По-добре здрав и богат? | webcafe.bg
Webcafe

По-добре здрав и богат?

Цветелина ВътеваЦветелина Вътева
12.09.2016, 20:04 (обновена 12.09.2016, 20:17)
доналд тръмп, хилъри клинтън

Снимка: © Getty images

Най-сериозният трус за кандидат-президентските кампании в САЩ не беше хакнатата поща на Хилари Клинтън, нито дискриминиращите изказвания на Тръмп, а припадането на бившата първа дама по време на церемонията в памет на жертвите от 11 септември.

Някои неща са подчертано лични, независимо дали си бай Коце от село Локва, или кандидат за президент на САЩ. без значение дали човек е публична личност или познава общо 20 човека, всеки има изконното, човешко право, да се изпикае сам, да прави любов, без да бъде наблюдаван от други, да боледува сам и да умре сам. Без воайорщина, без окото на Big Brother, без публикации в пресата и викове на тълпата.

Или?

Най-сериозният трус за кандидат-президентските кампании в САЩ не беше хакнатата поща на Хилари Клинтън, нито дискриминиращите изказвания на Тръмп, а припадането на бившата първа дама по време на церемонията в памет на жертвите от 11 септември. Насред бурята от медийни спекулации нейният опонент Доналд Тръмп се усъмни в издръжливостта й и обяви, че скоро ще представи публично доклад за здравословното си състояние.

Важен медиен ход, предвид факта, че републиканецът е с година по-възрастен от госпожа Клинтън.

Надпреварата кой е по-подходящ за президент придобива нови измерения, местейки се към дискурса на вечния спор между пушачи и непушачи „кой е по-здрав".

От целия този хаос изпълзява въпросът доколко са длъжни политиците да споделят с обществеността и медиите своето здравословно състояние. Права ли е била Хилари да замаскира диагноза „пневмония" под по-меко звучащия „топлинен удар" или това е лъжа, способна да торпилира доверието на нейните избиратели?

И ако политиците трябва да известяват народа за здравния си статус, то за каква част от него?
Добре е избирателите да знаят за евентуални животозастрашаващи заболявания на кандидатите. Но трябва ли да очакваме кандидатите за политически длъжности да ни оповестяват за хемороидите, кариесите и афтите си?

По какви критерии се определя кое заболяване трябва да бъде споделено и кое не? Щяха ли американците да са по-спокойни, ако Клинтън беше обявила три дни по-рано, че страда от настинка и фарингит, които евентуално биха могли да се превърнат в пневмония, която да доведе до нейното отсъствие на важна за страната церемония? Това отново не би оправдало отсъствието й от възпоменанието на жертвите на най-жестокия терористичен атентат в историята на САЩ.

Тъжната истина е, че колкото и да сме цивилизация, все пак сме племе. Болестта на вожда ражда раздори, бунтове и притеснения, а историческите примери за това са много. Тази тенденция се наблюдаваше още в СССР в края на 80-те, когато невъзможността на управляващия елит да завърши цял мандат роди цяла серия вицове. Леонид Брежнев, Юрий Андропов, Константин Черненко...никой от тях не успя да упражни докрай своята власт, тъй като всички те бяха доста възрастни. И болни.

Въпреки това един от най-успешните американски президенти, който прекара Щатите през Голямата депресия и Втората световна война - Франклин Делано Рузвелт, е имал полиомиелит и е бил в инвалидна количка. Но в същото време президентът, спечелил 4 мандата и ръководил 12 години страната.

Факт е, че упованието в здравето на лидерите има и чисто психологически корен: както човек избира съпруг или съпруга в добро здраве, за да има поколение и жив партньор, с когото да го отглежда, така и всеки избирател е склонен да даде гласа си на човек със здрав тен, получен на яхта, а не на такъв с бледо лице и торбички под очите. Справка: изборите за президент в САЩ през 1960 г., на които се борят Джон Кенеди и Ричард Никсън.

Тогава президентските дебати за първи път се излъчват по телевизията. Според изследователите Кенеди печели именно заради здравия си външен вид, който контрастира с този на бледия, потен Никсън, загубил от опонента си с две десети от процента.

И въпреки това, Кенеди остава в история като най-младия умрял президент, след като е убит на 46 години.

И политиката, и животът са безмилостни. А гаранция за живот и здраве няма. Но както е казал народният гений: по-добре здрав и богат, отколкото болен и беден. И все пак, ако Тръмп олицетворява здравия и богатия, може би трябва да поразмислим.

Oще: 11 септември  америка  демократи  джон кенеди  доналд тръмп  здраве  здравето на политиците  избори в сащ  кандидат-президент на сащ  константин черненко  леонид брежнев  политици  републиканци  ричард никсън  сащ  тръмп  хилари клинтън  юрий андропов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

34 deowin | 15.09.201619:28

>плюс/минус 5-6 думи

Предполагам трябва поне основна математическа култура за да разбираш знаци като ≈ и ~.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

33 Dox | 14.09.201623:03

Свински е фин психолог. Прониква с лекота до най-затънтените дълбини на душата человеческа. А като стигне там, със същата лекота започва да играе тенис на маса. Знаеш ли, Свински, познавам човек, който по твоите разбирания няма никакво образование, а всъщност има, но се е самообразовал. Та той не само че споделя ефекта на Дънинг-Кругер, но и ефекта на Кругер-Дънинг. Представяш ли си!

Свински е и голям статистик - 6 думи, 30 думи, 33 думи ... . Аз, да ти кажа, Свински, ги преброих 35, но може и да бъркам, щото съм вече на третата ракия /домашна, джанковица, със салатка от нашите домати с малко лук/, а това означава плюс/минус 5-6 думи. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

32 deowin | 14.09.201620:54

Според личните ми наблюдения, колкото по-силно един подобен афоризъм се отнася за даден човек, толкова по-вероятно е той да го сподели, защото желае по този начин да убеди останалите хора, че афоризмът не се отнася за него.
Споделящите ефекта на Дънинг-Кругер, например, най-често нямат и средно образование и почти никога нямат висше.
На такива хора иронията винаги им убягва.
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

31 Dear Ivan | 14.09.201620:44

Не е само глупости интернет, тук-там се среща и по нещо остроумно. Например това:

"Когато умреш, всички други страдат, само ти не. Същото е и когато си тъп."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

30 deowin | 14.09.201620:20

6 мои думи, ~30 твои. Звучиш афектиран.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

29 Dox | 14.09.201619:11

Ха-ха. Колко остроумно! И какъв полет на мисълта само, а! Сякаш същността на всемира се разкри пред нас! Не усетихте ли?

Тц-тц-тц-тц! Ей, ама велик е тоя Свински бе! Браво! Браво! Браво-о-о-о! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 14.09.201617:22

>Аз съм Телец

Една буква е излишна. Познай коя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

27 7 | 14.09.201612:44

Да, интересно би било да се опише онова време в по-широки " граници".
Тогава изводите със сигурност ще са по-точни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

26 Dear Ivan | 14.09.201612:32

Драга 7,

През социализма имаше и една особена порода хора, която никога не съм разбирал. Баща ми ми е разправял, че от неговото поколение е имало млади мъже с тефтерчета. В тях е имало списъци на свободните дъщери на добре поставени комунисти, АБПФК и други подобни, за които е изгодно да се ожениш. И доста от тях са го направили. Сигурно е имало и такива млади жени. Но нямам представа какъв живот са водили. На мен би ми било вмирисано и тягостно.

Веднъж попаднах на гости в много високопоставена комунистическа къща в ж. к. Червена звезда, 250 кв. м, и бащата се появи с някакъв зелен панталон с военен кант. Вечер, в къщи. Ужас Много щастлив

Павел Писарев, племенник, ако не се лъжа, на Фон Браун, и последно заместник на Людмила Живкова, беше зет на Васил Коларов. Станко Тодоров, председател на Народното събрание, беше женен за Соня Бакиш, дъщеря на виден капиталист. И те, и други са се спасявали с брак с отсрещния лагер.

Това би било един по-подробен социален поглед върху тези неща и така човек би получил добра представа за тях по онова време. Но няма кой да им каже сега на младите хора. Всички говорят само за прасетата в Белене и кой е бил в затвора. Вярно е! И това е вярно. Но нещата са много повече и по-разнообразни, и в течение на много време. Иначе картинката става много бедна и едностранна и като такава не може да послужи добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

25 7 | 14.09.201611:58

Драги Иван,

Да, най-добре е без трагедии.
По възможност.

Колкото по-малко глупост, непочтеност и жестокост- и колкото повече интелигентност, почтеност и човещина- толкова по-добре.
   

оценка

+0 -0