Ген. Васил Делов и пълзящият османизъм | webcafe.bg
Webcafe

Родопите - османски или български

Проф. Георги Марков*, по bTV
25.10.2012, 17:07 (обновена 26.10.2012, 17:58)
Деца, знаме, Александър Невски

Снимка: © Sofia Photo Agency

Нечувано е да се отрича освободителният характер на Османската война

Генерал Васил Делов, един уважаван български офицер, заслужава да е почетен гражданин на Кърджали. През 1912 г. боят за освобождението на града се води пред портите, Кърджали е непокътнат, разбит е гарнизонът на Явер паша и той отстъпва към Беломорието. А при отстъплението си османската армия извършва тактиката на опожарената земя.

Генерал Делов е командир на Хасковския отряд, който е в състава на Втора тракийска дивизия. Кърджали е съхранен, турското население e избягало и няма никакви изстъпления, в които би могъл да бъде обвиняван... Изглежда и у нас някои започват да сеят съмнения за освободителния характер на Балканската война.

Проф. Ахмед Давутоглу (министър на външните работи на Турция - бел.р.) е един от идеолозите на неоосманизма - отрича се освободителният характер на Балканската война и се твърди, че Османската империя е имала бъдеще.

Този процес тече от 10 години (периодът на управление на партията на Реджеп Ердоган, който управлява трети мандат - бел.р.). Стават неща, невъзможни в кемалистка Турция. Върви реабилитация в историографията, и във филмите. Допреди време беше невъзможно да се направи филм за Сюлейман Завоевателя ("Златният век", който върви и у нас - бел.р.) Така Анкара насажда едно имперско мислене, те започват да се гордеят с това имперско минало, а чрез изселниците ни в Турция се пренася и в ДПС това влияние.

Разпространяват се книги на български език, че Балканската война е зло за Родопите - в самите Родопи, внасят се от Турция, включително и за т.нар. кръстилка (в началото на миналия век по идея на Българската православна църква и с подкрепата на цар Фердинанд започва смяна на имената на българските мохамедани в Родопите - бел.р.), че българите не са освободители, а завоеватели. Има такава неоосманистка пропаганда на територията на България.

Нечувано е някой да отрече генерал Делов за освободител. Изправя се председателят на общинския съвет (в Кърджали - бел.р.) и казва: "Събрал е нашият електорат 300 подписа и не признава ген. Делов за освободител на Кърджали..." Нечувано е да се случи преди 10 години. И в Турция, и в България.

Има някаква предизборна тактика в затягането на редиците.

Наблюдаваме съединение между ислямизма и неоосманизма в съседна Турция, тя има самочувствие, че е регионална сила, че може да влияе както на Балканите, така и в Близкия изток и в Кавказ, и това ги кара да се обърнат към величавото си минало и да кажат - имаме империя на три континента в продължение на 600 години.

Макар и да е предимно за вътрешна употреба, защото турската нация е млада нация, до края на Първата световна война те са османлии, но тази пропаганда се "изнася" и навън и по този начин те влияят на българските турци. Според мен има такъв план, но силата е лош съветник.

В Азербайджан също има такава пропаганда, прераства в Средна Азия - чак в Монголия, когато бях там на посещение, научих, че турците проповядват, че Чингиз хан и Мехмед Завоевателя са искали да обединят Азия.

Но това самочувствие, което се предава от съседна Турция към нашите сънародници... Преди всичко те трябва да знаят, че България е тяхното отечество. Не може да се плаче за една империя, Османската империя е обречена империя, теократична, правени са сто години опити да се реформира, но са неуспешни и тя закономерно загива.

Нашите сънародници трябва да се гордеят с българската история, а не с историята на Османската империя.

*Проф. Георги Марков е историк, от 30 години изследва Балканската война.

Oще: боеве  васил делов  георги марков  дпс  ислямизъм  кърджали  неосманизъм  освободител  османската империя  родопите  турция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.01.2013, 13:12

40 Denis Dimitrov | 20.01.201313:18

Тоз крив ли е прав ли е макарон не го знам ама явно е лапал Догански рязани пишки за да говори така . Виж гледай малко филми като Време разделно или чети книги за да се ограмотиш малко поне , малоумна главо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

39 Крив Макарон | 26.10.201223:10

Колко си беден, ти, крив макароне, бля, бля бля...муахахаха Много щастлив

Покрай спора с теб се сетих за един случай това лято. Пътувах през северна Гърция с велосипед. И в един град, Гревена, ако не се лъжа, спираме да почиваме. И аз отивам да си купя сладолед. И се държа съвсем нормално, посочвам какво искам давам пари, благодарих й на жената и сядам на едно столче да го изям. И тя ме пита от къде съм, и аз й казвам, от България съм, пътувам с двама приятели, тръгнахме от София, през Македония, Албания и сега сме тук. Съвсем добронамерено й говоря, нали и аз търся контакт. Тя от своя страна ми се скара, що съм бил казвал "Македония"? Македония била тук (град Гревена се намира в област Западна Македония). Онова там било Скопие. Аз отговарям, че това е политически въпрос, официалното име е ФИРОМ, ако желае така ще го наричам. И обяснявам значението на съкращението ФИРОМ. Тая пак, НЕ! Не може да е Македония. Знам ли аз, кой е Александър Македонски...Толкова жалка ми стана изведнъж тази жена. Толкова предразсъдъци да й бяха набили в ъгловатата селска глава. И тя горката седи и се препича по цял ден на 40-45 градуса жега, и кога, ако не сега ще се възползва да избликне пред някой, чужд човек, който още не й е слушал глупостите.
Минах толкова километри с колело и видях живота на всякъде по Балканите, и на всякъде е толкова еднакъв. Само предразсъдъците са различни. Но все така безсмислени и водещи до озлобление. Заради кефа на малцина алчни и безкруполни политици съвсем обикновени хора са способни в чаша вода да се издават помежду си.
Та, ти Федарче, като ми пишеш, че съм беден, осъзнаваш ли колко жалък ми изглеждаш? Не съм бил правел разлика?!? Много щастлив Много щастлив Правя, аз, но ти не разбра смисъла на това което правя. Просто изпадна в еуфория от мнимата си победа. Е, да ти е честита!
Хора, като теб само това ги сгрява. Густав Льобон беше писал, че в тълпата невежът и тъпакът забравя своето безсилие и се чувства велик. Ти си от онези, на които им е нужно да са част от някаква въображаема тълпа, за да подтиснат болезненото чувство за нищожност. Аре, да не ти отнемам така трудно спечелената победа...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

38 Fedar | 26.10.201219:45

Крив Макарон, колко си беден само, не е истина! Шокиран
Как изведнъж съвсем небрежно "турското робство е мит, създаден от руснаците" се преобразува в "турското робство е нещо, отминало преди 130 години"?!!
Според теб няма абсолютно никаква разлика между пърото и второто твърдение?!
Каза някои верни неща за национализма, с които съм съгласен, но онази майна дето ти теглих си остава с пълна сила. На други места и при други народи, за подобно отричане и принизяване на историческите им трагедии и жертви не минаваш само с теглене на майна, а отиваш директно в затвора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

37 Крив Макарон | 26.10.201218:42

Fedar,

чудех се дали да те понахраня, или да се опитам да отворя нова страница в разговора. За да се придържам към добрия тон, зададен от NannyOgg, ще ти спестя от храненето. Ще ми позволиш да бъде малко снизходителен, предполагам?

Турското робство е нещо, отминало преди повече от 130 години. Аз нямам принос, нито задължения към него. Събитията са безвъзвратно отминали. Анти-турската риторика е раздухване на абстрактни модели, със целенасочен подтекст.

Към днешната дата, национализма има характер на анти-корпоративни действия. Особено, където те се пресичат с темата за екологично равновесие. Именно там се ражда съвременния национализъм, достатъчно крепък, за да промени хода на събитията. Там се събужда духът на съвременния българин и вярата в собствените му сили. Затова, тук съм активен и полагам усилия. И те са ползотворни.

Колкото до твоите обиди, тях ги считам за личната ти себеоценка. Ти колкото сам си се псувал и обвинявал, толкова аз не бих имал времето да го направя. По тази причина не можеш да ми въздействаш чрез тях. Просто, в моите очи, ти се явяваш събирателен образ на множество хора, проявили същата слабост, да обиждат и обвиняват, и в последствие сами подронили своето самочувствие.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

36 chacha | 26.10.201217:18

Уважаеми Borracho,

Ако наредим фигурите на таблата, и се върнем 22 години назад, че забележим всички действия на Турция спрямо нашата обичана родина са враждебни и с явни претенции към нашата територия. Със създаването на мюсулманска партия в защита на вярата и туркоезичието на съществуващото в родопите и разградско-шуменско българско население, е началото на вмешателството от страна на турция във вътрешните политически дела на България, като се мине и през насърчаването на инвестициите на турцкия биснес в тези райони, купуването на депотатски мнения, създаването на името на добрата Турция, излъчването на телевизиони продукти и което е най - важно опитите на Турция да промени истината за историята на "ОСМАНСКОТО ИГО". И резултатът е налице в Кържали не признават освобождение, с неприемане на почитно признание за Ген. Басил Делов, индиректно се отхвърля и освобождаване на изсточните родопи, това е начало да се заговори и за поробване то им от страна на България.
За една вечер всички работещи за интересите на Турция могат да идат в затвора.
И мобилизация ще има, но кога, не мога да прогнозирам.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

35 NannyOgg | 26.10.201217:11

@ Крив макарон - с много от твоите думи съм съгласна. Но ти предлагам да бъдем много внимателни, когато навлизаме в сакралните зони - все още историците ни не са се обединили около "измишльотината турско робство", всъщност качествен прочит на историята - нямаме. Лично за мен, робство е съществувало, както в най-колониалния смисъл /предимно в първите векове - 15-16 век, има чужди исторически източници, които потвърждават това/, така и в съвсем различен - съществуването не като човешко същество, а като вещ или по-скоро като животно, което е готово да бъде издоено, то е родено като по-низше същество. Смесено с липсата на какъвто и да е принос на Османската империя в културното ни развитие /българското културно развитие/ то дава картина, която е по-страшна от което и да е колониално робство.
Но това е вече минало. И аз, също като теб, искам най-сетне да се оттърсим от страха и омразата или ако не можем, то поне да ги направим градивни, по някакъв начин. Искам да се идентифицирам чрез български неща, съградени днес, сътворени днес, не искам идентификация чрез омраза. Искам нормално развитие - не про-някакво си. Искам го българско, наше, мое, на детето ми. И ако трябва да черпя от миналото, нека е нещо съзидателно. Идея, личност, дейност, каквото и да е ...

@ Федър - и двамата говорите за едно и също с Крив Макарон, ако се успокоиш и прескочиш репликата с "измишльотината турско робство" ще го разбереш.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

34 Fedar | 26.10.201216:46

Морални изроде, как не те е срам да поругаваш паметта на предците ни?! Всичко, което са изтърпяли, било измислица на руснаците. Шокиран
Как се раждате толкова нравствено деформирани, бе?!
Не знам какво си протестирал срещу шистовия газ, но такива олигофрени като теб са хилядократно по-голяма опасност за бъдещето на България отколкото да копаят за шисто газ ако ще и по дворовете на хората.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

33 Borracho | 26.10.201216:45

chacha

Предполагам знаеш, че може и да си единствен! Нещо като one-man-army нали Усмивка Кой точно ще те мобилизира?!?! Парламента, в който е ДПС ли? Военния министър ли, кой?
Знаеш ли колко българи всъщност ще са на страната на резняците, защото саудитските долари не миришат, а българина си е крадливо и предателско копеленце по принцип, поне на 80% .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

32 Крив Макарон | 26.10.201216:39

ХаХа...Сега пък съм бил костовист Много щастлив
Когато протестирах срещу шистовия газ, маркс-енгелското изчадие Костов, ни плюеше, че сме "купени от руското посолство". Пробутваха измишльотината "енетгийна независимост" и развяваха плашилото на руския енергиен деспотизъм. Типично за комунетата, всичко да е в черно и бяло. Ти, другарю, си същата работа. В речниката ти е пълно с квалификации.

Не е ли възможно, според теб, човек да е националист, без да мрази? Без да плще в лицето? Или национализма е каруцарски псувни по форумите? Много ниско сваляш летвата на разбирането за национализъм, другарю.

Национализма има и друга основа, освен анти-османската. За теб, обаче, е вече твърде късно да осъзнаеш това. Но, все пак, направи ми услуга, и пробвай да не се излагаш! Ще се появи друг повод да излезна на улицата, за да защитя бъдещето настраната, в която живея, и ще вземе накой унмик да почне да ме сравнява с теб, и такива като теб. Това вече ще ми дойде в повече.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

31 chacha | 26.10.201216:38

Единственното нещо което ще ме върне в България моментално и без да се замислям ще бъде военна мобилизация за защита на териториалната ни цялост. Национанлно предателство е да позволиш фесовете да се върнат на Българска земя и да смучат отново кръв от Отечеството ни Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+1 -0