Добре че полицаят изяде шамарите | webcafe.bg
Webcafe

Добре че полицаят изяде шамарите

Мая Венелинова
22.10.2015, 16:43 (обновена 23.10.2015, 20:43)
Таксиметрови шофьори

Снимка: © Getty Images

И понеже Uber спря да "трови" иначе супер изрядния таксиметров бизнес, ставаме свидетели на поредната сценка, която този път е повече грозна, отколкото опасна

Има определени житейски ситуации, които заслужават внимание, дори шокират, но човек не знае на чия страна да застане.

Такъв е снощният ръкопашен бой между таксиметров шофьор и полицай пред Народното събрание в центъра на София. Ако изобщо може да се нарече бой, защото шамарите ги е отнесъл униформеният.

Накратко: Таксиметров шофьор напада пътен полицай пред сградата на парламента, защото юнашкото сърце, декорирано в жълто, не трае да му казват къде може да спира и къде - не.

Следва удар в гърдите, струпване на патрулки и арест за 46-годишния Борис Тасев - самият той бивш полицай, съден за убийство и освободен предсрочно за добро поведение.

ДАИ, линейки, типична софийска вечеринка, в която само Волен Сидеров липсва.

Водачът няма удостоверение за психологическо изследване, пътна книжка, а на фискалния бон не е изписано неговото име като данъчно задължено лице. Предстои проверка във фирмата - превозвач.

Ако беше единичен казус - да го подминем, но факт е, че контролът върху хилядите софийски таксита и техните протежатели отдавна е слабо звено по веригата на таксиметровите услуги.

И понеже Uber спря да "трови" иначе супер изрядния таксиметров бизнес, ставаме свидетели на поредната сценка, която този път е повече грозна, отколкото опасна (полицаят е с лека телесна повреда), но очевидно застраховани няма.

Присъдата за убийство на шофьора не е проблем, въпреки че от нея лесно се правят заглавия.

Тасев е освободен предсрочно за добро поведение, а и хората с провинения зад гърба си трябва да работят нещо - затова е реабилитирането.

По-притеснителна е колективната безотговорност на собствениците на таксиметрови марки. Повечето фирми функционират единствено като лизингови компании, които не знаят с какви хора работят, нито проявяват необходимия интерес дали лизингоплучателите им се движат по пътищата с необходимите разрешителни.

От компанията превозвач определиха шофьора като "изряден", позовавайки се на златния му талон за шофиране. Таксиметровата услуга обаче включва и други компоненти освен шофьорските умения, които често се забравят. Като например, че на задната седалка се возят пътници.

Всеки, който е подавал оплакване от неизряден шофьор, знае какво е глас в пустиня.

В началото на октомври десетки таксита бяха проверени в столицата от автомобилна инспекция и полицията и се оказа, че масово таксиджиите карат без талони и психо тестове.

Тази показна акция обаче беше в контекста "Uber" и целеше да покаже, че, видиш ли, не само частният бизнес е под прицел, а и де що има нарушител.

Казусът "Uber" утихна, а с него и проблемът.

Без отговор остава и въпросът как полицай, па макар и пътен, не може да се справи с един невъоръжен шофьор.

Добре че чат пат някой и друг полицай отнася шамарите, че отново да се заговори за нередностите около таксиметровия бизнес у нас.

Добре че е жълтото лоби, че да проличи, че мълчанието и безразличието доминират в бозавата ни реалност. И добре че действието се развива на "сцената" пред Народното събрание, че да можем да погледаме и да поцъкаме с език.

Oще: дгу  мвр  нападение  народно събрание  полицай  полиция  такси  таксиджия  таксиметров шофьор  убийство  шофьор 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 23.10.201523:33

dedo adji, ако очакваш определен вид поведение към теб, то първо ще се наложи да го възприемеш сам.
Докато аз няма да слезя на нивото ти и да ти отговоря подобаващо на твоя стил и отношение (въпреки, че "млъкни дъртак изкуфял" би бил доволно лесен отговор), някак си ми се струва доста наивно да очакваш да избера да се държа с теб така, както ти не си избрал да се държиш с мен. Тоест, достойно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 23.10.201523:24

Деосвинчо, зададох ти въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 23.10.201522:57

>вече има няколко приложения, с които да си повикаш такси и след това оценяваш шофьора

Чудесно.
Когато такива приложения се наложат като масов стандарт, тогава долу-горе ще изчезне ползата от Uber за потребителите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

10 Manuela Gerenova | 23.10.201521:22

deowin, само да спомена, че вече има няколко приложения, с които да си повикаш такси и след това оценяваш шофьора. Не знам до колко са популярни, аз ползвам едно от тях и съм изключително доволна. Почти дословно копие е на Uber и, според моето мнение, имат и изисквания за шофьорите и колите.
Иначе всички сме слушали митовете за откачени таксиджии, но чак съден за убийство...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 23.10.201520:55

Прасчо, моля просвети непросветения форум какво ще се случи в Ню Йорк на гражданин посегнал на полицай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 23.10.201520:29

>КАКВА Е ГАРАНЦИЯТА, ЧЕ ако се возя в КОЛА НА ЮБЕР , нейният шофьор ще е напълно изряден

Гаранция никога няма, но поне има отговорност - шофьорите на Uber имат задължително публичен запис от оценки на клиентите си. Да, може шофьор на Uber да те псува, да кара зле, да се отнася лошо с клиентите си, но на практика няма как да го прави систематично и да остане шофьор на Uber.

Таксиметровите шофьори, от друга страна, са напълно свободни да се държат както си искат с клиентите си, защото таксиметровите фирми не им държат отговорност при оплаквания от клиенти - това не им е мотивация, защото в техния бизнес модел недоволството на клиента на практика няма как да повлияе негативно върху способността на шофьора да си плаща редовно лизинга.
Когато има публичен запис от оценки, който потенциалният клиент може да погледне преди да влезе в таксито, тогава неговото удовлетворение се превръща в мотивация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 23.10.201520:20

>ако тоя полицай беше приложил правилата за действие ... то следствията биха били един размазан бакшиш насред паветата

Не става ясно защо изборът трябва да е задължително между пребит полицай и размазан таксиметров шофьор, а липсва опцията полицаят някак си да съумее хем да не бъде пребит, хем да не пребие шофьора, а просто да го закопчае и отведе в районното.
Това, което намирам за дори по-неприятно, е, че вероятно и полицаят и шофьорът също не виждат друг вариант, освен този, в който поне един от двамата приключва с разбита мутра.
Според мен е доста важно да се замислим защо този начин на разсъждение е толкова широко разпространено в България, и може би как можем да се борим с това статукво. Обикновено е най-практично и най-постижимо човек да започне от самия себе си и собственото си мислене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 23.10.201519:24

к'о!?

бивш полицай осъден реабилитиран убиец, предлгащ услугите си като таксиметров шофьор, бие друго ченге - нещо уникално, можещо да се случи само в страната на чудесата България
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

5 Citizen X | 23.10.201517:27

Присъдата за убийство на шофьора не е проблем... Бех дотук... Уебкафе ред-дирекцията, усещате ли се, колко сте зле?
НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 23.10.201516:31

Не изпитвам симпатии към полицията изобщо, още по-малко към нашата. Но не е добре, че полицаят е изял шамарите. Не е добре, че такъв човек е полицай. ТРИМАТА полицаи, допуснали ЕДИН развилнял се бакшиш да прати един от тях в болница, следва да се уволнят по непригодност за изпълнение на длъжността. Как да разчитаме на защита от хора, които не могат да защитят себе си? А на целия личен състав да се проведат ударни курсове по действие в ситуации. Като вкараме полицаите в пътя, след това можем да гледаме сеир как те ще вкарват в пътя бакшиши, наркопласьори, цигани и др.
   

оценка

+0 -0