10 въпроса: Пеевски напуска и какво от това | webcafe.bg
Webcafe

10 въпроса: Пеевски напуска и какво от това

webcafeДияна Костова
19.04.2016, 16:36 (обновена 20.04.2016, 20:39)
делян пеевски

Нищо чудно Пеевски да влезе в учебниците като "онзи, който освети истината за КТБ"

"Пеевски си отиде. Пеевски напуска страната." Не друг, а премиерът Бойко Борисов обяви плановете за емиграция на Пеевски - с една лаконична фраза пред bTV, с демонстративно пренебрежение към стойността на информацията, без никаква ответна реакция.

Едва ли има съмнение, че подобен анонс предполага много повече конкретика от "успокоението", че Пеевски повече няма да бъде "дъвка".

Едва ли има човек, който след интервюто на Борисов да не си задава поне един от тези 10 въпроса:

1. Как разбра Борисов, че Делян Пеевски напуска страната?

От първа ръка? От "злите езици"? Или така му се дава от Началника?

Борисов има полезния навик никога да не изпада в позиция на говорител на чужди намерения и да не бъде вкарван в обяснителен режим за чужди (партийни) недоразумения. Определено е интересно да се разбере защо го направи сега.

Нормално е премиерът да е достатъчно добре информиран, след като всеки ден получава отчети от ръководството на ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и "Военна информация".

Да не забравяме още, че от 2 месеца и НСО бди над сигурността на Пеевски.

Но ако личните "творчески" планове на депутат от опозицията (независимо кой) изтичат през служебни канали до министър-председателя, това променя коренно пейзажа - чистосърдечно признание, че държавната охранителна служба се ползва не по предназначение, а като "къс повод" за следене на "оперативно интересни" елементи. 

2. Защо бяга Пеевски, щом като никой не го гони?

Означава ли това, че службите за сигурност го разследват? Ако да - кои (български, чужди?), защо и откога?

Дали заради зле прикритите му връзки с "шампионите" на обществени поръчки (по Дянков)? Или заради недвусмислените намеци от Турция за осветените контрабандни канали на български цигари към Близкия Изток? Или заради Костинбродската афера? Или заради рухването на КТБ? 

3. Продължава ли НСО да пази депутат, който, твърди се, не е стъпвал на работното си място от месеци и изглежда няма никакви намерения да се връща?

4. С какво физическото преместване на Пеевски от една държава в друга ще промени влиянието му? Какво остава след него?

Армията от пробити магистрати със статут на несменяемост, назначени с посредничеството на Пеевски по върховете на съдебната власт с благословията на "онзи, който раздава порциите"? Държавният заем за възстановяването на влоговете в КТБ? Погромът на медийния пазар? Цветелина Янева? 

5. Означава ли "емиграцията" на Делян Пеевски, че за него няма да има последствия?

По всичко личи, че Пеевски ще тръгне по утъпканата пъртина на Христо Бисеров (дори не на Братя Галеви - те поне бяха признати за виновни). И без това Пеевски не е от най-приказливите, омертата ще му отива.

Ако не му харесва примера на Бисеров - винаги може да му се припомни съдбата на Илия Павлов. 

6. Откога Пеевски се превърна в "дъвка"? На кого прави услуга Борисов, като омаловажава щетите от присъствието му?

Напълно е прав да иронизира всички наивници, за които Пеевски е едноличен символ на абсолютното зло. Но "дъвка"?

Ако не от уважение към публиката, поне от уважение към врага - крайно време е да се направи равносметка на личните "постижения" на Пеевски. Иначе нищо чудно да влезе в учебниците по история като "онзи, който освети истината за КТБ". 

7. Елиминирането на Пеевски ли е начало на официалната коалиция ГЕРБ + ДПС?

"Когато Делян Пеевски напусне ДПС, те ще станат нормална партия, с която ще може да се разговаря. Сега няма кой да им каже "Добър ден" в Народното събрание".

Тази покана за танц беше подхвърлена от Борисов преди една година и оттогава се повтаря като срамежливо ехо всеки път когато се наложи ДПС да спасява критично-важни проекти на ГЕРБ заради опозицията на малките коалиционни партньори .

Интересно все пак - забрави ли Борисов, че само преди 3 години от трибуната на парламента обвини Ахмед Доган в заговор за покушение над собствения си живот? 

8. Оттеглянето на Пеевски означава ли реабилитация на Цветан Василев?

Не беше ли това условието на банкера да се прибере от "изгнанието" си в Белград? Да не се окаже, че съдържанието на нотариално-завереното му "завещание" е по-опасно, отколкото евентуалните щети от отстраняването на Делян Пеевски? 

9. Ще даде ли Борисов някога отговор на въпроса как изобщо се случи възходът на Пеевски и кой го допусна?

Политическото съзряване на "успелия млад мъж" не е нищо друго освен учебникарски пример за преплитане на интересите между партия, власт, медии, служби за сигурност, бизнес със стратегическо значение за държавата и финансова система.

От студент по право в ЮЗУ с Опел за 1000 лева до милионер с нулев стаж извън държавната власт - няма такъв филм, в който подобна паяжина да се изплете без нарушаване на закона. 

10. Щом за престъплението няма наказание: Кой ще бъде следващият Пеевски?

 

P.S. Единадесетият въпрос е бонус:


Oще: 10 въпроса  ахмед доган  бойко борисов  борисов  герб  делян пеевски  дпс  дъвка  истината за ктб  корпоративна търговска банка  ктб  национална служба за охрана  нсо  обществени поръчки  пеевски  пеевски напуска страната  пеевски си отиде  фалитът на ктб  цветан василев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.03.2016, 13:43

2 vayk | 19.04.201622:42

Може би щяхме да получим някакви отговори, ако имаше кой да задава адекватни въпроси, а не да мига умно като овчицата Ризова. Освен това си мисля какво ли щеше да се случи ако му бе пуснала въпросите на Радан Кънев? Боко да напусне студиото и да стане за смях? Или пък много да се ядоса и да загуби контрол, както често се случва, когато не му се поднасят удобни питания. Ако вместо Ризова на нейно място бе Сашо Диков например, това като нищо щеше да се случи. Именно поради това Боко винаги ще предпочита удобни "журналисти" като Хекимян, Цонев и Ризова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 19.04.201622:20

Много хубави въпроси, на които за жалост едва ли някога ще научим отговорите. А е толкова любопитно... Тъжен
   

оценка

+2 -0