Защо да гласувам ли? Ето защо | webcafe.bg
Webcafe

Защо да гласувам ли? Ето защо

webcafeДияна Костова
25.03.2017, 08:26 (обновена 27.03.2017, 18:06)
избори 2016, урна, гласуване, бюлетина, 06112016

Снимка: © Webcafe.bg

И един съвет за начинаещи: Не се вживявайте прекалено много в резултата

Винаги сме се възхищавали на хората, на които не им трябва ден за размисъл. С тиха завист наблюдаваме патоса на онези, които вярват непоколебимо в своята -филия или -фобия, виждат себе си в посланията на съвсем конкретен политически играч и правят изборите да изглеждат лесни.

А изборите сякаш стават все по-трудни - особено за хората, които покрай трупането на знания, трупат и печал.

И все пак въпросът "Защо да гласувам" има съвсем рационален отговор. Не, не защото в Изборния кодекс пише, че е задължително или защото вотът представлява "изпълнение на гражданския дълг". 
Всеки избор е игра, чийто резултат може да бъде положителен, стига да познаваш правилата й.  
За всички, които все още се колебаят дали да гласуват или да пишат 26 март "дъждовен", ето няколко идеи:

1) Със или без вашия "мълчалив протест" нова власт ще има

Нито една политическа система не търпи празни пространства. А и българската конституция не предвижда долна граница за избирателната активност, под която изборът е невалиден. 
С други думи: дори пред урните да се явят само стада от "купени" избиратели, парламентът ще се свика. 240 души ще се закълнат като "народни" представители, независимо че ще представляват себе си и крепостните си селяни. Тогава вече жална ни майка.

2) Колкото по-рядко гласувате, толкова по-рядко ще виждате интересите си защитени

Всяка партия разполага с инструменти, чрез които измерва шанса да ви накара да пуснете бюлетина - съответно, преценява дали има смисъл да влага съществен ресурс, за да ви разубеждава чрез конкретни обещания.

Няма значение дали сте мъж, жена, интелектуалец, общ работник, пенсионер, майка с количка, идеалист, циник, ироничен хипстър или изборен турист - гласът ви тежи точно толкова, колкото на всеки друг пълнолетен български гражданин.

Това, което ви отличава на радара на политическите партии, не е банковата сметка или дипломата, а въпросът дали сте готови да се ангажирате, като упражните правото си на глас. Колкото повече, толкова повече.

3) Гласуването е стратегия

Един глас в повече може да разбърка картите на всички играчи на масата - особено в днешната ситуация на "къси дистанции" между партиите.

Не забравяйте, че разпределението на силите в парламента е функция от избирателната активност. Кой ще прескочи бариерата, кой ще падне под чертата, кой ще е следващият "разпределител на порциите" и кой ще се добере до златния "1 процент" за държавна субсидия - зависи най-вече от това дали ще се разходите до кварталната секция.

Ако не разпознавате отявлен фаворит, сменете перспективата. Винаги можете да намалите шансовете за успех на вражеския отбор, като гласувате интелигентно. 
И не казвайте, че няма избор - просто не е вярно в ситуация на 21 политически сили с общо 4725 кандидат-депутати и доказано работеща възможност за пренареждане на листите чрез преференциален вот.

4) Този път всички имаме какво да губим

Следващите четири години ще са "интересно време" - за съжаление, в смисъла на онази прокобна китайска клетва. А слабото правителство, излъчено от парламент с представителност под критичния минимум, няма да доведе до нищо друго освен до тежки щети.

През следващите месеци ще трябва да се реши каква ще бъде новата избирателна система, ще се направят първите тестове на електронното гласуване, ще се избере ключов нов състав на Висшия съдебен съвет (и нов главен прокурор малко след това), ще се реши насоката на разпределение на еврофондовете за 7 години напред, ще се договаря стратегическият интерес на България след Brexit и т.н. 
Опитайте се да си представите бъдещия министър-председател на масата за преговори между Тръмп и Путин - сами ще разберете, че не сме в позиция да неглижираме изборите на 26 март.

5) Изборите не са Евровизия

Не говори добре за самочувствието на една нация фактът, че населението й пуска повече sms-и за анкети в риалити програми или DMS-кампании, отколкото действителни бюлетини на парламентарни избори. Вотът не е социологическо проучване или викторина. Не е лексикон или лотария.

От избора ви зависи дали ще плащате ниски или високи данъци, дали полицията ще ви пази или ще ви мачка, дали децата ви ще бъдат първи или последни по функционална грамотност в Европа, дали трудът ви ще получава адекватно заплащане. Въпрос на приоритети.

И един съвет за начинаещи: Не се вживявайте прекалено много в резултата.

Загубата на партията, за която гласувате, не е ваш личен провал. Победата й също не гарантира, че след месец няма да се разочаровате драматично при първия казус "или го гласуваме, или правителството пада".
Дори да сбъркате в преценката - ще имате възможност да се поправите и да отмъстите за излъганото доверие.

Това й е хубавото на демокрацията. Възползвайте се, докато все още я има.

Oще: гласуване  за кого да гласувам  избирателна активност  избори 2017  как се гласува  парламентарни избори 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2014, 20:00

23 Dimitar Stalev | 27.03.201713:28

Учителката:

От 27 години насам Българите гласуват за ГЕРБ или за БСП-какви са българите?

Иванчо: Глупаци другарко!

Учителката: Не Иванчо-подлог са!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

22 ImaIma | 26.03.201713:59

За хората които не харесват никого.


Как се отчита "Не подкрепям никого"

Всеки глас, подаден за "Не подкрепям никого" е действителен, но не участва в изчисляването на тежестта на депутатските мандати и съответно - в бариерата за влизане в Народното събрание от 4%. При преброяването от всички действителни гласове се изважда броя на тези с "Не подкрепям никого". Едва тогава се изчислява на колко гласа се равнява бариерата от 4%. Всички партии/коалиции, които имат поне този брой гласове, попадат в парламента. Общият брой гласове на всички, получили над нужното за влизане в Народното събрание се разделя на 240 - колкото са депутатските мандати и така се получава тежестта на един от тях. Съобразно нея се определят колко места в парламента ще има всяка партия/коалиция.

Опцията "Не подкрепям никого" се появи в Изборния кодекс, след като беше въведена задължителност на гласуването. Така се даде възможност, според някои депутати, на избирателите, които не харесват нито един от участниците в съответния вот, да изпълнят законовото си задължение. За първи път беше използвана на изборите за президент в края на 2016 г. Обаче, въпреки че в кодекса още пише, а и във видео материалите на Централната избирателна комисия се казва, че гласуването е задължително, вече няма санкции, ако това не се случи. Конституционният съд (решение по дело11/2016) отмени тази част от текстовете. Те предвиждаха избирателите, които не гласуват на два поредни еднакви избори да бъдат заличавани от списъците. Ако след това искат отново да гласуват, просто трябваше да се допишат.

Гласуването започва в 7,00 часа и завършва в 20,00 часа. Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).


http://www.capital.bg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.12.2013, 03:52

21 ivod | 26.03.201709:08

TheRock
,,Турция се меси в изборите, които Русия провежда в страната ни!"... при дадени указания и строгото наблюдение на фащ .
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

20 Mako | 26.03.201708:32

partci | 26.03.201702:19
Гласуването с "Не подкрепям никого" не води до никакви реални последици за "избраниците" => не си заслужава човек да се разкарва дори за това.
===============================

Пак да повторя - в българския политически живот има две огромни злини: червените деривати на БКП и протурските партии. Всеки глас, подаден за избираема партия, различна от тези, е глас против корупцията и чуждата намеса / руска и турска/ в нашите вътрешни работи.
Преведено - докато отказваш да легитимираш крадците, реално, ама съвсем реално легитимираш комунисти и турци. Поне не се бий в гърдите за тази вродена ти умствена малформация!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

19 ImaIma | 26.03.201707:46

Отивам да гласувам. Не че има голяма файда при наличието на тези закони ама карай... докато не ги изхвърлим от парламента и въведем нови закони, ще си продължавам да си гласувам за ония в гащите.

Ай приятен ден, отивам па да не вземат да затворят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

18 partci | 26.03.201702:19

Гласуването с "Не подкрепям никого" не води до никакви реални последици за "избраниците" => не си заслужава човек да се разкарва дори за това.

@dedo adji, е това е проблемът тука - че всеки чака ЕДИН да направи нещо, докато всички други му пляскат или го гълчат отсрани.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 11:20

17 Cutter | 26.03.201700:01

@partci

Когато не гласуваш, това означава, че или не можеш, или ти е все тая. Ако отказваш да легитимираш кражбите и да си част от това престъпление, то тогава е редно да гласуваш или с "не подкрепям никого" или с празна бюлетина.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

16 паяка | 25.03.201722:05

За кого?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

15 boris | 25.03.201721:08

Гласувайте се бъдещето на родината-ваша майка!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

14 Виктория Пенелопова 07 | 25.03.201721:01

Давам ви ПРЯКО основание да НЕ гласувате за Реформаторския блок. Въпреки, че кандидат-депутата им от Перник Валентин Павлов е с отнет имунитет и обвинен за причиняване на смърт на дете, те не го премахнаха от листите си. Напротив. Лукарски/Глупарски го защититава. Москов/Менгеле също.
Ако с този пост съм отклонила поне 1 глас за въпросните недоразумения, значи си струва писането по форуми.
Хора, става дума да дете, което го няма, защото някъкъв си пернишки зъболекар се е взел насериозно и се мисли за недосегаем. Ако го изберете, утре ще гледате противната му муцуна по тв-то. Но ще я гледат и родителите на детето. Трябва ли да им причиняваме това?
   

оценка

+0 -0