Питам аз и отговор не искам | webcafe.bg
Webcafe

Питам аз и отговор не искам

webcafeДияна Костова
12.05.2015, 15:09 (обновена 13.05.2015, 23:33)
бойко борисов пред бтв

Снимка: © БТВ

Борисов се върна в пълния си блясък от първия мандат, когато беше едновременно и премиер, и кмет, и шериф, и главен архитект на републиката едновременно - "правя първа копка, проектирам, финансирам, построявам и си го откривам"...

Хайде, признайте си - не ви ли е срам след снощи?

Не се ли почувствахте вкупом поне малко виновни? Сега стана ли ви ясно защо са ви пропаднали магистралите, защо са ви наводнени къщите, защо баба ви на село няма пари да си плати транспорта до химиотерапията?

Защото "вие" се подведохте. Защото съборихте ГЕРБ от власт. При това - с пуч. Нека ви.

Вие питате - премиерът отговаря. Ако въпросът не му харесва - отговорът е "Не е ваша работа". Ако пък отговорът му не ви харесва - сами сте си виновни.

Всеки си намери новина от интервюто на Бойко Борисов в понеделник вечер - в "президентския" формат на вечерната телевизия, в едночасов национален праймтайм и с извънредно студио, свенлив аналог на кремълската "Прямая линия".

Но посланието, което струеше от него, беше едно: чрез послушание - към прогрес.

Подобни експерименти в ефир са обречени на провал - както за питащите, така и за изпитвания. Но най-вече за него.

Пролича си по реакцията на Борисов, който едва прикриваше раздразнението си, а накрая напълно изгуби интерес към разговора.

"Ще се коалирате ли с ДПС?"
"Когато реша, ще ви кажа първо на вас"
"Ще подкрепи ли ГЕРБ Росен Плевнелиев за втори мандат?"
"Като дойдат президентските избори, тогава ще кажа"
"Вие ще се кандидатирате ли за президент?"
"Това не е ваша работа"

А сега де? А чия е?

Борисов се върна в пълния си блясък от първия мандат, когато беше и премиер, и кмет, и шериф, и главен архитект на републиката едновременно - "правя първа копка, проектирам, финансирам, построявам и си го откривам".

На партията - вярност, на народа - чиста вода.

Само че къде от преумора или нетърпение, къде от безсилие да се справи с истинските си "превратаджии" (които не са нито избирателите, нито медиите), толерансът му към критика е намалял болезнено.

Видя се по отговора на въпроса от онкоболната жена, която е принудена да живее със 7 лева за три дни - "Мила ми госпожа, аз съм се нагладувал до 30 години, на мен майка ми викаше "картофеното момченце".

И на пострадалите от наводнението в Мизия, които питат за обезщетения: "Тогава имаше друг премиер, да го бяхте питали него".

И на шофьорите, които се оплакват от надупчените евтини магистрали: "Вие до вчера карахте по коларските пътища, сега сте се хванали, че някъде нещо е станало... А що правите задръствания в събота и неделя, да не би аз да карам?".

Усетът на Борисов за приличие в публичното поведение вече едва прикрива досадата, че околната среда не отразява в едър мащаб собственото му възприятие за величие.

Нещо като вица за Тодор Живков и селяните: "Как сте, как сте?", шегувайки се питал Тато. "Добре сме, добре сме", шегувайки се отговаряли те.

По същата наклонена плоскост се пуснаха не един и двама политици, които си вдигнаха неръкотворни паметници, след което заминаха в дълбок политически запас - бързо, безвъзвратно и безславно.

Oще: бойко борисов  борисов  интервю  критика  обезщетение  питай премиера  преврат  премиер  пуч  първа копка  тато 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2015, 00:07

27 Talula | 14.05.201500:15

Проблемът не е в Борисов. Човекът страда от тежка форма на нарцистично личностно разстройство и не може да му се сърдим. Един от признаците е тоталното неприемане на критика. ( повече тук: http://e-vestnik.bg/21132) Проблемът е, че народът ни е прост и му импонира просташкото поведение на Борисов. За съжаление не се вижда светлина в тунела...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

26 pepe | 13.05.201517:46

Скучко, правителството на Жан Виденов я уби напълно тази работа - като фалира държавата и уби националната валута остави населението без пари за малък бизнес и оттогава то просто така и не успя да събере отновонякакъв капитал, който трябва за тази работа. Освен това държавата бе принудена да влезе във валутен борд и макар че това беше необходима мярка, с това изгуби контрола над националната валута с което изгуби голяма част от възможностите си за маневриране във финансовата сфера - нещо, което сега е всеобщ проблем на ЕС - обвързаността на финансите в една голяма система тотално убива микромениджмънта - нещо от което страдаше и социалистическата система, а сега е характерно за финансовата системана ЕС и резултатите се виждат - Гърция например, която и при най-добро желание не може да се справи с дълговия си проблем, просто защото такъв дълг не можеш да платиш с каквито и да било икономии в държавния бюджет, а и както казах - държавата не е частна фирма и не можеш просто да се оттървеш от ненужния ти "матрял"... и т.н., става много теоретично и встрани от темата Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

25 Шамито | 13.05.201517:07

От всичко най много ме възмущава хваленето от свършена работа за която си избран.Ами нали затова ти плащаме –да си вършиш работата.Какви са тия хвалби.И с кои пари постигна това?Арогантност до откат.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

24 скучко | 13.05.201516:03

Не бе Пепе, не меря икономиката само по себе си. Не случайно наблегнах , че нямаше много политика. И не съм се възползвал от останалата икономика. Аз просто търсих и намерих ниша, и създадох собствен бизнес. Като манем тия, избраните, дето далеч преди "прехода" са знаели като как ще се развиват и с какви пари, мисля че за останалото народонаселение имаше достатъчно място и т.н равен шанс за развитие на бизнес. И ако ти си бил добре тогава, аз също, Тоя,Оня и пр. не може ли да се приеме, че и условията като цяло и самата икономика са били добре Въпрос За съжаление това не се харесваше на новоизлюпените политици, дето искаха те да диктуват правилата, те да определят кой,колко и как да печели и сичкото тва облечено с фалшиви лозунги за грижа за държавата и народа. Е нормално е тогава да се появи Жан, после бързо да бъде сменен от Иван, Драган ,Петкан... и така до днес. Не ти ли прави впечатление как се стопяват мераклиите за собствен бизнес, и как растат апетитите, и опашката за държавни служби, и партийни назначения.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

23 pepe | 13.05.201515:11

Чакай малко, разбирам, че всяко мнение е субективно,но да мериш икономиката на държавата по себе си и само себе си емалкопрекелено. То и аз не бях зле, но не след дълго дойде Жан /заедно с всички хора около него/ и затри всичко... оттогава насетне та досега все чакаме някой да ни спаси. Ама каква точно пък беше заслугата на Беров за това, че има икономика някаква останала, та да се приписва на него?
А това че "си очаквал клишето "ма мутрите" - сериозно ли бе, клише били мутрите? Усмивка По тази същата логика всеки исторически факт е "клише". Усмивка Що да повтаряме все едни исъщи неща и да ги наричаме история, а да не си съчиняваме по нещо ново всеки път? Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

22 скучко | 13.05.201514:52

Грешка "на успешен" , а не "почтен"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

21 скучко | 13.05.201514:50

Да, очаквах клишето "на мутрите".Не бих се определил на мутра и пак бях в пъти по-добре отколкото при всяко последващо правителство. Пък подмасовата приватизация, фалита на банките, игрите с външния дълг, разпродажбата на активи на безценица, "усвоявяне" на еврофондовете, появятя на местните феодали не знам като как да ги определя.Чуди се Повечето си мислят , че това са начините за правене на почтен бизнес в България. Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

20 pepe | 13.05.201514:27

Имаш предвид на мутрите?
Вярно бе, имаше много икономика тогава. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

19 скучко | 13.05.201514:13

Всъщност Пепе, като се замисля, най-успешното управление от Прехода насам е това на Беров. Тогава имаше малко политика и много икономика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

18 pepe | 13.05.201513:18

Това, че Бойко е зле и въпреки това вероятно ще е с най-успешното управление от Костов насам, само показва колко зле са всички останали, които са се опитвали да управляват тази държава. Дали са били прекалено лакоми или не са могли да схванат "чалъма" на държавното управление /а и Бойко не го схвана от първия път/ или и двете - трябва политолозите и историците да решат, но е факт - българските политици не умеят да управляват държава.
Една от грешките, които и Бойко направи по време на първия си мандат, е че в държавата, за разлика от частната ти фирма не си подбираш персонала с конкурс и не можеш да уволниш тези, които не ти харесват /даже е вярно обраното - персонала може да уволни тебе/ - можеш да извадиш тези, които не харесваш от управлението, но не можеш да ги махнеш от държавата и просто е неминуемо да ти се налага да ги понасяш по някакъв начин. Усмивка
   

оценка

+2 -0