Суперзаплатите на суперчиновниците | webcafe.bg
Webcafe

Суперзаплатите на суперчиновниците

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
07.06.2016, 16:59 (обновена 07.06.2016, 17:13)
министърът на здравеопазването петър москов в народното събрание

Снимка: © webcafe.bg

Онова, което не успява да ни убеди Министерството, е, че голямата заплата на Белева е единичен случай

Какво трябва да прави човек, за да получава 10 000 лева заплата, питате се вие. Да бъде програмист? Твърде мейнстрийм. Корпоративен плъх? Едва ли. Шеф на компания? Твърдо не.

Трябва да бъде държавен служител.

Още преди година стана ясно, че младежите масово мечтаят да станат чиновници, вместо да градят кариера в частния бизнес. Министерство на здравеопазването ни обясни и защо. Като държавен служител можеш да получиш бонус, който удвоява заплатата ти, че и отгоре, макар и малко нелегално.

В края на миналата седмица се оказа, че директорката на Инспектората към МЗ е получила възнаграждение в размер от близо 10 000 лева само за месец работа. Е, поработила е стотина часа извънредно при регламентираните от закона максимум 30, но какво пък. А каква е работата й?

Да пише доклади като онзи, на база който беше арестуван шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина.
Още с началото на скандала във Фонда, арестите бяха наречени „евтин пиар" и „кален мехур".

И ако Фондът разписва за какво изразходва средствата си във всеки доклад до Министерството, то не дава ясен отчет на база какво дава заплата двойно по-висока от официалната.

Как излиза сметката от 3700 лева (доста прилична заплата, която трудно се постига дори и в частния бизнес) да станат 10 000 в държавния сектор - ценообразуване на труда спрямо типа почивни дни и други счетоводни подробности, става ясно от оплетените обяснения на Министерството.

МЗ се посипа с пепел, че разрешило на служителката този свръхтруд, щяло да се поправи - следващия път няма само шестима служители да пишат доклади, всички ще работят повече. И с това въпросът се счита за приключен. Кои са другите служители, работили извънредно пред март и дали и те са получили по 10 000 лева за месец - попитайте по официалния път, но няма да ви се отговори.

Онова, което не успява да ни убеди Министерството, е, че голямата заплата на Белева е единичен случай. Докато ведомството се оплаква от високите разходи на болници и здравната каса, не успява да обясни адекватно собствените си - за заплати. След избухването на скандала, Петър Москов обеща да обяви размера на възнагражденията в Министерството, но ограничи информацията само до себе си и Белева.

Главният инспекторат към Министерски съвет неведнъж е обръщал внимание на работата на Белева и звеното й, изразявайки съмнения за контрола над решенията му, компетентността и прозрачността на органа.

Въпреки това обаче Белева не просто заема ръководния пост в Инспектората, но е и най-активният му служител - покрита и потупана по рамото.

Не е ясно как фишът със заплатата на служителката стигна до медиите. Той обаче напомня, че ако арестите във Фонда за лечение на деца са кален мехур, то когато се спука, ще изцапа всички замесени. Добре е от Министерството на здравеопазването да не забравят това, когато свикват срещи с пресата за извънредния труд на служителите си.

Oще: бизнес  възнаграждение  държавен сектор  заплата  заплащане  здравеопазване  инспекторат към министерство на здравеопазването  кален мехур  лечение на деца в чужбина  министерство  пенка белева  правителство  труд  фонд за лечение на деца  фонд за лечение на деца в чужбина 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

2 goni | 08.06.201611:03

Ами, работила жената-взела! Много щастлив Даже ще ви издам "една голяма тайна"! Много щастлив Взела е щото и дават! Усмивка Няма да ви връщам към остарели мъдрости от сорта на:"Не е луд този, който яде баницата..... и т.н.! Въпроса е с кой си е поделила баницата! Тъжен Щото "баницата" струва пари и няма чак толкова луди да я дават безплатно! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.08.2012, 01:58

1 Валентин Георгиев | 08.06.201600:35

За това администрацията начело с всички държавни служители искат повече почивни дни /напр м май/ да работят допълнително за 10 000х лв заплати!Аглупаците да вървят да правят оборот на хотелите в страната и Гърция и да се гордеят с почивни дни 13 за месец!
   

оценка

+0 -0