Лондон се опъва за по-строги регулации на финансовите спекуланти, те пък си го върнаха на еврото | webcafe.bg
Webcafe

Еврото - до гръцките статуи в Британския музей

Бате Гойко
17.05.2010, 19:15 (обновена 13.01.2012, 11:17)
Еврото

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

Може би на ЕС щеше да излезе по-евтино да върне на гръцкия Партенон изнесените от 1802 до 1812 г. скулптури

Може би на ЕС щеше да излезе по-евтино да върне на гръцкия Партенон изнесените от 1802 до 1812 г. скулптури, повечето от които днес могат да се видят в Британския музей. Като си приспадне, разбира се, 35-те хиляди паунда, платени от Британския музей на разорения лорд Елджин за придобиването им...

Така щеше да се увеличи притокът на туристи, които сега катерят най-високото място на Акропола, посветено на боговете, и съответно - да се вдигнат приходите за гръцкия туризъм, който храни държавата. Оправдано - преди 15 века тук се е пазела касата на Делоския морски съюз и държавния архив.

Сега обаче ЕС ще подпре с 1 трилион долара за три години Партенона - иначе ако рухне гръцкият гений, ще пострада единната европейска валута. А Гърция, наред с още 15 държави, е една  от колоните, които я поддържат.

Въпреки милиардите за Гърция обаче, еврото продължи слалома си и удари най-ниското дъно спрямо долара от 4 години насам. Не защото гръцката слабост пропука еврозоната и настърви спекулантите, а защото финансовите министри от ЕС се канят да обсъдят в Брюксел как да наложат по-строги регулации на същите тези спекуланти, прикрити зад хедж-фондове.

С което предизвикаха ответния удар.

Спекулантите залагат срещу единната валута, обръщайки в печалби страховете, че европейската общност няма да овладее евентуална ескалация на дълговата криза на континента, започнала от Гърция.

Основен противник на идеята за регулация на тази индустрия обаче е Великобритания - все пак Лондонското Сити е крепостта на хедж фондовете.

А в лицето на новия британски кабинет, коалиция между консерваторите и либерал-демократите, разстоянието  между Острова и еврозоната става на практика непроходимо. Така че изходът от подобни преговори, с които да се сломи британската съпротива за намордници на финансовите акули,  е по-скоро песимистичен.

Въпросът е колко може да издържи еврото на атаките? И дали няма да се нареди един ден до гръцките скулптури в Британския музей...

Oще: евро  еврозона  европейска централна банка  европейски съюз  ес 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.