"Исках да съм депутат, обаче нямах желание" | webcafe.bg
Webcafe

"Исках да съм депутат, обаче нямах желание"

Webcafe
29.04.2017, 14:40 (обновена 01.05.2017, 11:18)
депутат

Снимка: © Webcafe.bg

Точно една седмица отне на 44 Народно събрание да произведе новина, чрез която даде смела заявка, че ще постигне непостижимото. Кое е то - сами ще се досетите.

Малозначителна на пръв поглед, но много показателна стъпка: т.нар. блиц-контрол вече няма да съществува, а традиционните петъчни министерски препитвания се местят от БНТ1 към втората програма на националната телевизия.

"Блиц-контрол" не е име на секретна операция на Луфтвафе, а един от малкото инструменти на депутатите да поставят въпроси по актуални казуси на министър-председателя и вицепремиерите.

Актуални, колко да са актуални, след като блиц-контролът беше позволен само веднъж в месеца, в сряда (точно когато заседава и Министерски съвет), 2 часа преди края на пленарното заседание и само по въпроси от "общата политика" на кабинета.

С други думи - имаше го само ако не се появи извинителна причина за отсъствие на премиера заради международното положение, ретроградното новолуние, дерби от Втора лига на стадиона в Бистрица или друга форсмажорна ситуация от астрално-феноменален произход.

И сега министрите остават длъжни да се явяват на изслушвания пред парламентарните комисии. Ако искате да разберете какво отговарят в реално време, обаче, трябва да се явите телом и духом в сградата на бившия Партиен дом. Заседанията на комисиите не се излъчват на живо, освен в особено редки случаи.

Парламентарен "контрол" над кабинета има и всеки петък - ден на майстора. Само че отговорите на въпросите се забавят с поне десет дни, ако изобщо стигнат до обсъждане. През 2015 г. Цецка Цачева беше пресметнала, че парламентът трябва да заседава 16 астрономически часа само за да чуе отговорите на всички натрупани въпроси към кабинета.

Нерядко се оказва, че проблемът се е решил от "само себе си" още преди да бъде поставен на дебат, или министърът намира за по-уместно да претупа темата в половинминутно "интервю" на крак, обикновено от засада по коридорите на институциите. Или още по-безболезнено - с публикация във Facebook, съчинена от безименен PR.

Резултат: беззъба опозиция, празна пленарна зала, 8% доверие в парламента, с тенденция към понижение. Власт да се откаже доброволно от контролните си лостове върху подчинена власт - това звучи абсурдно. Или не упражнява никаква власт, или не го прави доброволно. И в двата случая сама си е виновна. Опитайте се да го обясните на британски парламентарист - ще го съборите от коня.

Колкото и да е странно, медиите се превърнаха в неволен съучастник на подмяната на публичната отговорност с "бъбрене" и фокуси с огледала.

Всички знаем интимни детайли от живота на дъщерята на Тръмп, жената на Макрон и любовницата на Путин, но сме в пълно омъгление по въпроси като модела на правосъдната система в Румъния, причините за бунта в парламента на Скопие или за опита за държавен преврат в Черна гора. Всички можете да гледате в ефир изслушването на новия главен прокурор на САЩ или дебата в ЕП за Виктор Орбан, но никога не сте виждали с очите си що за цирк е едно заседание на българския Висш съдебен съвет.

Сутрешните блокове с охота се превърнаха в инквизитори на политиците - само за 30 минути, с бръснещ полет по повърхността на целия "конспект".

Опитайте обаче един експеримент: спомнете си поне едно "живо" интервю на премиер или министър, в което да участва опозиционер. Тогава ще разберете каква е разликата между infotainment и парламентарна демокрация.

Oще: блиц контрол  депутат  министерски съвет  народно събрание  парламент  парламентарен контрол 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 01.05.201715:35

scuba,

вземи се стегни, обърни оръжието, и реализирай точен изстрел от 0 метра разстояние. Това е единственията ти шанс да потигнеш нещо смислено!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

6 VK | 30.04.201718:19

Макарончето,
Що не си починеш малко? Или мислиш, че некой мноо се интересува от "мъдрите" ти мисли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

5 VK | 30.04.201718:13

"Повечето мислещи знаем, че парламентарната демокрация е химера..."
-----------------
Интересно, как точно е употребена думата "мислещи". В това изречение няма място
_________________
По тази причина не гледаме телевизия, не гласуваме, не членуваме и не четем вестниците на властта.
--------------
Е, и ? Като нищо не правите сте мноо готини ли? Или това е просто обяснение на на думата "мързел" ?
_____________________
"Скоро ще спрем и електронни издания да четем, защото и тях ще извратят тотално"
-------------------------
щото още не са ли?Блажени са верующите, или нещо подобно...
________________________
"Ще започем да си разказваме притчи и легенди...."
--------------
Е, ся, кво праите ? Или има и по-лошо....
_____________________________

Идиотите ще останат верни на матрицата докрая!
---------------
Дали идиотите са в матрицата, или тя е в идиотите.....
Между другото, думата "идиот", в старогръцкото си значение, е точно описание на
на логиката, която изповядвате.
Нищо лично, но не харесвам лицемерието!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

4 scuba | 30.04.201716:50

Макароне,гледам през теб като през окуляра на оптически мерник.
Обектът е на кръстачката.
Спусък!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 30.04.201714:49

...спомнете си поне едно "живо" интервю на премиер или министър, в което да участва опозиционер.
Вие много високо поставяте летвата!
Спомнете си изобщо кога сте видели Бойко Борисов в цял ръст? Трудно ще ви е, обзалагам се! Той в цял ръст изглежда като чувал, пълен с желе. Толкова е отпуснат, с анемична походка, и неестествени движения на ръцете. Но като го снимат в близък план, нахилен, уверен, тогава изглежда очарователно. После отбират от безмислиците му две-три фрази годни за пред публика, и всичко шест!
Никога няма да видите Бойко Борисов в дебат, подобен на този между Хилъри Клинтън и Донад Тръмп. И има причина за това - той е продукт на политически инженеринг и PR.
Има един слух за него, който се разпространява сред хора живели в емигрантската общност в Германия в началото и средата на 90те. Според този слух Бойко Борисов е бил два пъти съден, и има влязла в сила присъда за кражба на автомобил на територията на Германия. Сега се сете за досието "Буда", за твърденията, че Ангела Меркел е била сътрудник на ЩАЗИ, и т.н., и си помислете случайно ли е, че Бойко Борисов е стигнал толкова високо в политиката? Или е бил подчинен на външни интереси, и това е просто цирк, дирижиран от хора с огромни апетити към ресурсите (както минерални, така и природно-териториални) на нашата страна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2017, 10:28

2 Пасарелка | 29.04.201717:11

Повечето мислещи знаем, че парламентарната демокрация е химера. По тази причина не гледаме телевизия, не гласуваме, не членуваме и не четем вестниците на властта. Скоро ще спрем и електронни издания да четем, защото и тях ще извратят тотално. Ще започем да си разказваме притчи и легенди, като в зората на информатката! Но...само мислещите! Идиотите ще останатверни на матрицата докрая!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2014, 02:28

1 1951 | 29.04.201717:06

Заради такива статии чета кафето!
   

оценка

+0 -0