Присъда: Мърлящина | webcafe.bg
Webcafe

Присъда: Мърлящина

Webcafe
05.08.2016, 16:28 (обновена 07.08.2016, 10:59)
Мотористи

Снимка: © Webcafe.bg

Напълно разбираема е реакцията на близките на жертвите - мотористите, които окупираха входа на Съдебната палата с викове "Мафия" и "Колко ви платиха". Болезнената истина е, че за мърлящината не се плащат подкупи. Тя не е теория на конспирацията. Няма реформа, която да я изкорени. Тя е доброволно състояние на духа.

Мърлящина. Няма друга дума, с която може да се опише ситуацията с "безследно изчезналия" турски гражданин, който избяга от домашен арест, след като уби двама мотористи на пътя край Драгоман.

На 24 юли, рано сутринта, моторът на Бойко и Таня Бойкови е премазан от автомобила на Фарук Бекташ. Сблъсъкът става в насрещното за Бекташ движение, в отсечка със забрана за изпреварване и с ограничение до 60 км/ч. Турският шофьор се движи с такава скорост, че след като помита мотористите, избива мантинелата и полита от моста в съседната нива.

Каква е конкретната причина за катастрофата (човешка грешка, технически проблем, пътна обстановка) - това все още не е изяснено от експертизата. Можеше ли да се избегне смъртта на семейство Бойкови - също. Но никой не оспорва, че с автомобила си Фарук Бекташ е отнел живота на двамата съпрузи и че трябва да бъде разследван, да понесе отговорност.

Дотук мрачният сюжет не се различава по нищо от всекидневната криминална хроника - докато не попада в Софийския окръжен съд.

Четири дни след катастрофата чужденецът е пуснат под "домашен арест". За съда е достатъчно, че той е с чисто досие, че е в предпенсионна възраст, че не отрича съпричастност към произшествието и че... показва договор за наем на квартира в кв. "Враждебна".

Това надделява над аргументите, че мъжът е обвинен за тежко престъпление с наказание от 3 до 15 г. лишаване от свобода - т.е. заплашен е да прекара остатъка от активния си живот в затвора.

Съдът пуска Бекташ да си ходи "у дома" - въпреки че няма собствено имущество в България, няма нито роднини, нито работа тук, и на практика - няма никакви пречки да се укрие.

И точно това се случва. На 31 юли дежурният полицай отива на адреса, само за да установи, че "арестантът" го няма.

Невероятно, но факт: Понеже с бюджета си от 1,127 млрд. лева МВР нямало ресурс да паркира по една патрулка пред вратата на всеки обвиняем, полицията изчерпва задължението си за контрол с едно посещение / телефонно обаждане на ден.

В случая на Бекташ, няма данни някой да си е направил труда да назначи наблюдение с електронна гривна - а по закон тази система би трябвало да съществува от есента на 2015 г.

Нещо повече - медиите разбраха за издирването на Фарук Бекташ едва на 4 август. Дотогава чужденецът може да е напуснал страната по 99 различни начина - дори да приемем, че версията за "тайното извеждане с кола на турското посолство" е напълно налудничава.

Може да се е разминал с вас по улицата и да не сте го разпознали. Може би продължава да се укрива, а може би никога няма да бъде заловен.

Свободата му е струвала около 200 евро - колкото би струвал договор за едномесечен наем в периферен столичен квартал, който да му осигури фиктивен документ за местожителство.

Иронията е, че дори ако беше пуснат с по-леката мярка за неотклонение "парична гаранция", бягството му щеше да излезе в пъти по-скъпо.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване: пълна мърлящина.

Мърлящина е и недоглеждането на казуса в съдебната зала, мърлящина е и разпасаното отношение на МВР към всеки криминален случай - независимо дали ще бягството на убиеца от Борисовата градина, бягството на Фарук Бекташ от "Враждебна" или бягството на Братя Галеви.

Напълно разбираема е реакцията на близките на жертвите - мотористите, които окупираха входа на Съдебната палата с викове "Мафия" и "Колко ви платиха".

Болезнената истина е, че за мърлящината не се плащат подкупи. Тя не е теория на конспирацията. Няма реформа, която да я изкорени. Тя е доброволно състояние на духа.

Oще: двойно убийство  домашен арест  драгоман  електронна гривна  катастрофа  катастрофа при драгоман  кой е фарук бекташ  мотоклуб  мотори  мотористи  мотористи пред съдебната палата  мърлящина  наказание  посланик  престъпление  присъда  прокуратура  протест  протест на мотористите  рокери  софийски окръжен съд  съд  съдия  таня и бойко бойкови  турски посланик  убийство на пътя  фарук бекташ 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.09.2012, 21:17

6 twoflower | 10.08.201600:36

Вие не разбирате Закона:

"Домашен арест". Не "Квартирен арест". Следователно човекът просто се е прибрал у дома. И сега до края на дните си ще чака призовка от БГ съда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 07.08.201609:13

Наивно е да се мисли че не е платено, "домашен арест" за чужденец, нямащ дом у нас, е абсурдно и смешно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 06.08.201621:42

още една приказна история от страната на чудесата България, само оства да гадаем какво би се случило ако в Турция българин беше утрепал двама турчина по описания начин
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

3 partci | 06.08.201610:10

Абсолютно съм на мнението на автора - дълбко, много дълбоко ме съмнява турчинът да е платил повече от посочената сума (200 евра). Просто когато някой е свикнал с години да си върши работата през пръсти, не очаквай във важен момент да се стегне и да избие скалата на работоспособността си.

Мърлящина и мърлявщина е най-малкото, с което би могла да бъде описана ситуацията. Аз бих го нарекъл престъпна небрежност. И допусналите това нещо би следвало да го изядат дебел.

Но, уви, живеем в БеГе.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 12:51

2 Valentin Petrov | 05.08.201620:24

AКО ТОА СИ НЕ Е ПЛАТИЛ, Я ЩЕ СИ ОТРЕЖЕМ УЯ НАСРЕД СОФИЯ!!!!!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

1 Palma Kaktusova | 05.08.201616:56

Пари е дал, не си фантазирайте пък вие
   

оценка

+3 -1