Присъда: Мърлящина | webcafe.bg
Webcafe

Присъда: Мърлящина

Webcafe
05.08.2016, 16:28 (обновена 07.08.2016, 10:59)
Мотористи

Снимка: © Webcafe.bg

Напълно разбираема е реакцията на близките на жертвите - мотористите, които окупираха входа на Съдебната палата с викове "Мафия" и "Колко ви платиха". Болезнената истина е, че за мърлящината не се плащат подкупи. Тя не е теория на конспирацията. Няма реформа, която да я изкорени. Тя е доброволно състояние на духа.

Мърлящина. Няма друга дума, с която може да се опише ситуацията с "безследно изчезналия" турски гражданин, който избяга от домашен арест, след като уби двама мотористи на пътя край Драгоман.

На 24 юли, рано сутринта, моторът на Бойко и Таня Бойкови е премазан от автомобила на Фарук Бекташ. Сблъсъкът става в насрещното за Бекташ движение, в отсечка със забрана за изпреварване и с ограничение до 60 км/ч. Турският шофьор се движи с такава скорост, че след като помита мотористите, избива мантинелата и полита от моста в съседната нива.

Каква е конкретната причина за катастрофата (човешка грешка, технически проблем, пътна обстановка) - това все още не е изяснено от експертизата. Можеше ли да се избегне смъртта на семейство Бойкови - също. Но никой не оспорва, че с автомобила си Фарук Бекташ е отнел живота на двамата съпрузи и че трябва да бъде разследван, да понесе отговорност.

Дотук мрачният сюжет не се различава по нищо от всекидневната криминална хроника - докато не попада в Софийския окръжен съд.

Четири дни след катастрофата чужденецът е пуснат под "домашен арест". За съда е достатъчно, че той е с чисто досие, че е в предпенсионна възраст, че не отрича съпричастност към произшествието и че... показва договор за наем на квартира в кв. "Враждебна".

Това надделява над аргументите, че мъжът е обвинен за тежко престъпление с наказание от 3 до 15 г. лишаване от свобода - т.е. заплашен е да прекара остатъка от активния си живот в затвора.

Съдът пуска Бекташ да си ходи "у дома" - въпреки че няма собствено имущество в България, няма нито роднини, нито работа тук, и на практика - няма никакви пречки да се укрие.

И точно това се случва. На 31 юли дежурният полицай отива на адреса, само за да установи, че "арестантът" го няма.

Невероятно, но факт: Понеже с бюджета си от 1,127 млрд. лева МВР нямало ресурс да паркира по една патрулка пред вратата на всеки обвиняем, полицията изчерпва задължението си за контрол с едно посещение / телефонно обаждане на ден.

В случая на Бекташ, няма данни някой да си е направил труда да назначи наблюдение с електронна гривна - а по закон тази система би трябвало да съществува от есента на 2015 г.

Нещо повече - медиите разбраха за издирването на Фарук Бекташ едва на 4 август. Дотогава чужденецът може да е напуснал страната по 99 различни начина - дори да приемем, че версията за "тайното извеждане с кола на турското посолство" е напълно налудничава.

Може да се е разминал с вас по улицата и да не сте го разпознали. Може би продължава да се укрива, а може би никога няма да бъде заловен.

Свободата му е струвала около 200 евро - колкото би струвал договор за едномесечен наем в периферен столичен квартал, който да му осигури фиктивен документ за местожителство.

Иронията е, че дори ако беше пуснат с по-леката мярка за неотклонение "парична гаранция", бягството му щеше да излезе в пъти по-скъпо.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване: пълна мърлящина.

Мърлящина е и недоглеждането на казуса в съдебната зала, мърлящина е и разпасаното отношение на МВР към всеки криминален случай - независимо дали ще бягството на убиеца от Борисовата градина, бягството на Фарук Бекташ от "Враждебна" или бягството на Братя Галеви.

Напълно разбираема е реакцията на близките на жертвите - мотористите, които окупираха входа на Съдебната палата с викове "Мафия" и "Колко ви платиха".

Болезнената истина е, че за мърлящината не се плащат подкупи. Тя не е теория на конспирацията. Няма реформа, която да я изкорени. Тя е доброволно състояние на духа.

Oще: двойно убийство  домашен арест  драгоман  електронна гривна  катастрофа  катастрофа при драгоман  кой е фарук бекташ  мотоклуб  мотори  мотористи  мотористи пред съдебната палата  мърлящина  наказание  посланик  престъпление  присъда  прокуратура  протест  протест на мотористите  рокери  софийски окръжен съд  съд  съдия  таня и бойко бойкови  турски посланик  убийство на пътя  фарук бекташ 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.09.2012, 21:17

6 twoflower | 10.08.201600:36

Вие не разбирате Закона:

"Домашен арест". Не "Квартирен арест". Следователно човекът просто се е прибрал у дома. И сега до края на дните си ще чака призовка от БГ съда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 07.08.201609:13

Наивно е да се мисли че не е платено, "домашен арест" за чужденец, нямащ дом у нас, е абсурдно и смешно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 06.08.201621:42

още една приказна история от страната на чудесата България, само оства да гадаем какво би се случило ако в Турция българин беше утрепал двама турчина по описания начин
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

3 partci | 06.08.201610:10

Абсолютно съм на мнението на автора - дълбко, много дълбоко ме съмнява турчинът да е платил повече от посочената сума (200 евра). Просто когато някой е свикнал с години да си върши работата през пръсти, не очаквай във важен момент да се стегне и да избие скалата на работоспособността си.

Мърлящина и мърлявщина е най-малкото, с което би могла да бъде описана ситуацията. Аз бих го нарекъл престъпна небрежност. И допусналите това нещо би следвало да го изядат дебел.

Но, уви, живеем в БеГе.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 12:51

2 Valentin Petrov | 05.08.201620:24

AКО ТОА СИ НЕ Е ПЛАТИЛ, Я ЩЕ СИ ОТРЕЖЕМ УЯ НАСРЕД СОФИЯ!!!!!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

1 Palma Kaktusova | 05.08.201616:56

Пари е дал, не си фантазирайте пък вие
   

оценка

+3 -1