Кой измисли сензацията за Кивота на остров Тасос | webcafe.bg
Webcafe

Кой измисли Кивота на Тасос

Стефан Стефанов*
10.11.2011, 11:15 (обновена 10.11.2011, 15:53)
гърция вестници

Снимка: © Getty Images

"Новината" за Кивота, открит на Тасос, разпространена охотно у нас, липсва при първоизточника - сайт-партньор на гръцкото министерство на туризма

Чета новините в интернет по няколко пъти дневно. Правя това, напук на ясното ми съзнаване, че "този, който не чете нищо, е по-добре образован от онзи, който чете единствено вестници" по думите на Томас Джеферсън.

Ежедневно се натъквам на сериозни пропуски по отношение представянето на новината, ставам свидетел на един маргинален журнализъм, процъфтяващ по нашите ширини. Ето два пресни примера.

Нека насочим вниманието си към първата новина, която прочетох в български сайт. Въпросителното заглавие "Открили кивота и гробницата на Александър Велики на о. Тасос?" кара и нас да повдигнем вежди и да побързаме да кликнем линка към съобщението за откритие, което несъмнено има важна роля от историческо, а дори и религиозно, а оттам и социално значение.

Откриването на Кивота, този изключително важен за целия християнски свят обект, би играл ключова роля в утвърждаването на християнството и е нещо, което лично аз бих сложил преди гробницата на Александър Велики, както в заглавието, така и в текста на статията. Но моят текст няма да разглежда този въпрос, а по-скоро ще се опита да провери достоверността на тази информация.

Прочитаме статията и в обобщеното представяне с удебелен шрифт намираме "... съобщиха руските медии". Малко по-надолу четем: "Ръководителят на изследователската група "Пития" Николаос Кумардзис съобщи, че за намирането на находките са помогнали любителски разкопки, предаде Правда. Ру".

На руския сайт намираме статията, която на свой ред се позовава на "деловая газета Взгляд". Отиваме и на този сайт, намираме статията там и разбираме, че те пък се позовават на информационна агенция „Интерфакс", която пък на свой ред е предала съобщение от "информационния партньор на Министерството на културата и туризма на Гърция, портала grekomania.ru".

До този портал ни отвежда и статията, написана на почти правилен английски на англоезичната версия на сайта на известна новинарска агенция (в българската версия новината не се открива). От агенцията са решили да съкратят нашия път на проследяване на източника, като просто са изпуснали руските медии, благодарение на които сензационното откритие достига до българския читател.

Но това не е чак такъв проблем. Проблемът идва от това, че на сайта на този партньор на гръцкото министерство на културата и туризма не намираме и помен от подобно откритие - нито в последните новини, нито в някоя от категориите, нито като използваме търсачката на сайта (всички възможно ключови думи, както на кирилица, така и на латиница).

Вторият е новината за преминаване покрай Земята на астероида 2005 YU55, което е най-близкото преминаване на космически обект с толкова големи размери (около 400 метра ширина) толкова близо от 1976 г. насам. Друга наша онлайн медия пише: "Астероидът 2005 YU55, който утре в полунощ - в 1.28 ч българско време ще премине близо до Земята..." (sic). Новината е публикувана в 9:40 ч на 8 ноември 2011 г.

Нека разтълкуваме момента на преминаването: "утре в полунощ - в 1:28 ч".

"Утре" означава 9 ноември. "Утре в полунощ" означава в полунощ на 9 ноември, т.е. в часа, от който започва следващият ден, 10 ноември. Според общоприетите стандарти за измерване на времето полунощ на еди-кой-си ден е 24:00 часа на същия ден.

А няма стандарт, който да приравнява "полунощ" с "един часа и двадесет и осем минути". Правилно би било да се каже: "1:28 ч след полунощ".

Така достигаме до извода, че това астрономическо събитие, ще се случи "утре, един час и половина след полунощ". Ако сме ентусиасти-астрономи или фотографи, можем да започнем приготовления за наблюдение и/или снимане на тази космическа скала, която е решила да премине покрай нашата планета тъй близо - на 0.8 лунни разстояния от ядрото на Земята или на около 318 200 км от нейната повърхност.

Да, ама не. Астероидът, открит през 2005, вече отмина от точката си на най-голямо приближение до Земята и няма да го видим отново преди 2029 г. Вчера вечерта с приятелката ми ходихме на традиционна вечеря у техните и на влизане си говорихме именно за този астероид. Като ни чу, майка ѝ каза: "Ама той нали е утре вечер? Те така казаха и по новините." Очевидно и телевизиите имат проблеми с правилното разбиране на правилата за посочване на времето.

Бърза проверка показва, че други новинарски сайтове посочват времето по същия начин: "Утре в полунощ (1ч 28 м българско време)". След прочит на текста обаче читателят остава с усещането и за друга времева неяснота - "полунощ" според коя времева зона? От посоченото в скобите сравнително начетеният, зажаднял за новини, посетител на сайта може да направи извода, че става дума за 23:28 часа Гринуичко време, което пак не е точно "полунощ", но все пак е по-близко до истината.

Оказа се, че не съм единственият, на когото тази неточност в изразяването е направила впечатление. Анонимен посетител беше оставил коментара: "Не се пише днес или утре по кръчмарски. НАУЧНОТО е точно, кратко и ясно: На 9. 11. 2011 (1 ч 28 м българско време)".

За сметка на тази си неточност, несъмнено заблудила доста читатели на статията, новинарският сайт е решил да пооцвети новината в жълто със заглавието "Опасният астероид 2005 YU55 ще се наблюдава от България". Коя част от наблюдението му ще бъде опасна не става ясно, защото текстът казва единствено, че "aнализът на данните доведе до подобрение в изчислената орбита като се потвърждава, че няма опасност от сблъсък със Земята" и че новите изчисления коригират траекторията с 5000 км по-далече от предвижданията на база на наблюдения от 2005, 2006 и 2010 г.

Защо е това желание да се украсяват нещата, като им се наслагват допълнителни негативни щрихи в българските медии е трудно да се каже, но за ползващия чужди езици читател няма да е трудно да провери, че нито една уважаваща себе си информационна агенция не е употребила прилагателни от рода на "опасен" в отразяването си на това събитие.

Напротив, BBC, CNN и новинарската секция на сайта на NASA правят тъкмо обратното - бързат да цитират експерт-астроном, че опасност за сблъсък не съществува и не е съществувала в никакъв момент от продължаващото вече години следене на орбитата на 2005 YU55.

И така, дали Кивотът е открит или не и дали гробницата на Александър Велики е била намерена или не, остава само една непотвърдена от никого сензация, която ако не друго, поне отвлече вниманието ни от наболелите проблеми на деня. А може би именно това е била идеята?

Добре, че поне "опасният" астероид ни подмина...

*Авторът е наш читател. На нас лично историята с откритието за кивота ни напомня онази с костиците на Йоан Кръстител, открити край Созопол...

Oще: александър велики  астероид  време  гробница  гърция  кивот  медии  новини  русия  час 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

6 sharo | 11.11.201118:04

Или с две думи: сера на това долно племе журналЯта!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

5 lele male | 11.11.201113:09

@ Теа, няма да се учудя ако на Лесбос открият уреда, с който непорочно е заченала Дева Мария... а може и да не е уред, а някаква ябълка за нее*ани моми... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 10.11.201120:00

Сигурно и там местния учен Божидарос Димитровос се е развихрил и глей са кво става.
Някои учени от скука са способни и в моя хол ако ги пусна древна цивилизация да открият.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 10.11.201114:15

Сега какво ли ще открият на остров Лесбос... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:34

2 Umaja | 10.11.201113:42

Абсолютно вярно! И аз сутринта прочетох съобщението в т.нар. електронна медия и тръгнах да правя проучване на новината. Резултатите са същите. Какво да ги правиш само нюз им е името Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2011, 11:39

1 Sandiu | 10.11.201111:58

Преди няколко дни бех на Тасос.
Там кивот не видех.
Само таверни ,узо и сертаки.
   

оценка

+0 -0