Аман от чернокапци | webcafe.bg
Webcafe

Аполон на кладата

Бате Гойко
29.12.2010, 14:37 (обновена 30.12.2010, 08:57)
Литийно шествие

Снимка: © БГНЕС

Какво всъщност прави православната ни църква...

Ако живеехме в XI век, кметът на Созопол Панайот Рейзи и тамошните общински съветници щяха да бъдат изгорени живи на кладата от православните ни "отци" както навремето хиляди богомили - заради ерес, (манихейска или ква да е). Или да им избодат очите като в легендата за княз Владимир-Расате, разбунил езичниците-българи по време на голямата кръстилка на Борис.

Но, слава богу, Европа е затворила тази страница от християнската си история заедно със Светата инквизиция. И дано преди лятото бронзовата статуя на бог Аполон да се вдигне на входа на пристанището на Свети Кирик.

Напук на протеста на митрополит Йоаникий и сливенския епархийски съвет. Стига православните свещеници да не я унищожат както талибаните - статуите на Буда в Афганистан, които бяха малко по-стари от българската държава. Така със сигурност ще си гарантираме поне 30 секунди репортаж по CNN и Euronews. Съвършено безплатно.

Едни свети православни кокаля вече се намериха край Созопол, така че нека намери упокой възмущението на чернокапците. Туристите ще се откланят на реликвария в църквата "Свети Георги", където се пазят тези т. нар. мощи на Йоан Предтеча, ще пуснат там левове и евро за дарения, ще купят свещи и някоя иконка и дрънкулка, после ще седнат на пристанището да пийнат, хапнат и се кефят на бронзовия Аполон. (Който, надявам се, да е не е някое кофти издание а ла Света София край Булбанк...)

Вино и история, нали това каза, че ще продаваме догодина вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков? В крайна сметка, Созопол се е наричал Аполония, а и фестивалът на изкуствата там е също "Аполония".

Ако ги нямаше древните гърци, вдигнали полиса, какъв Созопол щеше да има днес?

Верно, че от една друга гледна точка само бронзов Аполон му беше кусурът на презастроения Созопол, но какво пък - стига да е красива статуята, може да пооправи поне визуално някои дефекти на околния пейзаж.

Добре, че в Гърция православната църква не е решила да бъде така тесногръда като българските попове. Иначе досега да е анатемосала Партенона, мраморния Аполон от храма в Крит, който Швейцария върна преди време, и де що има езическо от древна Елада, което осигурява над 17 млн. туристи годишно и близо 1/5 от брутния вътрешен продукт...

Наред с православния Атон, морето, природата и добрите туристически услуги.

Ако иска догодина Симеон Дянков да продаваме туризъм, опакован във вино, история и поклонничество,  православната ни църква има нужда от реформатори-модернисти. Не знам кои и как ще са и откъде накъде ще почнат реформите, ако изобщо ги подхванат отнякъде, но БПЦ я запомняме все с неадекватни прояви, свързани с клеймосване.

Как едно нещо добро не се намери, за което като миряни да я похвалим?

Тази година се изцепиха с антигей отличията, раздадени от пловдивския митрополит Николай, и се стигна до искането да се учи вероучение в училищата. Ако така ще обръща езичниците в Христовата вяра през XXI век, горко й.

По-добре да помисли за заплатите на свещениците си. Или да отвори няколко кухни за бедни и/или стари хора.

Oще: аполон  митрополит  мощи  свети йоан  созопол  статуя  туризъм  църква 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.01.2011, 18:41

6 Georgi Mishev | 03.01.201118:50

Православната църква в Гърция е още по-тесногръда уважаеми, през 21 век официално Църквата поиска цензура на документален филм показван в музея на Акропола, защото показва как през 8-ми век църковниците разбиват статуите като останки от езичеството. В допълнение на това авторът на филма съвсем научно казва как под множеството от християнските църкви има древни храмове, че на места се виждат и останки от тях - колони, олтари и т.н. В нашата родна страна нещата не стоят по различен начин - вижте Демир Баба теке, вижте множество църкви, където има антични тракийски и елински олтари, които се ползват и досега като "християнски" олтари...Вярата е лично нещо, но историческите факти са си факти и никога няма да се промени хронологията на линейното време - тук хиляди хиляди години преди да дойде християнската църква е имало култура (вижте Варненския некропол, Казанлъшката гробница...) и е грозно Църквата да се опитва унищожавайки оригинала да превърне копието в оригинал, защото това няма да се получи, вече не...преди хиляда или преди петстотин години може и да е било възможно, но вече не е и колкото по скоро свикнат с тази мисъл и бъдат достойни да признаят историческата истина - културата не започва с тях и те са взаимствали от предхристиянските традиции и вярвания една огромна част - дотогава и мислещите хора няма да им уважение!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

5 Stefan Chervenkov | 30.12.201016:00

Езическите богове, искаме или не искаме, са част от историческото ни наследство.
БПЦ, може би, само може би, е време да свърши нещо полезно, каквото и да е, вместо само да опява ? Определено, и Созопол, и България като цяло, биха имали повече полза от една статия на езически бог, от колкото полза носи цялата мрънкаща сбирщина от лунатици, известна като Българска Православна Църква
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.12.2010, 04:39

4 mecho | 30.12.201015:28

Svetlin Stefanov | 30.12.2010 11:11


не е така това са културни паметници от преди да бъдем христианска държава. Днес е недопустимо да строим статуи на езически богове. Защо не построят 11 метров Исус?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.12.2010, 10:05

3 Svetlin Stefanov | 30.12.201011:11

Мечо, дай да взривим перперикон, да заринем казанлъшката гробница, да претопим панагюрското златно съкровище, че като православен те дразнят...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.12.2010, 04:39

2 mecho | 30.12.201005:51

като православен тази статуя ми пречи и ме дразни
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

1 emo13 | 29.12.201020:40

Само не разбрах какво й е на Света София до Булбанк. Но иначе за първи път съм съгласен с този тип.
   

оценка

+0 -0