Всички наши деца | webcafe.bg
Webcafe

Всички наши деца

Елена Христозова
20.04.2012, 12:37 (обновена 20.04.2012, 15:24)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

Здравната министърка Десислава Атанасова тръгна да вади "шокиращи" данни от домовете за медико-социални грижи за деца. Само че те са към социалното министерство

Преди няколко месеца дъщеря на мои познати роди преждевременно и бебето трябваше да изкара два месеца в кувьоз. Заради недобре дозирания кислород в кувьоза - дали поради качеството на апаратурата или липсата на мотивация и умения на персонала, а най-вероятно заради двете, момиченцето ослепя. Тази травма е често срещана.

Семейството, въпреки ужасната болка и увеличаващи се задължения, се грижи за детето си. На никой и през ум не му е минало да го остави на грижите на държавата. Както и на моя бивша учителка, чието първо дете е със синдром на Даун.

Всеки знае за поне един такъв случай. Както и за родители, не непременно роми, изоставили родените си с увреждания деца в домове за медико-социални грижи.

Същите тези домове, в които министърът на здравеопазването Десислава Атанасова прави "внезапни" проверки. А всъщност част от тези домове са към социалното министерство. Кой измислил този идиотски пиар на гърба на инвалиди, при това дечица? Там дори да върнеш сиренето и млякото в менюто им, където присъстват на теория, пак ще е похвално и "голяма грижа на властта"...

И да не са внезапни проверките, все тая. В който и да отиде, положението е едно и също поради две причини: краде се и издръжката на дете на ден, т.нар. храноден, е мизерна.

Бюджетът на домовете за деца с умствена изостаналост и с физически увреждания, за деца, родени от родителска грижа от 3 до 18 г., и за деца, настанени в домове за медико-социални грижи, е общо около 80 млн. лева годишно, даренията са извън тези средства. Стандартът за едно дете за година е средно 6500 лева.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза в Царево днес, че кучешките приюти, направени досега, са "по-луксозни от домовете за деца без родители".

При посещението си в Плевен Атанасова видя в отделенията 16-годишни деца, които тежат 15-16 килограма, пълни хипотрофици. Други 18 деца са починали за година и половина. И се потресе. Сега е пак в такъв дом в Сливен. Всъщност, в който и от домовете да отиде, ще завари същото - или почти същото. Не достига специализиран персонал, логопеди, сурдопедагози, за рехабилитатори да не говорим...

Има ли смисъл от тези душегубки, които чисто проформа се грижат за деца, а всъщност са там на доизживяване.

В края на 2011 г. в България, по данни на националната статистика, има 31 дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) с общо 3756 места, в които са настанени 2319 деца.

От тях 1278 са момчета и 1041 - момичета, като продължава тенденцията там да се оставят по-малко деца. В края на 2011-а спрямо 2010-а намалението е с 5.5%.

Почти всички настанени деца не са сирачета - 98.2% от настанените са с един или двама родители. Сираци и подхвърлени са само 41 деца, или 1.8% от общия брой на настанените.

Само помислете - 31 дома, с милиони бюджет, какъв добър пай е за тези, които възлагат обществените поръчки. Социалните домове са също такава "черна дупка" като изхранването на армията...

Вместо да инспектира такива домове, най-добре държавата да ги затвори. Грижата за децата, каквито и да са те, е грижа на родителите. Вариантът с приемните семейства, за които това си е бизнес, също е по-добър от съществуването на подобни домове. Работа на държавата е да ги контролира и проверява, но поне няма да открива нарушения като в Плевен, където почти нищо от дарените храни и играчки не е стигнало до децата.

Ако властта иска в България да се раждат по-малко бебета с малформации и увреждания, нека засили профилактиката при бременните, да провежда истински информационни кампании за рисковете при бременност, да няма лимит за направления на майките, да се покрива от бюджета пренаталната диагностика.

Другото са гадни снимки тип Могилино, пресконференции, на които "се разкриват шокиращи данни", сякаш министърката героично, с две ръце е изкопала тези разкрития, след което душегубките продължават да работят както си знаят. Като газови камери.

Министър Атанасова заяви днес, че визията на министерството била да се премахнат тези домове. Ами то тая визия е от 2009 г., когато, видно от сайта на МЗ, има написана и сложена там НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ "ВИЗИЯ ЗА ДЕИНСТИТУЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА ДЕЦАТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ". Хем стратегия, хем визия. И така си стои. Визионерски.

 

Oще: българия  десислава атанасова  деца  домове  момичета  момчета 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 21.04.201205:52

Tea

Къде го зави ти направи тотална дисекция на българина, ставаше само въпрос за разпределение на парите. Хората са горе долу еднакви навсякъде, да не почвам с примерите
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 20.04.201221:46

Дааааа, а сигурно за помиярите са дали повече пари от колкото за тези деца. Но не започвайте статията с това как жената е решила да гледа сляпото си дете, защото аз пък мога да ви дам пример за жена, която се отърва от недоразвитото си дете и го хвърли в дом. И въобще как може да оставят на хората сами да решават дали да го гледат това дете или не? Това не е техен избор, и той е направен в момента, в който се е родило детето. Възможно ли е да е толкова лесно аз да го изоставя това дете и да ходя да си вея парцалите някъде, при положение, че аз съм го родила? В крайна сметка тук в България хората се изживяват като деца. Научени са да не поемат отговорност за нищо.
Ето колко било лесно, днес имам недоразвито дете, хоп-троп и от утре съм волна птичка. После какво се учудвате, че всяка втора нещастница си захвърля детето, било то нормално или не.
И явно вие българите сте били големи оптимисти да си въобразявате, че някой ще гледа тези деца по-добре от родителите им. Щом те самите са ги захвърлили, от там нататък нещата за тях стават още по-лоши. Защото държавата е такава, какъвто е всеки един нейн поданик. А щом имаме калпава държава, значи и хората са калпави.
И когато слушаме за зверствата в тези домове, кой мислите, че ги извършва - ДЪРЖАВАТА ЛИ?? НЕ НЕ и НЕ!!! Извършват ги вашите събратя, вашите приятели, вашите роднини. Извършват ги обикновените българи. Затова се замислете дали вместо да плюете по държавата дали не е по-акуратно да плюете по хората, които съставляват държавата. Защото в домовете постоянно се наливат пари, който си ги разпределят баба Пена и чичо Гошо, докато децата измират. Защото баба Пена и чичо Гошо са свикнали да крадат цял живот и най-малко им дреме за вашите деца. Защото те вече са си изпратили децата по живо по здраво у Америка. Така, че докато ВИЕ сами не оправите нередностите около вас, не само Държавата няма да ви помогне, а НИКОЙ няма да ви помогне.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 20.04.201219:26

Да ужасно, днеска си пуснах Хоризонт докато бачках, коментираха тези посещения и съвсем протоколно обявиха за починалите деца в период от една година, просто се шашнах казаха го все едно са изхвърлили на боклука една щайга с развалени домати, при положение, че има бюджет и се наливат средства от благотворителна дейност. Всичко в България е станало толкова пошло и лицемерно, а отстрани вият и еко-клакьорите ( на които хич не им е до защита на животните) докато такива деца умират в забвение и мъки. Арогантни изроди управляват тази страна, арогантни, жестоки, лицемерни, некомпетентни изроди....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 20.04.201215:10

Тези деца са един тъжен,национален проблем!Но още по-тъжен проблем е,че народа продължава да приема безпомощното правителството за нормално.
   

оценка

+0 -0