Ромите си дойдоха от Франция, нямаше официало посрещане | webcafe.bg
Webcafe

Възвращенците

Емилия Милчева
22.08.2010, 09:14 (обновена 25.08.2010, 09:48)
Борисов, Цветанов и сие

Снимка: © БГНЕС

Кога ТЕ ще стигнат и до миризливите ромски махали - може би при кампанията за президент догодина...

Те се завърнаха в Родината в петък вечер, 20 август. Роми от Франция и пожарникарите от Русия. 15-20 секунди за едните в една-две телевизии - и смелите ни пожарникари, премиерът Бойко Борисов и руски дипломати по всички тивита репортажи в почти четири пъти по толкова. Плюс изобилно в печата.

За сметка на мирно и кротко възвърналите се свои етнически събратя, ромът от Търговище, изнасилил 10-годишно момиченце - негова роднина, беше отразен нашироко - с картинка от мястото на събитието - мърляв и мизерен ромски квартал, изнасилвача зад решетките, плюс разказ как районът е бил блокиран и той самия заловен. А на детето е направена операция заради разкъсванията...

Премиерът обеща на стотината огнеборци, които отидоха като доброволци да гасят пожарите в Русия, по 1000 лева награда и почивка на море.

Ромите получиха от Франция по 300 евро на възрастен и 100 евро на дете, за да се върнат "доброволно". Съгласиха се - за да тръгнат пак натам след като ги изхарчат.

13-те български роми, пратени от Париж като първи транш par avion са били чакани от неколцина журналисти на терминала, но някакси успели да минат незабелязано сред останалите пътници. Очевидно не са се различавали от останалите пътници...

На мястото не е имало никакво официално лице, което да потвърди или отрече информацията, че са си дошли. Вероятно са се струпали за церемонията с пожарникарите. А е и петък вечер, все пак.

А къде са отишли ромите? Една част от тях нямат дом тук. Дали ще запишат децата си на училище от 15 септември? Шефът на една ромска организация във Франция заяви по CNN, че там децата са ходели на училище и са били нахранени. Говорят ли френски? Ще ходят ли почивка?!  

Няма как да разберем. В ромските гета не стъпва никоя от властите ни - само четвъртата и то  когато прави репортажи за насилие, изнасилвания, кръвосмешения, педофилия, наркомания. Не и за честота на заболяванията като туберкулозата, нито за грамотността, нито за прехвърлянето на фирми по ДДС. Другото е по-лесно - туряш един/една ромка пред камерата и оттам се лее разказът, почти като софт порно.

Идва и някой кандидат за депутат или кмет по време на изборна кампания - т.е. на четири години, ако изборите са редовни. После някой от хората му сяда и се договаря с някой от ромските босове колко гласа ще купува, по колко лева и оня ходи да им събира личните карти... 

Странно, но дори министър-председателят ни Бойко Борисов не е стъпил в ромска махала. А той милее за народа си, нали никой няма да го отрече... Ромите са близо една двайста от населението на таз страна - по-точно 4.7%, по данни на ЦРУ. И според агенция Ройтерс България е на второ място в Европа по брой на ромите - 800 000. Първа е Румъния с 2.4 милиона. Българската статистика ги изкарва близо 2.5 пъти по-малко. 

Верно, че премиерът няма къде да разбива шампанско в ромските махали - единственото строителство там не е на път или водопровод, а на поредната все едно от мукава къщурка. Обаче може да гръмне едно на циганска сватба - след принц Чарлз никой ВИП не го е правил.

(Или пък колко ще е мъжкарско да покани главите на мешерето, ония ми ти ромски барони на приказка за положението на ромите - и Цецо Цветанов да приседне край тях, пък да каже за престъпността... Ей сега, когато са в отпуска - и няма новини през август, както казва Божидар Димитров. Впрочем защо Божидар Димитров го нямаше на летището - нали той отговаря за българите в чужбина, а френските ни роми са именно такива.

Не, пардон, Димитров отговаря само за българите-патриоти, българите-македонци и изобщо българите като етнос, ромите не са етнически българи.)

Преди 10 ноември 1989 г. извън България имаше една категория хора, обявени от Държавна сигурност за невъзвращенци. Сред тях имаше "контрареволюционни остатъци", агенти на ДС, хора, избрали пътя на политическата емиграция и хора, избрали просто пътя навън. Част от тях видяха близките си за първи път откакто са напуснали страната след 1989-а.

Ромите със сигурност искат да си останат невъзвращенци. Обаче ги възвръщат. Във Франция си имат гета, пълни с емигранти от Сенегал, Алжир и бившите френски колонии и дори неколкостотин румънски и български цигани вече им идват в повече. 

След Франция и Италия не само обяви, че ще връща ромите там, откъдето са дошли - в Новата Европа, но и ще настоява за мерки за експулсиране, подобно на нелегалните емигранти. Според италианския министър на вътрешните работи Роберто Марони връщането на ромите в Румъния и България е съвсем справедливо.

По CNN и Euronews показаха репортажи от събарянето на бидонвилите им край шосе А76 край Париж. Не се сещам да съм ги гледала по нашите телевизии. Там изобилстват новините, институционално производство, като тези за последните акции на МВР, едната от които малоумно озаглавена "Шейховете". Шейховете са някакви транспортни полицаи плюс двама-трима криминалета, които източили няколко тона бензин от тръбопровод на "ЛУКойл".

Очевидно криейтивът на МВР пресъхва. Впрочем един вестник - "24 часа", се осмели да преброи колцина са останали в арестите след всичките знаменателни акции на полицията, ДАНС, ГДБОП и прокуратурата, взети наедно. Пет-шестима бяха, не повече. А акциите сигурно наброяват стотина. (Какво стана с ровенето покрай "медузите" на една ромска фондация във Варна, свързана с общински съветник от ДПС - така и не се разбра. Акцията спря до медийния й анонс..)

Изобщо у нас предпочитат да правят новините през погледа и речта на овластените, а на Запад - и през погледа на обикновения човек. Тук можем да прочетем как кара морето си президентът Първанов и синовете му, но не и едно българско семейство, отишло на почивка с 500 лева за седмица и със сигурност натъпкало багажника с храна...

Ще е адски любопитно да видим ромско семейство на почивка край морето, но такова медийно - и социално, чудо още не съм видяла.

Е, поне има достатъчно роми за пъхане в арестите, и оттам в затворите. Интересно ще ми е да науча какъв процент от излежаващите присъди в затворите ни са роми например...

И не защото това писание трябва да е поредният вой в защита или нападение на ромите. А защото не искам да слушам за истории на изнасилвания като това на 10-годишното дете, да гледам невръстните проститутки на Централна гара или да слушам за поредно зверство. И изобщо да съм сред потенциалните жертви...

Държавата ни се отнася с ромите по същия начин като с бездомните си кучета, една част от които стават помияри, а друга убийци. Прави се, че не съществуват, на някои реже лапите, други убива.

А в социалистическа Чехословакия даже и стерилизирали ромските жени.

Проблемът е, че проблемът остава...   

 

 

Oще: включване  гета  държава  ес  образование  роми  франция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.