Русия не се умори да действа по един и същи начин - плаши, че ще зареже проект, този път АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
Webcafe

Страх АЕЦ не пази

Петър Николов
02.08.2011, 16:34 (обновена 02.08.2011, 18:47)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Засега икономическият министър Трайчо Трайков показва добра тактика в преговорите с Русия

Москва е традиционалист. 

Строителят на АЕЦ "Белене" - руската компания "Атомстройекспорт", допусна, че може да се откаже от проекта "Белене". Това го съобщава руска медия - вестник "Независимая газета".

По-скоро Сърбия ще се откаже от Косово, отколкото Москва - от АЕЦ "Белене"... Любопитното в тази "заплаха" е новият срок, който компанията си е поставила за подобно съдбоносно решение, ако няма развитие на преговорите по проекта - ноември.

При положение, че поредният 13-и анекс отложи вземането на решение за края на септември. А идния месец трябва да разберем и оценката на британската банка рентабилна ли е АЕЦ "Белене".

Ноември обаче, първо, дава възможност за още един анекс, второ - времево се пада след изборите - и балотажите.

"Заплахата" идва след като "Атомстройекспорт" внесе иск в парижкия арбитраж за 58 млн. евро срещу НЕК, че се тутка, а София заплаши, че ще внесе контраиск за 61 млн. евро, задето не са си платили демонтираното старо оборудване от площадката.

Ей така Москва плашеше, че газопроводът "Южен поток" ще мине през Румъния, ако не направим каквото искат... Разбира се, че няма да мине - късият и по-евтин път е оттук.

За зло или за добро, Русия ще трябва да отхлаби и газовата хватка. Заради зазлятата ни икономика и затварянето на "Кремиковци" единственият й сериозен консуматор е столичната топлофикация, следва битовата газификация.

А преговорите за нови газови договори нещо заглъхнаха. Дали защото икономическият министър Трайчо Трайков иска да намали рязко количествата, които ще купуваме в близките години? Беше обещал нови договори за газа до юни. Вече сме август.

Дали и те няма да се отложат за след президентските избори...

Така или иначе подобни изстъпления от руска страна говорят за едно - в Москва вече се изнервят от българските ходове. Което ни дава надежда, че нашите вървят в правилна за българските интереси посока. Дано не се ос***т накрая, когато трябва да се подписват договори.

  

Oще: аец белене  анекс  арбитраж  атомстройекспорт  иск  москва  нек  русия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.02.2011, 09:42

4 Emil Yordanov Yordanov | 03.08.201118:12

Много хубава статия. Направо се учудвам, че в българското интернет пространство се публикува нещо антисъветско. Оптимистично ми стана някак си....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2010, 11:28

3 kawata | 03.08.201116:45

Нета,

проблемът е не кой ще стори АЕЦ-а, а дали изобщо той ще е ефективен, след като бъде построен!

Стана ясно, че българската икономика не се нуждае от повече енергия (независимо дали е електричество,газ, въглища); съседните ни страни си посториха централи - Сърбия, Турция, Черна Гора, Румъния - и така въпросът за пласмента на прозведеното електричество остава висящ.

На Русия и е все едно - тя иска САМО да го построи и да си получи парите за това, а също така и да ни обвърже с договори за складиране на употребеното ядрено гориво, пласментът не я интересува изобщо!

В този смисъл въпросът за бъдещата ефективност на АЕЦ Белене е доста спорен и в някои отношения просто обвързва поколения българи да плащат за нещо, което фактически не е необходимо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.08.2011, 15:59

2 Neta Krasteva | 03.08.201116:18

Толова много се изписа и изговори за АЕЦ Белене,че хората едва ли вече вярват,че ше бъде построена.Правителствата които се изредиха все ни уверяваха,че ще се строи,но за това се сещат когато идват избори.И какво ако бъде построена от руска фирма,нима АЕЦ Козлодуй не е построена и заработила благодарение на руски специалисти? Защо ни заблуждават,че американски или френски фирми ще построят Белене за по малко пари, в тази връзка офертата от Руска страна за това не е изгодна,защото е много висока.Какъв е проблема политиката с Европа и Русия да бъдат в една насока подобряване на развитието на България и неината икономика,за да останат тук синовете и дъщерите ни да създадат бъдещето на тази страна,за да има България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 02.08.201120:30

Сигурно съм се разболял.Не мога да разбера за какво точно е написан този материал и какво иска да изясни.Едно видимо обяснение да се намери повод за публикуване снимката на Буратино?!Защото на снимката е симпатичен. Много щастлив
   

оценка

+0 -0