И всичко да върви по дяволите | webcafe.bg
Webcafe

И всичко да върви по дяволите

webcafeАлександър Карагеоргиев
23.11.2017, 17:51 (обновена 27.11.2017, 11:13)
Протести 2013

Снимка: © Явор Николов

Апатия, умора и приглушен гняв

Най-страшното състояние на едно общество е апатията - онзи тотален непукизъм и липса на интерес от всичко, което се случва, което се говори и което се върши в публичната сфера.

Това е знакът, че "лошите" са победили - на теб просто вече не ти пука и оставяш светът да се върти, а кучетата да си лаят. Всеки да си гледа своята работа и дотам. Това изяждащо усещане за липса на смисъл сякаш е навсякъде.

Ако някой си постави за цел да следи публичната част на българската политика, няма как да не остане с впечатлението, че подобно нещо у нас реално почти няма.

Тук не говорим за онези дълбоки води на схемите от интереси, роднински връзки и приятелски почесвания по гърба. Там и с години човек да се рови, винаги ще има нови и нови слоеве "политика".

Напротив - само за това, което се вижда с просто око.

Тоталната липса на адекватен политически дебат, вместо който получаваме обичайните надвиквания, размяна на обиди, обвинения и хвърляне на кал. Не се говори за идеи, говори се за "идеологии" - кой е по-ляв и кой е по-по-най-десен.

Ако въобще се говори за политики и за закони, то се прави двуизмерно и без дълбочина - "нашият вариант за закон е добър, вашият е пълна скръб и ще създаде много проблеми". И дотам.

Ако политическият дебат в същността си е фехтовката с думи, то у нас сякаш той се свежда по-скоро до замеряне с гуано. И тук-там пада някоя и друга оставка между другото.

Скандалът стана основната форма на политическа комуникация. Един идва и си заминава за дни, само за да дойде друг. Непотизъм, изтребители, тишина в заведенията, протонацисти във властта, обществени поръчки в НДК, еди кой си казал нещо, пък било то за празни столове, дебили или каквото там още има. Буквално скачаме от тема в тема, от скандал в по-дълбок скандал.

Народното събрание и политическия ни елит са се превърнали в една своеобразна смесица между "Биг брадър" и "Мис България", в която на зрителите се представя определено развлекателно съдържание от едни хора, които си крещят с едни други хора, а междувременно едни трети хора си уреждат нещата при закрити врати.

И това дразни адски много. А по-лошото е, че далеч не е от вчера.

Години наред "по телевизора" виждаме преди всичко имитация на политика. Проблемът е, че вече дори и частта с имитацията става все по-посредствена и некадърна.

Ти си викаш, а всъщност нищо не се променя (само играчите се сменят малко по малко). Така постепенно дразнението бавно и постепенно преминава в апатия.

Реално не би било проблем, ако тази апатия обзема само шепа хора. Въпросът е, че не това е случаят.

Това е една от националните болести: волско търпение и зверски непукизъм, примесен с мрънкане.

Депутатите си лаят, керванът си върви, а на нас ни остава само да гледаме, че разни неща уж се случват и да пращаме света по дяволите.

Oще: апатия  гняв  дебати  манипулации  политическа комуникация  политически дебат  умора 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

2 rare case | 25.11.201709:23

Ех, Вики, Вики, журналята са си напъхали носовете в ------
Не се интересуват от утре-то.
Защото не познават вчера.
А Фреди си подрънква на пианото и им се смее..... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 24.11.201721:50

Чаках някой от Кафето да се сети, че днес 24.11., преди 26 години, Фарук Булсара се пресели в отвъдното и остави на хората безценната си музика и поезия, а на колегите си - невъзможността да бъде имитиран.
Fuck today ,it's tomorrow!
https://www.youtube.com/watch?v=oLKyaOLb2Fs
   

оценка

+1 -0