 млрд. лева държавни вземания - половината да събере, няма да има нужда да гони Михаля из швейцарските банки. За ДДС-ото няма да говорим...

Няма, защото се задържа максимално от държавата, сиреч НАП, и не се връща. А не се връща, защото с него се плащат разни пожарни сметки - като за болници и лекари например. „Личните лекари спират работа следващата седмица", казва „Сега". Джипитата ще спрат протестите едва когато премиерът изпълни обещанието си да не им бави парите. За целта трябва да го накарат да повтори обещанието си на президента. Дадени там обещания се изпълняват тутакси.

Пак в „Сега" Диян Божидаров е написал един In Memoriam на демократичния ни преход. „Големите бунтове на прехода не бяха дело на будните граждани. Време е да признаем, че народните вълнения през последните 20 години бяха користно дирижирани...Революциите обикновено протичат с огромен масов ентусиазъм и хладна конспирация между тесен кръг умни, но непочтени люде".Затова не искам да следвам байрактарите. Като видите някой да крещи и да развява трикольора, моля, преминете на другия тротоар...

Съвсем тъжно го е казал Кирил Христов, цитиран в коментара на Любослава Русева в „Дневник": „Няма приличие нито в живота на тоз народ, нито на гробищата му, дето покрай сградените с крадени пари скъпи паметници на жалки политически еднокрили мухи се заличават гробовете на ония великани, които са единствено оправдание за съществуването на това полудиво племе".

Коментарът й е озаглавен „Записки на начинаещия патриот". След като го прочетох, смятам, че начинаещ трябва да отпадне.

Лошото е, че наистина остана повече за мразене, отколкото за обичане...

Oще: седмицата 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 07.03.201011:38

Хем сме диви, хем не сме щастливи, хем сме завистливи. Кво правим на тия места?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.02.2010, 10:03

1 Andrei | 07.03.201011:27

Статията е много вярна, точна и силна. За съжаление точно така стоят нещата. Аз прочетох и коментара на Любослава Русева в "Дневник". Прегледах и форума към нея. Прегледайте го и вие, за да видите какво пише в него "това полудиво племе".
   

оценка

+0 -0