Денят започва с култура и завършва с цензура | webcafe.bg
Webcafe

Денят започва с култура и завършва с цензура

webcafeЕва Мартинова
06.07.2016, 08:47 (обновена 07.07.2016, 09:45)
Вежди Рашидов

Снимка: © БГНЕС

Както винаги стигаме до два враждуващи лагера - едните, търсещи справедливост журналисти и опозиционери на всяка цена, а другите - партийни булонки, готови да сръфат всеки, погледнал накриво стопанина им.

В право на отговор министърът на културата Вежди Рашидов посъветва водещия на БНТ Георги Ангелов „да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата". Поводът е разговор, проведен в предаването на БНТ „Денят започва с култура" на 30 юни по темата „Защо ще има протест срещу промените в Закона за културното наследство". Гости са скулпторът проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и художникът Владимир Руменов - и тримата критици на промените. В правото си на отговор Рашидов намеква, че „държавата отглежда децата на някои водещи". На 5 юли Асоциацията на европейските журналисти поиска оставката на министъра, а БНТ публикува позиция, в която настоява журналистите й да не се третират като „зависими държавни служители" и уточнява, че „Професионалната ангажираност, с която екипът разработи темата, предизвика широк отзвук и показа, че е значима за всеки от нас. Отчитаме, че в дискусията от 30-ти юни 2016г., която предизвика правото на отговор на Министъра на културата, беше нарушен журналистическият стандарт за плурализъм, като личните нападки и квалификации, изказани от събеседник в студиото към страна, която отсъства, бяха оставени без професионална реакция от водещите."

Това е хронологията.

Последствията от бурята в чаша ефирно време са отново и както винаги два враждуващи лагера -

едните, търсещи справедливост журналисти и опозиционери на всяка цена, а другите - партийни булонки, готови да сръфат всеки, погледнал накриво стопанина им.

Писмото на Вежди Рашидов е пълен провал. Съветниците му, които са участвали в написването му трябва незабавно да бъдат уволнени. Намеци за отглеждани от държавата деца на водещи и употребата на „ясли", когато става въпрос за журналистика са недопустими.

За градската аудитория поясянявам, че „ясла" не е само заведение за отглеждане на деца до 3 години, а и мястото, на което се сипва храна за селскостопанските животни. С безумното си предупреждение Рашидов приравнява водещия Ангелов до безпомощна черна овчица, на която й се сипва фураж. Водещият става овца, заплатата става дневна доза фураж, сиреч (любима дума на премира) селското стопанство става култура, министърът става фермер, а агнето често става чеверме.

Синоним на думата „ясла" е „хранилка". Журналисти на държавна хранилка...добитъкът се храни за мляко, вълна и месо. Доене, стригане и... клане. Какво тук значи някакво си „free range" (свободно отглеждане).

Стар бизнес, няма общо с културата, но прилича на цензура.

„Ясла". Малка дума. Голяма метафора. Грандиозен автогол. Иван Вуцов дори би завидял.

Рашидов: „Отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на "Мисия Лондон" - втора серия."

Недостоен намек за зависимости между журналиста, властта и прогреса на наследниците му. Тази част от „правото на отговор" навява спомени за доносите в архивите на ДС. Малко истина под воалчето на срамежливата, но хитра девица, изиграна от представител на Държавата. Долнопробно намигване от куртизански бал с маски.

Нейно величество Обективността обаче изисква да изгледате разговора от 30-ти юни, който отвори темата за свободата на словото и доведе до искане на оставка. Ако и след това сте на мнение, че водещите Ангелов и Ангелова трябва да бъдат канонизирани, а не порицани за липса на журналистическа етика, значи или не разбирате нищо от журналистика или разбирате доста, но сте користни лицемери.

При положение, че засегнатата в разговора страна не присъства, то поне можеше да отсъстват хихикания от страна на водещите и накланящи везните уточнения като „каква вратичка в закона, това е цял портал!"

Недопустимо е водещите да бъдат адвокати на нападаните, но няма как да бъдат и прокурори.

Особено, когато са лица на обществената телевизия, а не на телевизия „Алфа".

Изводът е, че когато журналистите се отдалечат от обективността, независимо в каква посока - към или срещу властта, се превръщат в добитък. И понеже обективността трудно се обяснява - запомнете едно - не осигурявайте комфорт. Независимо кой седи срещу вас.

Oще: адина барфончовска  бнт  вежди рашидов  велислав минеков  владимир руменов  водещ  денят започва с култура  журналистика  медии  министър  министър на културата  право на отговор  сутрешен блок  телевизия  цензура 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2016, 09:28

13 tefal | 08.07.201609:36

http://www.bambi.tirol/index.php?m=982&lang=1
Това е сайтът на хотел "Бамби", австрийските алпи.
Ако все още не сте планирали своята лятна почивка, семейство Рашидови ви кани ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 06.07.201622:00

VK, според мен в случая постъпваш като обикновено келеме без капка достойнство - мина, изсра едно напълно нергументирано "поръчков журналист", олигави нещо в стил "ако не си съгласен с мен, значи не знаеш какво означава обективност и не четеш", па замина да лющиш бира разплут на дивана пред телевизора с блажена идиотска усмивка на лицето от спомена как чевръсто си метнал говно по журналиста с това, което ти липсва - достойнство.

Честно, точно този тип напълно безотговорни, безхаберни, безсъвестни хора сте причината България да е на тоя хал. Рашидов е точно същият, Борисов, Цветанов, Сотиров - абсолютно един и същи вид гнусни човеци сте.
И, не, не ми казвай, че гушата ти не била толкова тлъста, колкото на Сотиров, и че си можел да боравиш свободно с цели хиляда думи от българския език, вместо стоте на премиера. Това също би било несъществено.

Съществени са само нещата, които създават обективната реалност в България.
Огледай се.
Политиците са ти на ниво селски бек? Премиерът ти е с вид и поведение на австралопитек? Медиите обслужват политически интереси и няма свобода на словото? Икономиката, културата, изкуството, образованието и здравеопазването са просто жалки претенции за такива?
Е, това са следствията от манталитета на хората като теб, Рашидов, Борисов и сие.
Това си пожела, това получи.
Пий една бира.
Това ти остава.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

11 VK | 06.07.201621:34

"...министър Рашидов е твоят министър. Не е моят. "
------
Министър Рашидов е български министър. Толкоз по въпроса.

А относно литературните ти разбори на тема обективност и субективност.....има една приказка: " Чукча не читатель, чукча писатель ".
Дори не си направи труда да прочетеш за какво става дума.
Както и да е ти си прав, с радиото не ми се спори!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 06.07.201621:07

VK, изглеждаш ми доста объркан.

>Не може да ума обективно мнение от човек, който е пристрастен по дадена тема

Всъщност не само че може, но и няма друг начин. Няма противоречие между обективност и пристрастност, защото това са ортогонални понятия и, конкретно, не са взаимноизключващи се.
Най-лесно е да видиш абсурда в убеждението си като видиш до какви следствия води. В случая, понеже не съществува човек, който да е напълно безпристрастен по която и да било тема, то би следвало, че няма как да съществува такова нещо като обективно мнение. СЛед като явно говориш за такова, значи не оспорваш принцпипно съществуването му, но от убежденията ти следва, че такова не съществува. Което, именно, ги прави объркани.

Освен това има огромна разлика между "поръчкова журналистика" и "пристрастност"/"липса на обективност". Поръчковата е поръчана от трето лице. Затова е сериозно обвинение, което ти изглежда не мислиш да защитиш, предполагам защото нямаш каквито и да било аргументи.

>ударението е на "иронизира", а не на ясла

Твоето или моето субективно мнение за това къде било ударението е напълно безпредметно и несъществено.
Това, че Рашидов казва в пряка реч, че Ангелов е на "държавна ясла", е същественото случая, и то е просто факт.

Ако ти мислиш, че е желателно, приемливо, нормално министърът на културата да оприличава журналист на държавна заплата с добитък на държавна ясла, който следва единствено послушно да се съгласява с всяко решение на всеки висш чиновник на държавен пост, то имам добра новина за теб - министър Рашидов е твоят министър. Не е моят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

9 VK | 06.07.201620:21

И още една интересна думичка има - "непрестанно", свързана с "иронизира". Демек не е за сефте, казано с други думи.
Ако някой прочете цялото писмо, може и да схване смисъла.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

8 VK | 06.07.201620:00

"Това е много сериозно обвинение. "
_________

Не, не е. Не е обвинение.
Не може да ума обективно мнение от човек, който е пристрастен по дадена тема и не го крие.
Примерно ти не харесваш Б. Борисов, предполагам още по-малко В.Рашидов, но претендираш за обективно мнение по тема, свързана с някой от тях.
Може да имаш лично мнение, но да претендираш за обективно и независимо мнение си е наглост отвсякъде.
По същата причина се отзовават съдии , когато имат някакво отношение към едната страна по делото.
А колкото до хранилките и яслите, дето толкоз ви бодат очите, прочетете точния текст:


" А колкото до водещия г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата."


като ударението е на "иронизира", а не на ясла. Има една приказка, точно описваща подобна ситуация, ама ще се въздържа да я цитирам.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 06.07.201619:16

>поръчкова

Това е много сериозно обвинение.
Имаш ли някаква аргументация, че Ангелов прави "поръчкова" журналистика?
Защото обратното - че Рашидов очаква Ангелов да не го критикува, а сляпо да се съгласява с неговите решения - става кристално ясно от реториката на писмото на Рашидов с всичките там ясли, хранилки, и т.н.
Тоест, именно според Рашидов всеки журналист на държавна заплата е редно да прави поръчкова журналистика - според поръчката на текущата политическа върхушка и, конкретно, на него, височайшия министър на културата, за когото Радой Ралин се беше изказал доста подходящо.
Така че хайде да се разберем - точно Рашидов очаква и изисква поръчкова журналистика, докато Ангелов от друга страна е наясно какви са приоритетите на истинския му работодател, българския данъкоплатец, и работи за тях.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

6 VK | 06.07.201618:46

"Какво поведение? "
-------

Правиш ли разлика между обективна журналистика и поръчкова такава?
Няма никакво значение дали В.Рашидов е министър, или пасе овцете на къра, когато по негов адрес се сипят клевети в ефир, и то с любезното съдействие на водещия. Има право на отговор и съм сигурен, че ако не беше министър, въпросното писмо-отговор би било доста по-пиперливо.
А иначе почва да ми писва таа мания да се плюе по държавата , правителството, Президента и всичко което се случва тук.
Аман от черногледство и недоволни от всичко, и всички, "будни граждани" и патреоти!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 06.07.201618:30

>има ли работодател, кой ще търпи подобно поведение на свой работник

Какво поведение?
Държавната субсидия се предоставя на журналистите от БНТ за да правят свободна и обективна журналистика, а не за да венцеславят правителството и да сипят хвалебствия по адрес на този и онзи височайший министър и безумните му, ако не откровено престъпни, действия.
Ангелов си върши работата. Точно ако не си я вършеше и блееше послушно щеше да се наложи данъкоплатецът да пита защо търпи подобно поведение от свой работник.

А реториката с яслата според мен показва блестящо гигантската и непреодолима културна и цивилизационна бездна между Рашидов и Ангелов.
Рашидов е типичният соц бюрократ, за когото е единственият правилен манталитет е този, в който е абсолютно задължително раболепно да прекланяш главица пред държавния чиновник, да имаш лично мнение е забранено и направо кощунствено, когато би могло дори минимално да се различава от това на другарите в ЦК.
Ангелов е човек с ясна представа какво означава журнализъм и защо данъкоплатците на една държава биха могли да имат полза от това с техни пари да се субсидират журналисти - конкретно, че няма абсолютно никаква полза да плащат заплати на журналисти, които задължително и единствено ще възхваляват всяко решение и действие на всеки политик от текущото управление на страната.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

4 7 | 06.07.201614:26

Въпрос- г-н Рашидов в ролята на държавата ли се явява? Шокиран
   

оценка

+2 -0