Първо загубихме Кара дере, после ни го взеха | webcafe.bg
Webcafe

Първо го загубихме, после ни го взеха

Никола Цветанов
22.03.2014, 16:51 (обновена 09.07.2014, 18:10)
кара дере

Снимка: © wikipedia.org

Дивото престава да е диво, когато е пренаселено

Посрещнах пролетта с тъжна вест - Кара дере ще е новата перла в туристическите брошури. Сбогом, див плаж. Здравей, нов курорт. Не тази предизвестена "новина" ме вбеси толкова, колкото нещо друго. Говоря за лицемерното спасение на българската природа, което наистина би я накарало да емигрира. Ако можеше.

Защото едни хора, които никога не са стъпвали на Кара дере и представа нямат как да стигнат, пропищяха с виртуални децибели, че природата умира от бетон. Възмутиха се, че авансово им отнеха опцията все-някога-трябва-да-отида-и-аз, че нищо девствено не остана по всички почернени брегове.

Защото едни политици, които бавничко направиха този строеж възможен, сега се нападат взаимно и хвърлят на гневната публика кухо обещание, че каквото и да се строи, то няма да бъде в ущърб на природата. А самото присъствие на думите "строеж" и "природата" в изречението го правят напълно безсмислено.

Защото едни местни жители на Бяла, смазани от безработица и туристическа суша, искат светло бъдеще за поколения напред. И те да са на картата. Или поне да работят в елитен хотел със заплата като в центъра на София. Сигурно затова си продадоха нивите. Кой ти печели от земеделие в днешно време?

Защото правителството застана официално зад проекта на една офшорка, защото на хартия всичко е законно, защото пропагандата заработи, че Кара дере е убежище на наркомани, сектанти, мизерници, диваци и всички възможни несретници от социалната утайка.

Защото първо го загубихме, после ни го взеха

Нека го кажа направо и с много съжаление - Кара дере отдавна не е това, което беше. Може да звуча цинично и грубо, но аз имам спомени за това място. В последните години Кара дере е просто имитация на дивото, човешко сборище, мравуняк. И смятам, че за него трябва да се говори в минало време.

Там беше убежището за моята свобода. Тогава палатките бяха на такова разстояние, че техните обитатели бяха пренебрежим елемент. Сега палатките са толкова нагъсто, че приличат на почти довършен пъзел. Тогава щурците заглушаваха китарите, звездите засенчваха огньовете. Сега генератори осигуряват ток и музика.

Ние първи пуснахме цивилизацията на Кара дере. Няма какво да се лъжем. Донесохме портативни душове, радио на батерии, газови котлони... Прииждахме от любопитство, защото стана модерно. Бракониерствахме. Сякохме дървета. Консумирахме природата.

Защото човешката простотия неминуемо взима връх над всякаква природна красота. И се превръща просто в пейзаж, в заслон за палатката, в дърва за огрев, в море за бизнес и пясък за заравяне на фасове. Не в ценност.

Тази битка може да е последна, но не я водим от вчера. Водим я от години, когато стотина души протестираха за Иракли, Странджа и Камчийски пясъци. Защото битката за природата на единствената, която си струва да водим.

Oще: бетон  бяла  застрояване  карадере  кара дере  протест  черноморски градини 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 25.03.201415:59

Лайнол, всъщност никак не звучи зле, но как виждаш къмпингуването там - платено? Уреден къмпинг на плажа, тип Градина? Плажната ивица не е толква широка. Или изсичане на гората за оформяне на отделни места за къмпингуване? Също, уреден къмпинг без инфраструктура няма как. Поне хранителен магазин, рецепция, бани и тоалетни ще трябва да се строят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

11 Manuela Gerenova | 25.03.201410:19

Според мен нещата се сбъркаха мноооого назад във времето, когато започна безразборно и потресаващо грозно и кичозно сторителство по курортите. Ако всичко се беше правило с мярка и се беше предвидило, че трябва да има за всекиго по нещо, нямаше да сме пред подобни дилеми и изстъпления. Защото сега се изпада в едни спорове "За" или "Против" къмпингарите, "За" или "Против" курортите, а това са пълни глупости...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

10 Лайнол Мастията | 25.03.201410:10

deowin,набързо защото трябва и да се бачка...
Най-елементарното-концесия след прозрачен конкурс,5-10,може и 20 годишна,но с жестоки санкции и прекратяване при неизпълнение.С ясни условия,права и задължения.В това число влизат изграждане на леки преместваеми обекти за санитарни помещения и заведения,малко на брой,ненатрапчиви.Никакви барове до късно и дискотеки,ресторанти също.Следене за реда и хигиената,като допускам и събиране на символична такса от къмпингуващите.
Така и концесионера може да печели,и почиващите да са доволни.
Общо взето нещо такова ми се върти,но нямам време да го доразвивам сега.
Не ми се струва сложно и не изисква кой знае какви инвестиции,стига да се играе честно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 25.03.201409:41

Що за пораженчество? Иракли, както и Карадере, се превърнаха в кочина след кто бетона превзе Смокини, Арапя, Нестинарка, Градина, и знае ли се още колко други места.
За мен култово място беше Смокини. Това е мястото белязало младоста ми с безгрижие, и любов към морето... Какво стана със Смокини? Един кенеф на мутрите, носещ непоносима срад на позорщината и злонравието.
Останаха толкова малко места, където допира с дивата природа е възможен, че въпреки всички паразитни явления, си струва да се борим за всяко едно от тях. За съжаление на немного места борбата е възможна, защото законите дават огромна свобода на предприемачите, и ограничават възможноста да се запазят едва няколко плажа по Южното черноморие. Карадере е единият!
Всеки от нас знае, че независимо от пристрастията си, борба може да се води само където законите дават основание за това. И в действителност там виждам капитолацията на нашето общество пред мутрокрация. Общество се явява неспособно да разбере, че в случая се бранят закони, не просто идеали. Бранят се устоите на държавноста, пред хищническите апетити на шуро-баджанащите, дала изява на политико-икономическия кръг около семейство Станишеви?!
Вярвам, че както успяхме премахнем член 8 от закона за горите, даващ възможност на банския бабаит Цеко Минев да превърне Пирин в своя крепост, така ще успеем да удържим и позициите си относно Карадаре. Битката срещу интересите на Цеко и Емо фаса беше най-тежкото изпитание за нервите и постоянството ни, и беше успешна, сега изправени пред сем. Станишеви нещата изглеждат сложни, но не невъзможни!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 25.03.201400:05

Съгласен съм - авторът е "констататор", но не мисля, че от това съвсем няма полза.
Според мен, ако осъзнаем, че безразборно къмпингуващите също са проблем за природата, вместо да се поддаваме на романтичните чувства, свързани с огъня, китарата, звездите, то може би ще обърнем внимание и на този въпрос. Естествено, ако първо успеем да спрем проекта за строеж. И дано.

>от време на време Карадере е тумбаджийска сбирщина,но това е много,много лесно поправимо!

Как точно?
Не виждам как "минимално желание,усилия и средства" решават този проблем по толкова очевиден начин, че си си спестил описанието му.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

7 Лайнол Мастията | 24.03.201423:33

deowin,според мен съм го разбрал правилно и ще се опитам да се обоснова...
Този текст можеше да се напише по много начини и в нито един от тях да няма дори и намек за злорадство и злоба...
Сигурно автора го боли,но не е това начина!
Освен това автора е от типа "констататор"-само констатира какво е станало и какво не е станало,какво е трябвало да стане и какво не е трябвало,но нито дума за това какво да се прави от тук нататък.От безцелно мрънкане полза няма,на всички ни е дошло до гуша от всезнайковци и капацитети,които бълват кухи и празни фрази!
Да,може би вече от време на време Карадере е тумбаджийска сбирщина,но това е много,много лесно поправимо!С минимално желание,усилия и средства!Милион,не-милиард пъти е по-лесно да се поправи това,отколкото да получим поредната серия чудовищни бетонни бункери и квартали!
Защото после връщане назад няма...
Всъщност няма връщане назад само в България-хотели и комплекси бутат дори и в Турция и Албания,но пък те не са европейци като нас!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 24.03.201416:32

Лайнол, мисля, че грешно си разбрал автора.
Той не защитава бетонирането на Кара дере (онова "ни го взеха"), а просто казва, че Кара дере вече "беше загубено", защото в последните 10 години стана толкова модерно, колкото преди него Иракли, и, съответно, бързо се превърна в същата тумбаджийска кочина.
Това с палатките на двеста метра една от друга, тихите огньове и китарите беше отдавна. Много отдавна. Ако искахме да го запазим и да опазим природата, то трябваше да направим нещо против вече дългогодишното освиняване на местността от тумби къмпингуващи.
А тези тумби къмпингуващи сега да реват срещу бетонирането е просто лицемерно, защото кочината, която всяко лято вече оставят в Кара дере, е доволно показателна за това колко им дреме за природата. Дреме им единствено за това да могат да са те тези, които унищожават природата, вместо някакви чужденци с повечко пари. И, да, може би имат право, но това не е изобщо борба за природата, а борба за това кой ще има правото да я освинява.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.04.2012, 15:51

5 Misho Maslarski | 24.03.201412:41

Истината е една , а тя е че хората са най-гадните животинки на земята. Единствено те унищожават природата... Лош или много луд
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 24.03.201409:35

Решението е просто и елементарно - както е в нормалните старани- проекта да се прекрати,строителството да се забрани и месното село да бъде задължено по закон да отделя необходимите там седем-осемстотин хиляди на месец за тежка охрана на територията и маркирането на маршрути. В "ония държави" има места дето е забранено строителство, ама и ако опънеш палатка ще ти сцепят задника.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 24.03.201401:58

ти остъй другото ама как серът тез хора не моа ти опиша, по традиция първо се осира корията, после се сещат, че требе все пак хигиена, ама понеже пречиствателната станция е си евало мамата и кинти, как българският бизнесмен дет' иска да удари 3-йна печалба още на втората година да я построи - тръбите излизат директно на плажа
   

оценка

+2 -0