На война като на война | webcafe.bg
Webcafe

На война като на война

Йордан Славейков
22.03.2016, 12:41 (обновена 24.03.2016, 10:18)
Експлозии в Брюксел

Аз, както и много от вас, имам приятели там... Българи. Мъже. Жени. Хора. Човеци. С които съм отрасъл, с които съм тъгувал, с които съм празнувал, с които съм се карал и с които съм се смял.

"А la guerre comme а la guerre"

Каквото е трябвало да бъде казано, вече е казано. Каквото е трябвало да бъде написано, е написано. Изказваха се и ще го сторят отново.

Ще се леят дитиримби из телевизонни студия, ще се леят и кофи с мастило из вестникарски страници, ще се натискат клавиатури в офиси, ще се качват статии в сайтове...

Капацитети и пишман такива ще се упражняват в политически коректно и недотам коректно говорене.

И всичко ще замре след около три дни. Такова ни е отношението и към чудесата, и към шоковите ситуации.

Аз съм в шок. Сигурно съм един от стотиците българи, които са се събудили тази сутрин, включили са компютрите си и с първата глътка кафе са погълнали и новината за терористичните атаки над летището в Брюксел и над поне една от станциите на метрото - Маалбек.

Аз, както и много от вас, имам приятели там. Българи. Мъже. Жени. Хора. Човеци. С които съм отрасъл, с които съм тъгувал, с които съм празнувал, с които съм се карал и с които съм се смял.

Бил съм с тях на море, на планина. Защо са емигрирали не е въпрос, отговор е. Но да не се отплесвам.

Facebook помага, много. Тагнах ги в статус, добре са.

Обаче. Ето го това "обаче". Един от тях не отговаря. А му нямам телефона. Не ми е нужен телефон, като има Facebook, си казвах. Вече не си казвам така. Вярно, той не живее точно в Брюксел, а наблизо. Но доста често ходи. Ами, ако... и мисълта ми секва...

И докато го чакам да се обади, тоест, да пише, че е добре, докато стомахът ми се е свил на топка, а сърцето ми пропуска удари, си давам сметка, че каквото и да мисля по темата - е жестоко клише.

Клише е, че вината е в исляма, клише е, че мюсюлманите ни мразят и искат да ни изтребят,че атентатът се случва само четири дни след като в Брюксел арестуваха последния атентатор от миналогодишната трагедия във френската столица.

Клише е, че докато пиша този текст, и за секунда не допускам, че атентатът може да е дело я на някоя екстремистка християнска организация, я на някои атеист, отчаян от факта, че атеистите никога и никого не са врзивявали.

Клише е, че всички знаем, че мулти-култи моделът в Европа се срина с гръм, пушек и трясък. Срина се в Европа, обаче. Не се срина в САЩ. В САЩ мултиетническият модел си работи. Безотказно. И не говоря за модела във вида му бяло-черно население. А за модела като такъв. Работи си. Бил съм там. Видях с очите си.

Знам и как работи американския закон, срещу тероризма. Той е спорен, но дава безспорни резултати.

И за това след 11 септември 2001-та там практически подобни атентати няма, няма и да има.

Знам, че американците са следени и подслушвани. Но са живи.

Знам, че в Европа дебатът за неприкосновеността на личния живот е истеричен. Всички знаем, че ни подслушват и следят, макар и незаконно.

Аз си седя у дома, на топло, драскам общи неща, моят приятел още не ми е писал дали е добре, нервността ми расте, и си давам сметка, че война има, и че в ход отдавна.

Не зная трета световна ли е, между религиите ли е, зная само, че в мирно време, в рамките на час не избухват бомби на летище и в метростанции.

Кой е виновен за тази война аз не зная, но зная няколко факта, които са лесно проверими.

Именно от брюкселския квартал Моленбек през 2001 година тръгва да воюва с американците в Афганистан Абдесатар Дахмани. Същият Дахмани след това устройва терористичен акт срещу американски военнослужещи.

От Моленбек е и организаторът на взривовете в Мадрид през 2004 година - Хасан ел Хаски. От Моленбек към френската столица са докарани автоматите, с които разтреляха журналистите в Charlie Hebdo.

От Моленбек са и братя Абделсалам, сътворили адовата нощ в Париж.

И още една цифра.

За последните няколко години да се бият на страната на ислямистите в Сирия са заминали минумум 500 души. Може би злото не е непременно с непознато, с анонимно лице. Може би злото е в нашия двор, в нашия дом, може би, ако се вгледаме в него, не само то ще се вгледа в нас, но и ние ще се научим да го разпознаваме.

И да му противостоим, може би. Може би е опция и да извикаме някой съвременен Херострат и не само да запалим Моленбек, но и да го изгорим до основи, заедно с всички,които живеят там.

Не зная... Знам само, че моят приятел Георги още не ми е писал.

Oще: атентати  атентати в брюксел  белгия  брюксел  война  война с тероризма  ислямска държава  метро  полиция  страх  тероризъм  терористичен акт в брюкселското метро  терористичен акт на летище завентем 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

15 Шамито | 23.03.201615:48

ЛЮБАБА_защо някой друг да свърши работата вместо теб?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

14 Шамито | 23.03.201615:45

На война като на война.И тук вече почват разногласията.Зависи от коя страна на бариерата си.Те са терористи за нас.Ние сме терористи за тях.Кой тръгна да налага своите демократични ценности.НИЕ или ТЕ.Винаги налагането си е чиста диктатура и получава своя отговор.Ние мрем и няма да се предадем.Чии са тези думи на ИДИЛ или на ЕВРОПА.Осъзнавайки същността на тези думи ще разберем първопричината и последствията.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.11.2011, 11:39

13 Sandiu | 23.03.201611:57

Брееей, много експерти се навъдиха.Но никой не казва какво конкретно трабва да се направи в Европа.Е да ви кажа аз:
1.НЕЗАБАВНО РЕПАТРИРАНЕ НА ВСИКЧИ 1,5 МЛН. МУДЖАХИДИНИ.
2.РАЗБИВАНЕ НА ВСИЧКИ ГЕТА В ЕВРОПА.
3.ЗАБРАНА НА ИСЛЯМА И СЪБАРЯНЕ НА ВСИЧКИ ДЖАМИИ.
Знам сега, че много ше ревнат против мен, че това било в разрез с европейските ценности.Но това, което став в Европа не е миграция.Това е ОКУПАЦИЯ.
В Европа започва война.Започват да ни избиват и изнасилват.
А НА ВОЙНА, КАТО НА ВОЙНА.ТРЯБВАТ РАДИКАЛНИ МЕРКИ.
   

оценка

+6 -2

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

12 Люба6а | 23.03.201611:42

докато измират невинни хорица,ще презирам полуумните чалми-започнат ли да взривяват политици,президенти,кралици,чиновници и вся остальная сволочь паразити,ще преразгледам становището си Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

11 TheRock | 23.03.201611:33

Rohanbg | 22.03.201614:22
Да вземеш да попрочетеш малко повече за "арабска пролет" и тогава да пишеш.
На хората им писна да ги управляват средновековни диктатори и въстанаха, това е истината.
Кой се възползва от това е ясно.
Защо не дадеш пример с Египет и какво се случи там на "Мюсюлмански братя"???
Избесиха ги като кучета, ама за това не коментираш!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

10 Frida | 23.03.201600:13

роуън, извинявай, ама нещата се оправят с добро разследване - не може да търсиш някого полвин година, а да го намериш накрая в дома му, сред семейството!!! и да се гордееш с това!! сто пъти съм писала тук, че ислямистите ви се смеят на акъла.
в туитъра, във фейсбука най-спокойно и веселко си се поздравяват с новата победа над неверниците. черпят се с баклавички и локуми. обаче никой не чете. или пък четат, но няма закон, по който да подведат съответния веселяк под отговорност или да го разследват за връзки с извършителите. бюрокрация.
хеле, па като почнете с едни сравнения отпреди 100 години, направо падаме сразени. как може летище да няма сензорни устройства на входа? как може метро да няма подобни на входа на станциите? това е брюксел - столица на нато, ес, еп и незнамсиоще какво. ами гола вода сте европейците, няма смисъл и да ви подслушват, главите ви са на дръвника. сталин също не го е правил, но по друга причина - докладването там е било повече от подслушването, т.е. от приказването, ама кой да ви го каже на левашките квадратни глави.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

9 Rowan | 22.03.201623:08

Въх, момчето препоръчва всеобщо подслушване за превенция на тероризма? Значи Другари, и по времето на Йосиф Висарионович бомбени атентати е нямало. Да вземем да върнем НКВД ли? И ГУЛАГ за неблагонадеждните? По светлия пример на УСА с Гуантанамо, където отлежават хора без присъди?

Пък за мултиетническия модел: ае пич, така наречените „общоевропейски ценности“ се заключават единствено и само в строго разделение според произхода. Те славянските народи ги броят за второ качество, тоя мултиетнос предлага с чалмите… УСА са друга бира, там и 90 на 10% в полза на цветните да е населението, президенто пак ще бъде когото един ограничен кръг бледолики изберат – така име устроена държавата. В Европа все още има някакви останки на демокрация и последното което могат да си позволят белите европейски държави е натурализирането на всичкото сажда дето напира. Представям си просто канцлер с чалма или чадор… Другаря Адолф ще се обърне в гроба… muhihihihi Внасят си чалми да им бачкат за без пари, чалмите думнат по някое камикадзе: пито – платено. Защо е само целия този шум не мога да разбера, като да не са го очаквали…
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

8 Dox | 22.03.201622:56

Жалко за загиналите! Мир на душите им!
Но за една друга, буквално нищожна част от населението на планетата, това е един хубав ден за световната .... "демокрация". Звучи цинично, но за съжаление май е истина. Още една малка стъпка към установяването на Новия Световен Ред. И той наистина ще бъде установен, след като мнозинството от човечеството не се различава особено от такива полуграмотни, проскубани патки, пишещи тук.

Но да се спрем малко и на текста, доказващ в общи линии всичко това. Авторът /някой си Йордан Славейков/ "знаел" как работел американския закон срещу тероризма. Той бил спорен /моля ви се/, но давал "безспорни" резултати. Сериозно!?!? И за това ли така безспорно на всеки два месеца в някое щатско училище някой психясал тийнейджър убива 15-20 свои връстници, след което /най-често/ се гръмва и сам. Наистина страхотни "безспорни" резултати. Ама не е само това бе - според "автора" там след 11-ти септември 2001 г. нямало подобни атентати и /забележете/, нямало и да има! Добре, че по-долу някой му припомни за Бостън. Но ... нищо чудно "авторът" да е роден година-две след атентата в Бостън и по обясними причини просто да не знае, човекът.

Той знаел, че американците били следени и подслушвани, но били живи. Е все едно виждам някой, дето пада на колене и се моли с цялото си сърце и душа да бъде роб. Ако може за винаги. Но .... иначе сигурно е викал и пак ще вика "Долу комунизма и ченгетата"!

Ако някой, прочел този коментар се е пообъркал и по тази причина се е почувствал зле, бързам да го успокоя - всичко е илюзия. Истината е една - за всичко е виновен Путин и гнусните руснаци! А, забравих - и комунистите, разбира се.
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

7 Виктория Пенелопова 07 | 22.03.201622:14

И аз сори, Nikkor, но не мога да се съглася. Когато чуя някой да ми говори за "хамериканците" как били виновни за всичко, очаквам да чуя нещо и за евреите, за ваксините и за световната конспирация. Дори не ми се спори на тази тема. Не е ударена Америка, а Европа. Ние не сме в Америка, а в Европа. Ние сме европейци, ако не по друго, поне по паспорти. Във всички случаи, свободите ни ще бъдат ограничени. Въпросът е КОЛКО? Почивките в Турция отпадат. Гърция е по-зле и от България. В Париж и Брюксел можеш да станеш жертва на атентат. Свикнахме да пътуваме и наваксваме забраните от комунизма. Ще трябва ли да се откажем?
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

6 Nikkor | 22.03.201621:33

Сори Пенелопова, ама Брюксел не е сърцето на Европа. Само на напълно откъснатата от реалността бюрокрация.

Освен това Рохан е прав. Не е въпросът за или против Америка. Бил съм там, хората са прекрасни, страната е чудесна. Но всичко написано от Рохан е самата истина. Просто САЩ отдавна не са онази надежда за права, свобода и демокрация каквато бяха в годините около разпада на комунизма.
   

оценка

+4 -0