И всичко да върви по дяволите | webcafe.bg
Webcafe

И всичко да върви по дяволите

webcafeАлександър Карагеоргиев
23.11.2017, 17:51 (обновена 27.11.2017, 11:13)
Протести 2013

Снимка: © Явор Николов

Апатия, умора и приглушен гняв

Най-страшното състояние на едно общество е апатията - онзи тотален непукизъм и липса на интерес от всичко, което се случва, което се говори и което се върши в публичната сфера.

Това е знакът, че "лошите" са победили - на теб просто вече не ти пука и оставяш светът да се върти, а кучетата да си лаят. Всеки да си гледа своята работа и дотам. Това изяждащо усещане за липса на смисъл сякаш е навсякъде.

Ако някой си постави за цел да следи публичната част на българската политика, няма как да не остане с впечатлението, че подобно нещо у нас реално почти няма.

Тук не говорим за онези дълбоки води на схемите от интереси, роднински връзки и приятелски почесвания по гърба. Там и с години човек да се рови, винаги ще има нови и нови слоеве "политика".

Напротив - само за това, което се вижда с просто око.

Тоталната липса на адекватен политически дебат, вместо който получаваме обичайните надвиквания, размяна на обиди, обвинения и хвърляне на кал. Не се говори за идеи, говори се за "идеологии" - кой е по-ляв и кой е по-по-най-десен.

Ако въобще се говори за политики и за закони, то се прави двуизмерно и без дълбочина - "нашият вариант за закон е добър, вашият е пълна скръб и ще създаде много проблеми". И дотам.

Ако политическият дебат в същността си е фехтовката с думи, то у нас сякаш той се свежда по-скоро до замеряне с гуано. И тук-там пада някоя и друга оставка между другото.

Скандалът стана основната форма на политическа комуникация. Един идва и си заминава за дни, само за да дойде друг. Непотизъм, изтребители, тишина в заведенията, протонацисти във властта, обществени поръчки в НДК, еди кой си казал нещо, пък било то за празни столове, дебили или каквото там още има. Буквално скачаме от тема в тема, от скандал в по-дълбок скандал.

Народното събрание и политическия ни елит са се превърнали в една своеобразна смесица между "Биг брадър" и "Мис България", в която на зрителите се представя определено развлекателно съдържание от едни хора, които си крещят с едни други хора, а междувременно едни трети хора си уреждат нещата при закрити врати.

И това дразни адски много. А по-лошото е, че далеч не е от вчера.

Години наред "по телевизора" виждаме преди всичко имитация на политика. Проблемът е, че вече дори и частта с имитацията става все по-посредствена и некадърна.

Ти си викаш, а всъщност нищо не се променя (само играчите се сменят малко по малко). Така постепенно дразнението бавно и постепенно преминава в апатия.

Реално не би било проблем, ако тази апатия обзема само шепа хора. Въпросът е, че не това е случаят.

Това е една от националните болести: волско търпение и зверски непукизъм, примесен с мрънкане.

Депутатите си лаят, керванът си върви, а на нас ни остава само да гледаме, че разни неща уж се случват и да пращаме света по дяволите.

Oще: апатия  гняв  дебати  манипулации  политическа комуникация  политически дебат  умора 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

2 rare case | 25.11.201709:23

Ех, Вики, Вики, журналята са си напъхали носовете в ------
Не се интересуват от утре-то.
Защото не познават вчера.
А Фреди си подрънква на пианото и им се смее..... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 24.11.201721:50

Чаках някой от Кафето да се сети, че днес 24.11., преди 26 години, Фарук Булсара се пресели в отвъдното и остави на хората безценната си музика и поезия, а на колегите си - невъзможността да бъде имитиран.
Fuck today ,it's tomorrow!
https://www.youtube.com/watch?v=oLKyaOLb2Fs
   

оценка

+1 -0