Дянков бре, чети! | webcafe.bg
Webcafe

Дянков бре, чети!

Webcafe.bg
05.05.2012, 20:47 (обновена 06.05.2012, 08:37)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Къде е план-сметката на чиновническото преселение

Вицепремиерът, който отговаря за административната реформа, и е един от "визионерите" на голямото изселване на чиновници в провинцията, не познава Закона за държавния служител.

Министърът на финансите Симеон Дянков обяви вчера, че който чиновник откаже да се премести, ще получи една заплата обезщетение - съгласно Кодекса на труда, при уволнение.

И това от устата на човек, който вече би трябвало да е подготвил план-сметката за total-а на местенето. Съгласно Закона за държавния служител, обезщетението може да е до 6 заплати и в кабинета съвсем не са наясно как биха могли да избегнат изплащането им. Освен със спешен кърпеж на закона, който после скоростно ще бъде запратена я към КС, я към съда в Страсбург.

Проблемът е, че едната част от чиновниците са с трудови договори по Кодекса на труда, а другите - по Закона за държавния служител.

Според Кодекса на труда при преместване в друго населено място на разстояние над 100 км за повече от 1 година се полага добавка към заплатата от 1/4 за всеки издържан от работника член на семейството. Поемат се и разноските за път и за пренасяне на имуществото му. А в Закона за държавния служител пък няма и дума за подобно дислоцииране...

Но няма нужда да се притесняваме, нито да притискаме Дянков да напише домашното. Бездруго нито една от прогнозите му не се сбъдва. А думата на премиера Борисов, един от бащите на идеята за  разселването на административен апарат из провинцията, също тежи от ден до пладне.

Нали помните как през март м.г. обяви супер заменка: Министерството на земеделието и храните и Столичната община ще си менкат сградите.

Е, преди дни земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че "това ще е много скъпо преместване"...


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

13 Bichkiiata | 07.05.201219:20

Чинчифон

Много е просто, но явно е непостижимо : Тиквата и Дянков просто да си затварят ченетата за да не им се налага после да се чудят как да опровергават глупостите си. Нашият Харпър мълчи като чук откак веднъж се опита да дава акъл за правата на човека в Китай, на един бизнес форум между Г8 , после китайците го отсвириха, че му се налагаше да ги чака пред кенефите да им се извинява....
Но българският политик доказано не се учи....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 15:50

12 Anonymous | 07.05.201213:04

Бързо, бързо, кой стол е най-оферта, кой стол е най доходен и с най-добра гледка към сцената.. на нея хората умират от глад и облъчване с тъпота... чалголъчева болест.. жестоко шоу... само че столовете са на борда на титаник....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

11 MacAllister | 07.05.201212:14

Клатене/недоклащане - много важно! Разликата между заченатите в разбойничество, пиратство или "викингстване" кралства и "демократичната или пък "социалистическа" държава е само разлика в титлите и званията. Ах да, днес има т.нар. социални ангажименти на държавата, като че ли единственото, което поне малко я различава от средновековието, но дали пък не е просто еволюция на методите за контрол над населението сред същите по характер банди и мафиоти. Кралствата на средновековието и античността много трудно могат да се различат от мафия изграждаща своя държава, склонността на населението да се подчинява на силния и разбира се да ражда "разбиращи" индивиди (като един от долните), които рационализират политическите си разсъждения с всъщност напълно въображаеми и чисто словестни картини, картни обличащи суровата бандитска действителност в по-тежко звучене и заблуда за "обща" собственост над държавата и принадлежност към нещо - нация, царство, народ. Пълни глупости - държавата е била и си остава мафиотско образувание. Изборната демокрация не е нищо повече от предварителна преценка кое лице на властта е по-удобно за пред париите, които те хранят. Ползата от държавата винаги е била една и съща - закрепилата се мафия е поне предвидима пред алтернативата за постоянни набези и сменящи се крале, велможи и прочие измет. Аз съм анархист и не го крия - държавата е престъпление срещу разума и всичко добро у човека и трябва да бъде елиминирана като отвратителна, но неизбежна необходимост, каквато е сега. Да, неизбежна е засега, но това не означава да се прехласваме и да си втълпяваме, че тя е нещо, което всъщност не е и никога няма да бъде. Чиновниците могат да си ходят, където си щат. Чиновници, ърлове, придворни, лордове, боляри и всичките други в структурата на организираната власт винаги се налага да следват нуждите на властта и никакъв закон не може да ги предпази от необходимостта да се местят, да правят компромиси със себе си или дори да полагат живота си в нозете на господарите си. Селянина има лост - той храни, може да бъде убиван и изтезаван, но не и до дупка, служителите на "държавата" обаче нямат друг избор освен нуждите на властта - така че майната им.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

10 Borracho | 07.05.201211:32

Идеята с местенето на министерства в други големи градове си заслужава да се опита.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

9 fata morgana | 07.05.201210:24

Добре, че се намери най-сетне кой да реализира тази толкова хубава идея. В провинцията има достатъчно кадърни хора. В Пловдив ГЕРБ закриха една общинска агенция по приватизацията, която беше със затихнали функции и се очакваше, че друга партия няма да има решимостта да го направи, въпреки че там седяха без работа чиновниците. В нейната сграда сега ще е Министерството на туризма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2012, 17:34

8 Цветин Петков | 06.05.201221:57

Всъщност статията е боклук и няма никакъв тънък намек за разбиране, както съм и написал, но или постът ми ти е дошъл много недоклатен, или си бързал твърде много да слагаш квалификации и си чел през ред.

И май ще е второто, щото материал на тоя сайт без твой коментар не съм виждал. Много продуктивност и много разбирачество Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 06.05.201216:38

А на мен пък са ми забавни критикуващите коментарите, като тоя отдолу.
Някакси извисено е да кажеш, че във форумите са някакви недоклатени всезнайковци, а само ти си разбрал тънкия философски замисъл във статията и гледаш позитивно....

А иначе то в София като е всичко е пълен хаос в институциите, пък камо ли ако се пръснат къде ли не и тотално се подменят хората.
Много ми е чудно дори и най-големия оптимист дали ще може да го отрече това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2012, 17:34

6 Цветин Петков | 06.05.201215:35

Калинке, предлагаш местейки ведомствата, да си уволнят служителите в тях и да назначат нови ли?

Ей така, със замах? На мен пък за момент някакси ми се стори рационално първо да се преместят и едва след това да бъде започнат естествен процес на допускане на хора и от "провинцията" (както вие се изразявате), които да заместят постепенно отиващите си софийски служители.

Процесът е само началото на децентрализация, която няма как да се случи в рамките на два месеца. Че има безброй нередности, има - факт. Че мнозинството критикари обаче няма понятие за какво става дума и си критикарстват на общо основание, понеже всички така правят, е също факт. Ето тая "статия", примерно, е абсолютно лишена от цел, тип "заяжданка".

Между другото, под коментарите на тази новина във всеки един сайт попадам на едно и също - някакви хора, пишат някакви глупости и твърдения като "това не е никаква децентрализация, смърт за правителството", но никога не ги подкрепят с изчерпателни или поне обективни доводи. И това всъщност нямаше да е чак такъв проблем, ако не се случваше за абсолютно всичко.

На мен ми е било изключително интересно да наблюдавам сайтове, които си имат определен брой вечно активни и коментиращи индивиди, които разбират от всичко - от точното количество кайма в мусаката, през секса и колко често трябва да го практикуваме, за да бъдем напълно удовлетворени от живота, та чак до политически и икономически процеси, които и с подготовка от Йейл и Харвард не е сигурно, че ще можеш да анализираш правилно.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.10.2011, 20:29

5 Jorko Ivanov | 06.05.201214:42

Като вече бивш столичанин приветствам идеята на правителството !

Крайно време е това да стане реалност, в Германия всичко е децентрализирано. Трябва да се даде възможност и на хората от по-малките градове да участват в управлението без да се налага да се местят в София. Автора е червена тиква личи му от 100км. щом се е хванал за някаква си теоритична възможност, а не обсъжда идеята по същество.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 06.05.201212:23

Не мога да се правя на изненадан.Защото това не е правителството,което блести с ум!Техният блясък е във физическата подготовка,по която превъзхожда многократно дори и екипът на Т.Живков. Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0