Държавата на шамарите | webcafe.bg
Webcafe

Държавата на шамарите

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
15.03.2016, 16:47 (обновена 17.03.2016, 18:33)
Сбиване на пътя

Снимка: © Facebook/ KristiAn Stavrev

Остава убеждението, че ако не си помогнеш сам, няма да ти помогне нито българската полиция, нито българската прокуратура, нито българският съд.

"Няма такава държава. Мутрите крадат милиони от държавни поръчки, а теб те пребиват на улицата заради един клаксон. Единственият изход от батака е Терминал 1. Единствената алтернатива е Терминал 2".

Реплики от този род сме чували всички, независимо от средата, независимо от статуса, образованието, възрастта и пола на човека, който ги изрича. В обществото цари цялостна атмосфера на недоверие към институциите и затова - несигурност.

Остава убеждението, че ако не си помогнеш сам, няма да ти помогне нито българската полиция, нито българската прокуратура, нито българският съд.

Няма да ти помогне и българският кибик, чийто граждански дълг се изчерпва с това да качи клип-цъкалка във Фейсбук, но не му стига интелектуалният капацитет да помогне на човека, когото счупват от бой посред бял ден на паважа.

И Господ няма да ти помогне, понеже и той е българин.

Саморазправата в България е станала норма и това, че шофьори са се сбили на улицата в София, не трябва да ни изненадва - блъснали са се, ред е "виновният" да си получи заслуженото.

Докато катаджията изрече "И сега к'во правим", единият вече е в "Пирогов" със средна телесна повреда, а вторият - с досъдебно производство за хулиганска проява.

Кой определя вината и наказанието - това е субективен въпрос според емоцията на участниците в инцидента и коментаторите във Facebook. Няма съд, няма присъда. Насилието се е превърнало в най-нормалния начин за справяне с житейски ситуации.

Всеки път, когато някой стане жертва на обир или прочете новина за такъв, следва задължително реплика от палитрата: „Ако бяхме като в САЩ и имахме право на оръжие, това никога нямаше да се случи"; „Ако чакам полицията да ме спасява, ще си умра. По-добре 12 години в затвора, отколкото 2 метра под земята"; „Да ми дадат на мене една пушка, да видим ще ме ограби ли някой".

Затова и Динко от Ямбол, който изземва функциите на иституциите, раздавайки примитивно „правосъдие", е приеман за герой, а не за престъпник. Затова мъжът, ударил Волен Сидеров пред НАТФИЗ, получи адмирации. Затова и Facebook беше пълен с групи за подкрепа на Йордан Опиц, убил с незаконно преправен пистолет предполагаем крадец.

Усещането, че има хора над закона, кара мнозина да искат да са над закона и така всички, които се оплакват от несигурната държава и изземват функциите й, с охота я правят още по-несигурна.

Затова ще си живеем според законите на джунглата, докато следващият пребит не се окаже полицай, прокурор, политик. Може би тогава действията срещу агресията няма да се заключат в спорадични акции след конкретни случаи.

*А за почитателите на оръжията в САЩ - прегледайте новините. Ако и тук толкова често ставаха престрелки с по няколко жертви, нямаше да остане кой да оплаква емиграцията.

Oще: агресия  власти  динко вълев  динко от ямбол  държава  йордан опиц  катастрофа  мвр  насилие  насилие на пътя  обир  полиция  правосъдие  сбиване на пътя  съд  съдебна система  терминал 1  терминал 2 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

5 Al Kl | 16.03.201615:33

Лично мнение: Може би за всичко е виновен "www" Колко много руски сайтове за пълни с клипове на подобни истории. И понеже ние Българите се учим от световния опит, е нормално да го принесем на наша територия. Интересно е, че подобни клипчета от Швейцария, Монако, Лихтенщайн, Андора не се срещат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 16.03.201614:15

Доста емоционална статия. Нали авторката не е сред битите, че малко съм притеснен?
Да, като се замисля, често има проблеми. Затова напоследък като ходя по улицата гледам като се разминавам с някой да има поне 2-3 метра дистанция. Ако видя, че някой се насочва към мен стискам юруци, и започвам да се оглеждам накъде ще е най-добре да побягна. Просто след толкова случаи на сбивания, които излъчват медиите инстинкта "бий се, или бягай" е постоянно активен.
Имах дори случай, когато вървя по тротоара, срещу мен вървят двама мъже; онези трансцеденталните. Понеже от личен опит знам, че ударите по главата водят до трансцедентални състояния, и единение в висш идеал лесно разпознавам подобно състояние. Но при мен ударите са инцидентни, докато при някои се ежедневни, и непрекъснато са в трансцедентално състояние. Както и да е... Отдръпнах от пътя им, и минах от другата страна на велоалеята, която беше разположена на тротоара, за да бъде като психологическа бариера. Вървя напред, и следя движенията на ръцете и рамената на по-близкия към мен, но само с периферното си зрение (иначе моето поведение ще стане съмнително). И тоя като заби поглед в мен, все едно, че аз ще тръгна да го нападам?!
Напрежението се качи от едното нищо! Добре, че само с това се мина!? Можеше заради едно нищо да имам проблеми, дали с полиция, дали с някой друг като тези. Пфф...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 16.03.201611:29

Лошите били в парламента, ама протестите са за и против палатките, а не за и против лошите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2016, 16:06

2 Беверен Кзлбаткоф.465118313674136 | 16.03.201611:13

Авторът е много прав! Вярно е ,че ще се изтрепем, ако всички са въоръжени - ОБАЧЕ!
Ситуацията такава, че всички тези бабаити-мутри имат незаконните канали да се снабдяват с оръжие-нормалният човек НЕ!
Бабата на село може да разчита само на вързаното в двора куче и да се моли на Господ да не идват-гадовете!
Като няма Държава-има Тумбстоун!
ИМАМЕ ПРАВОТО СИ ДА СЕ ЗАЩИТАВАМЕ-ИСКАМЕ ЛЕГАЛНО ОРЪЖИЕ!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 15.03.201621:25

Не, не!! Уличните биячи не са "майката брадавица". Те са само пяната от клоаката. Истинските мутри са в парламента. Те поръчват, те телефонират, те притискат и изнудват. Те са спайдермените, изтъкали невидимите паяжини на влиянието и корупцията. ТЕ са отговорни за всичко, което ни се случва. Парадоксът е, че ни се водят "представители". Докато не се разбере, че т.нар. "представители" са в София, за да уреждат само себе си, бизнеса си и този на роднините, всички ще го духаме. В България съществува втори, успореден на нормалния, живот на политическите връзки, на "опраскването" на бизнеси, на декоративно правораздаване и на ЗАВИСИМОСТИ.
   

оценка

+4 -0