ГЕРБ показа нов морал в политиката | webcafe.bg
Webcafe

ГЕРБ показа нов морал в политиката

Webcafe.bg
14.03.2013, 16:46 (обновена 14.03.2013, 17:57)
Красимир Велчев 1

Депутатите на ГЕРБ наистина показаха нов морал в политиката, както се похвали на разотиване председателят им Красимир Велчев.

Толкова нов и толкова морал, че рейтингът на 41-ото народно събрание стигна 5%. Още малко и щеше да е в рамките на статистическата грешка.

С ръка на сърцето, също като Велчев, и с чиста съвест - пак като него, можем да кажем, че те ГЕРБ направи всичко възможно и не допусна лобистки текстове в гласуваните закони... предложени от чужди депутати. Гювечът беше само за свои и за който си е платил.

В началото на мандата депутати от ГЕРБ фалшифицираха Държавен вестник с поправката "Мери Джейн", която позволяваше реклама на продукти с изобразени на тях наркотични вещества. В кюпа се оказаха замесени Светлин Танчев и сътрудникът му, Пламен Цеков и любимият в началото на мандата доктор на Бойко Борисов - Лъчезар Иванов. Всички те останаха депутати, а ломският доктор Иванов оглави и здравната каса в края на мандата.

И какво толкоз? Така както на никого не беше потърсена отговорност за фалшивите (както обясниха) подписи на Бойко Борисов (като кмет) под сделки в София, едната от които за 14 декара в квартал Стрелбище, така се замаза работата с "Мери Джейн".

После друга герберска групичка начело с Десислава Танева пробра с поправката "Арендатори" - тя принуждаваше собствениците на земи да ги предлагат за продажба първо на арендаторите, обработвали ги поне 4 години. Не стана поради шума, който се вдигна - и Борисов ги спря.

Но това не отказа депутатите. Поискаха да отпаднат ограниченията за превозвачите и т.нар. поправки Лим, наложени заради злополуката с автобуса с деца, загинали по време на екскурзия, дори ги прокараха през транспортното министерство. Промените връщаха на пътя старите трошки на по 20-30 години. Пак заради шума, който се вдигна, Борисов ги спря.

Но за няколкото големи инвеститора в ловни стопанства, сред които и един от депутатите на ГЕРБ - Емил Димитров, бяха прокарани текстовете в новия Закон за горите, според който арендаторите на ловни стопанства и рибарници ще могат да секат и строят сгради, без да плащат такси за целта. Макар че ГЕРБ и "Атака" се опитаха да прокарат подаръчето и за инвеститорите в ски лифтове, влекове, ветропаркове и фотоволтаици, не мина.

Но пък мина друга лобистка поправка, не без подкрепата и на депутати от други групи като ДПС, със стар морал в политака. С промени в Закона за горите значително беше разширено съдържанието на понятието "биомаса", която може да се ползва за производство на енергия.

Така беше дадена и зелена (!!!) светлина за по-голяма сеч пак на един определен лобистки кръг, чиито електроцентрали и горски бизнес ще могат да получават субсидии. Наред с това бяха дадени и допълнителни права за сеч на държавните горски стопанства - плюс възможност да сключват дългосрочни договори за добив и продажба на дървесина. Пак в полза на собствениците на централи на биомаса.

"Благодарение" на Емил Димитров беше приета и поправката в Закона за ДДС, според която на малките играчи беше забранено да търгуват с тютюневи изделия, ако нямат оборот за вписване по ДДС. Това удари над 20 000 обекта за продажба на цигари. Поправката отпадна година след като беше приета, но познайте как добре са се възползвали големите играчи от разчистването на пазара. А последните промени, които обложиха с висок акциз тютюна за свиване на цигари, несъмнено също са лобистки.

В България нямаме професионални лобисти, на които се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива, каза председателят на парламента Цецка Цачева през ноември 2010 г. на конференция за ролята на лобистите. Не сме готови за закон за лобизма, каза тя, но виж, за публични регистри може.

Тя дори надълго и нашироко обясни какво има предвид за регистрите - в тях да фигурират имената на народните представители и на публични организации, сферите на техните интереси и законодателните им инициативи. Намерението й беше регистрите да бъдат готови до края на есенната сесия на Народното събрание.

Е, Цачева би днес звънеца за последно, но обещаните регистри все така ги няма.

Що се отнася до новия морал, то новичките депутати на ГЕРБ се учеха на него в крачка - от народни представители със стаж и опит в няколко парламента. Благодарение на новичките и на старичките, беше удължен срокът на превозвачите до края на годината да снабдят автобусите си с фискални апарати. И свалиха измервателните уреди от собствениците на складове за горива и вносители. Двайсетина фирми имат лицензирани складове за горива, а над половината от пазара се държи от Лукойл.

ГЕРБ показа нов морал в политиката? Твърдение с "ниска степен на достоверност", както се изрази главният прокурор Цацаров за сигнала, че Борисов е поръчан от Доган.

Oще: герб  депутати  закони  красимир велчев  лобизъм  промени 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

5 Old_BG | 15.03.201316:56

Да, признавам!
Нов, невиждан до сега морал.
Не ми се и коментира даже, толкова е арогантно и цинично твърдението на тоя хубавец, че плюеш и подминаваш.
Само ще добавя, че видната еднакво от всички посоки юридическа мегаДзвезда на ГРОБ, май една от първите и работи беше да "пипне" малко закона за нотариусите тъй, щото да може да си изкара мандата без да се кахъри за филията си с мас след него.
Морално ДВГНЧКС/слон/!
Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

4 Шебек Хасан | 15.03.201316:38

Единственото, което Герб показа е, че и те са същите боклуци, като тези преди тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 15.03.201310:53

Другарят Красимир Велчев беше член на БКП,но премина към ГЕРБ за да се
бори срещу предишната си партия.И ако простотията е масово човешко качество,вече сме длъжни да приемем че самият другар Велчев лично представлява новият морал на България.И дали вече не е преминал към протестиращите или се надява президента на "всички" българи да го сложи за министър във второто правителство на собствената му партия?Какъв МОРАЛ Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 15.03.201307:07

ГЕРБ показа нов морал в политиката
---------------
освен това показаха... ерудиция, далновидност и два-три омраза от северозападналия резерват muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 14.03.201322:36

Много ясно, че са показали! То липсата на морал също е някаква степен на морала- т.е. е някакъв "морал". Както са числа както положителните, така и отрицателните числа...
   

оценка

+0 -0