Момчето, което вдигна на бунт цяло училище | webcafe.bg
Webcafe

Момчето, което вдигна на бунт цяло училище

webcafeМария Панайотова
26.01.2017, 19:20 (обновена 29.01.2017, 09:35)
училище, ученици, побой, бой, агресия

Снимка: © Getty Images

Може ли едно деветгодишно дете да изправи на нокти цяло училище? Да, може, в 19-то СУ "Елин Пелин" в София. Третокласникът Влади* редовно проявява агресия спрямо съучениците си, опитва се да удуши едно дете, а друго напада с пергел.

Вероятно детето има проблем. Но родителите му категорично отказват да се съгласят с това.

Останалите родители отказват да пуснат децата си в класната стая и настояват да учат в заседателна зала наблизо. На отчаяните сигнали и молби за съдействие от страна на училището, подадени още през октомври, от Министерство на образованието отговарят, че проблемът трябва да се реши в рамките на училището.

На 26 януари, след като bTV увековечи темата, произвеждайки през последните пет дни, с преки включвания от двора на училището, мини сериал, от образователното министерство решиха Влади да бъде преместен в друго училище.

Къде е истината?

Дали детето наистина е толкова опасно и агресивно?

Всеки е имал буйни съученици. Спомням си един съсед, наистина хиперактивен, към когото беше зачислена специална учителка, която да следи в междучасието момчето да не разруши училището. Но тогава публичната собственост беше на особена почит.

В днешно време училищата не разполагат с този ресурс, нито имат желание да го правят. Към това добавяме и проблема с липсата на млади хора, които да работят като учители поради хиляди причини.

Какво по-напред да прави учителят: да се опитва да преподава и да привлича вниманието на отегчените ученици или да внимава децата да останат живи и здрави поне до края на учебния час?

Цялата ситуация допълнително се усложнява от новия закон за училищно образование, който забранява преместването и изключването на деца до четвърти клас.

Може ли да има закон, който да поставя в цайт нот цяло едно училище, дотам че директорката да подаде оставка, а учителите да обявят стачна готовност?

В момента, в който родителите на Влади отказват всякакво сътрудничество на училището, трябва да се намесят Агенцията за закрила на детето и компетентните социални органи. Тяхна задача е да проверят къде се корени проблемът и да намерят най-доброто решение за родителите и детето.

Те обаче не го правят. Може би гледат новия клип на Гери Никол? Родители и учители са оставени да се оправят, както намерят за добре. И те решават, след като никой не ги чува, да викнат телевизията. Защото така се случват нещата в България.

Истината е, че държавата е абдикирала от училището. Увеличават се случаите на агресия - за миналата година те са над 2 хиляди.

Затова са виновни и родителите, оставили възпитанието на децата си на компютри и таблети. Но и обществото, в което агресията нараства все повече.

В понеделник учениците от 3В спокойно ще влязат в клас. А въпросният Влади, който ще се окаже най-потърпевшият от всички, ще тръгне към поредното ново училище. Дано този път някой да успее да му помогне.

*Името е измислено.

Oще: 19 су елин пелин  агресивно дете  деца със специални потребности  директор  закон за училищното образование  мон  родители  училище  учители 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 27.01.201721:57

Dear Ivan | 27.01.201710:21
после в трудово-възпитателно.
---------------------------------------------------
Панелни дядка, коментираното дете е третокласник, какви сталински лагери сънуваш за неговия случай Чуди се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

8 Dear Ivan | 27.01.201716:26

rare case, само описах, че преди имаше по-радикални начини това дете да бъде озаптено и те се прилагаха без много церемонии. Нямах предвид точно ТВУ. Дори да имаше такива, май е малко още, не знам. Но трябва да има начини, институции и техни представители, които да го направят, а не всички да седят и да го гледат, а то да си разиграва коня както му скимне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

7 Шрайка | 27.01.201715:26

Явно е, че това дете има проблем. Явно е също така, че създава проблеми на другите. Значи, първо се изолира от училището, за да не притеснява останалите и проблемът да си остане в единствено число. А след това може да си говорим дали трябва да ходи в ТВУ, дали ще е има частни учители, дали нещо друго.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 27.01.201714:54

Дали ще е ТВУ или психо медицинска помощ няма разлика.Детето е с ген на агресор и тепърва ще има проблеми с него.Ами да си носи последствията.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

5 rare case | 27.01.201714:21

Скъпи Иване, този път няма да се съглася с теб. Може би става дума за дете, което наистина има психически проблем /хиперкинетично разстройство, доколкото разбрах/ и има нужда от медицинска помощ. Забрави за ТВУ-тата вече, крайно време е. Виж, ако направят ТВУ-та за родители, аз съм ЗА! И са описаните от Виктория и Пикси чиновници, също!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 27.01.201714:16

И аз едно време учих в 19-то училище. Бях първо 6ти, а после 7ми клас. Аз не бях много агресивен, въпреки, че в 6ти клас се сбих по веднъж с Руслан и Емрах, а в 7ми се сбих също така с Георги и Крум. Те бяха сериозни сбивания с размяна на удари в лицето.
Отделно в 7ми глас Никола ме възпитаваше в тупаници в ребрата, а аз на свой ред предавах опит на Гошо-малкия.
Но Момчил беше каратист, и с него гледах да няма проблеми (той по късно стигна до националния отбор за младежи), а Пешо беше 2 мерта дълъг, и понякога го дразнех, а той ме удряше.
Повечето ми оценки бяха 5ци, имах и една двойка по география, защото не бях учил, но имах и 6ци защото бях учил, или поне бях създал такова впечатление.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

3 Dear Ivan | 27.01.201710:21

През социализма първо директорът викаше родителите. Ако нещата не се оправеха, момчето първо се преместваше в друго училище, а после в трудово-възпитателно. Същевременно по местоживеене с него се занимаваха кварталният възпитател и кварталният отговорник от МВР. Същото се прави сега в западните държави. В частните колежи е дори по-просто: викат родителите да си вземат стоката и да си я заведат обратно у дома, и с това въпросът се приключва. Там, ако прави золуми, го поемат съответните организации и полицията.

Сега у нас се правят някакви инфантилни циркове.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 27.01.201709:51

Как точно ще се реши проблемът с преместването на детето в друго училище? Какво ще се промени за него? Може да стане и още по-агресивно, защото ще се бори за място в новата си среда. Виж, за останалите деца промяна определено ще има.
Че родителите не са направили нищо, за да помогнат на детето, защото то очевидно има нужда от помощ, вече се каза и подчерта. Но какво е направил училищният психолог, чиято работа е точно да работи с деца, когато нещо не е наред. Даже не помня някой да го спомене.
За агенцията за закрила на детето и всички социални служби в контекста, Виктория е права, изобщо няма какво да се говори. Те винаги се появяват само за да се установи, че не са си свършили работата и за да се оправдаят с нещо. И никога не поемат отговорност за това. За децата в риск или вече пострадали и крещящи за помощ разбираме, когато нещата са загрубели много, или когато вече не може да им се помогне.
Въпросите остават. Проблемът също.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 26.01.201721:18

Всички институции, които по закон са призвани да работят за защита на децата, са овладяни от закоравели чиновници /чиновнички по-точно/, за които да си преместят дебелия задник от т.А до т.Б е проблем.
Хората, които работят с деца са оставени абсолютно беззащитни, без ресурс и в пряка битка с родители от всякакъв калибър, вкл. и такива, които посмъртно няма да признаят, че детето им има проблем.
Струва ми се, че вече има дискриминация на обикновените деца за сметка на "особените".
   

оценка

+4 -0