Лесно има | webcafe.bg
Webcafe

Лесно има

Webcafe.bg
16.05.2014, 17:39 (обновена 21.05.2014, 15:19)
подписи

108 286 подписа се оказаха невалидни в народното начинание на ГЕРБ и проф. Георги Близнашки за свикване на референдум за промяна на избирателната система, какъвто искаше президентът Росен Плевнелиев

Бързата работа, срам за майстора. 108 286 подписа се оказаха невалидни в народното начинание на ГЕРБ и проф. Георги Близнашки за свикване на референдум за промяна на избирателната система, какъвто искаше президентът Росен Плевнелиев.

Ту някой се подписал два пъти, ту сам си сгрешил адреса. Най-сериозен обаче е проблемът с неверните ЕГН-та в списъка - над 60 000. Хубава работа. Каруцата да спънат едните ЕГН-та, които сигурно и по пазарските сергии вече се продават. Питайте ЦИК.

Вместо да правят нова подписка и да допълват недостатъчните 36 674 подписа, ГЕРБ може просто да бръкнат в софтуера на ЦИК и да си вземат ЕГН-тата.

И без подпис може, ако съдим по стотиците „симпатизанти", които се откриха изведнъж в списъците на партиите и коалициите за участие в изборите на 25 май. Оказа се, че ЦИК лесно дава такава лична информация - и всеки може да провери.

Въпреки че от 2001 г. ЕГН-тата не фигурират в избирателните списъци, а Законът за защита на личните данни от 2002 г. забранява достъпа до такива, ЦИК успя да докаже, че е способна да го осигури.

Ако не от ЦИК, Инициативният комитет за изборен референдум може да ползва Великата сила интернет - пишеш например „Петър Петров ЕГН" в търсачката, а тя ти дава всички необходими данни за човека, доста често и адрес на местоживеене.

Така по-лесно ще се мине пред цедката на ГРАО. Ще излезе по-евтино и ще отнеме по-малко време.

Иначе похвално е старанието на ГРАО в проверката на подписите - дирекцията е отделила достатъчно време и внимание, за да провери не само ЕГН-тата и имената в подписката, но е прегледала под лупа и адресите. Под съмнение обаче остана дали е работила толкова прецизно и що се отнася до подписките на регистрираните за изборите партии.

Oще: грао  егн  избори  референдум  росен плевнелиев  цик 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

2 тъп | 16.05.201421:14

Наистина, защо ще си давам ЕГН то за подписка на улицата??? Луди ли са, или просто така отказват нормалните хора??? Напълно подкрепям предишния пост! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 16.05.201420:45

А защо трябва да си даваш ЕГН-то, че и адреса в някаква подписка и дали тези, които събират подписите са оторизирани оператори на лични данни?
Наистина - защо в България за всяко нещо ти искат ЕГН и адрес и как ще са ми защитени личните данни, когато и касиерката в супера е оторизирана за боравене /е, в супера може и да не е, ама в пощата е/?
   

оценка

+0 -0