Чувство за тумор | webcafe.bg
Webcafe

Чувство за тумор

webcafeДияна Костова
14.05.2015, 21:35 (обновена 15.05.2015, 17:32)
цветан василев

Тетрадките на КТБ са само епизод от тегавия сериал "Платете ми сметката" с режисьор на дублажа Цветан Василев

Порталните тетрадки на КТБ не учудват никого със съдържанието си, но със сигурност ще влязат в съкровищницата на компроматния фолклор.

Безценен летопис на падението - и политическо, и медийно, и личностно, и обществено. Ето това е "цветът на нацията". Няма добри, няма невинни. Няма изненада.

Какво прочетохме между редовете?

1. Само Цветан Василев може да обедини БСП - и младите милионери, и старите фараони; и сивите кардинали на Станишев, и червените генерали от "Монтерей"; и ортодоксалните апаратчици, и разколниците на Първанов. Из етажите на КТБ бродят повече другари, отколкото на първомайска манифестация. Ей така се строи комунизъм.

2. Ако се съди по честотата на посещенията, Цветан Василев е непризнатият гений на коалиционното строителство. Знаел ли е през горещото лято на 2013 г., че трима от най-честите му гости ще легнат в темелите на днешното управляващо мнозинство?

3. Нов стил - хигиена нулева: непосилната лекота на общуването с Цветан Василев се оказва по-тежък фактор от публичната репутация на гостите му. Хора в очевиден конфликт на интереси влизат в сградата на КТБ като у дома си - в извънработно време, без нужда от пропуск (всички влизат "с охр."), без усет за професионална етика и допустим стандарт на поведение. Небрежност към собствената физиономия, която може да се обясни само с едно: илюзия за недосегаемост.

4. Донякъде парадоксално - добре, че рухна КТБ, за да разкрие колко безнадеждно наивни са били протестите от лятото на 2013 г. Докато гражданското недоволство биеше тъпана под прозорците на подизпълнителите на жълтите павета, "килимчето" на Мистър Икономика е дефилето на властта. Там се коват опорните точки, там се затваря цикълът между пари, политика, обществено мнение и журналистика.

5. Това е само началото. Да, списъците на Цветан Василев хвърлиха "елита" в студена пот и обща слабост. Но направи ли ви впечатление, че най-оглушително беше мълчанието на липсващите? Онези, които знаят, че летоброенето в КТБ не започва от юли 2013 г. (най-ранната дата на извадките в тетрадките). Онези, които се страхуват, че историята ще се повтори - но като трагедия. Онези, които имат най-голям залог за губене - ГЕРБ.

Всичко може да се каже по адрес на Цветан Василев, но едно не може да му се отрече - има усет за съспенс. Тетрадките на КТБ са само епизод от тегавия сериал "Платете ми сметката" - след "гаражната" среща с Бойко Борисов и фолклорния компромат срещу Иван Искров.

Предупреждение за приближаваща буря или оферта за сделка - застраховка "омерта".

Те не дават пълната картина на корупцията (очевидно е имало и "разделение на труда" между Пеевски и Василев) - това не е целта на банкера в изгнание, който шизофренно громи публичния морал, като пропуска личния си принос за корупционния компот.

Това обаче е краят на цяло поколение илюзии за политическия избор, за независимостта на социологията, за медийния плурализъм. Това е рентгеновата снимка на тумора.

Oще: бойко борисов  бсп  гаражна банда  герб  корпоративна търговска банка  кризата в ктб  ктб  мистър икономика  на килимчето  позитано 20  списъкът на цветан василев  тетрадките от ктб  цветан василев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.