За българското училище - с добро | webcafe.bg
Webcafe

За българското училище - с добро

webcafeМария Панайотова
15.09.2016, 07:59 (обновена 15.11.2016, 17:44)
олимпиада, астрономия, ученици

Но напук на средата децата имат потенциал и могат много. Доказателство за това са златните медали от международни олимпиади.

Първата ми среща с химията беше в седми клас. Учителят така ни запали, че почти всички участвахме в олимпиадите по химия. Десетима от класа стигнахме даже до трети кръг, а пет от нас можеха да влязат без изпит в Природоматематическата гимназия.

Впоследствие се оказа, че никой не беше роден за химик, даже напротив, но този учител ни накара да заобичаме сложната иначе химия завинаги. Благодарение на него повярвахме, че е нужно малко усилие и от двете страни, за да се постигне голям успех.

Пак е 15-ти септември: първокласници, цветя, грейнали детски очи и наперени гимназисти изпълват училищните дворове. В София, тук-там по някой министър за цвят ще прочете слово.

След тържествата обаче започва познатият цикъл - много от децата ще се правят, че учат, и много от учителите, че им преподават.

За съжаление в днешното ни общество, в което батките и моделките са по-важни от президентските избори, знанието отдавна не е ценност - дори напротив. То не е секси, няма силикон, а като говори, водещите не го разбират и го репликират с фразата "обяснете го като за зрителите". Бизнесът трудно намира подготвени кадри, а т. нар. елит във все по-ранна възраст изпраща децата си по пансиони в чужбина.

Причините са много: в мизерното заплащане на учителите, в родителите, които нямат време за децата си и са оставили телевизията и YouTube да ги възпитават, в държавата, за която образованието е приоритет само, защото така звучи по-прилично.

Но напук на средата децата имат потенциал и могат много. Доказателство за това са златните медали на математиците от международни олимпиади, отличията по физика, химия и информатика, децата от гимназията по автоматика, чийто проект беше класиран на първо място от НАСА.

Както и хилядите учители, които въпреки поредната реформа, която само ще им усложни допълнително живота с постоянно местещите се предмети и хорариуми, неуморно продължават да се раздават на децата.

Като Теодосий Теодосиев, учителят по физика от Казанлък, чиито ученици редовно печелят първите места на международните олимпиади и Атанас Пирянков, преподавателят по литература от Пловдив, който предава Гео Милев в рап вариант.

Или директорът на Националната гимназия „Тревненска школа" в Трявна, Орфей Миндев, единственото училище в цяла Източна Европа, където се учи дърворезба. С големи усилия той намира финансиране и успява да осигури на възпитаниците си най-модерната професионална CNC машина и лазерен скенер за изработване и тиражиране на изделия от дърво.

Въпреки трудностите, продължават съществуването си и българските училища в чужбина, които помагат на децата на нашите имигранти да се научат да пишат на български.

Да, този път е права министър Кунева, с романтика и красиви стихове за учители няма да стане, трябват пари, но не за запалки и флайери. Ако сме изпразнени от съдържание, само ще ги хвърлим на вятъра.

Слава Богу, талантливите деца, израсли въпреки системата, показват, че има надежда. И когато излязат навън, те са успешни и се реализират много добре. Защото всъщност, както казва Робърт Фрост е нужно да те подбутнат само малко, за да достигнеш небето.

Oще: 15 септември  атанас пирянков  българското училище  меглена кунева  наса и български ученици  национална гимназия тревненска школа  олимпиада  орфей миндев  реформа в образованието  теодосий теодосиев  ученици  учители  учител на годината 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 15.09.201609:13

>Слава Богу, талантливите деца, израсли въпреки системата, показват, че има надежда. И когато излязат навън, те са успешни и се реализират много добре. Защото всъщност, както казва Робърт Фрост е нужно да те подбутнат само малко, за да достигнеш небето.

Да, но въпросът е да остават тук и тук да се реализират. Пак много добре, при това.
И тук дори няма нужда да ги подбутват- достатъчно е да не им пречат...
   

оценка

+3 -0