Фуражка на тояга | webcafe.bg
Webcafe

Фуражка на тояга

Мирослав Спасов
10.05.2014, 17:05 (обновена 12.05.2014, 20:41)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Главният секретар трябва да е лоялен, въпреки уверенията на министър Цветлин Йовчев, че професионалното и политическото ръководство на МВР трябва да се отделят

Маратонската законодателна дейност на депутатите в последните три дни свърши с отнемане на правото на президента да назначава с указ главния секретар на МВР - най-високата професионална длъжност в силовото министерство.

Така този пост, натоварен с организирането и контрола на основните дейности на МВР, минава изцяло в ръцете на правителството, тоест - изцяло се политизира.

Не че до момента всеки нов вътрешен министър не си водеше лоялен главен секретар. Помним колко бързо Калин Георгиев изхвърча от МВР, когато БСП и ДПС направиха правителство с кворумната подкрепа на „Атака".

Работата на държавния глава беше да назначи човека, предложен от кабинета, но...хипотетично можеше и да не го стори. Явно тази опция никак не се нрави на управляващите.

За този ход са възможни две обяснения. Едното е, че властта смята да смени настоящия главсек Светлозар Лазаров след изборите, който сам си писа черна точка по случая „Лясковец", признавайки провала със закъснение.

Другото е, че просто гледаме нов епизод от войната между управляващите и президента Росен Плевнелиев. Той ги критикува и ги дразни с вето, а те клъцват малко по малко неговите правомощия. Дори не е нужно да споменаваме идеята Националната служба „Охрана" мине от попечителството на държавния глава под шапката на Министерския съвет.

Кабинетът „Орешарски" от първия ден се захвана с промените в сектора за сигурност - възроди Национално бюро за контрол на СРС, премести ГДБОП от МВР в ДАНС, а дирекцията за оперативно следене и подслушване (СДОТО) стана самостоятелна агенция, подчинена на правителството.

Преди изборите БСП дори намекваше за въвеждане на тестове за лоялност за заемане на подобни важни длъжности в още по-важни министерства, каквото е МВР.

Това повдига и важния въпрос - главният секретар трябва да е лоялен, въпреки уверенията на министър Цветлин Йовчев, че професионалното и политическото ръководство на МВР трябва да се отделят. Доколко това има значение, случаят в Лясковец показа - поемането на отговорност за професионален провал минава през политическото решение дали ще ти приемат оставката или не. Фуражката и тоягата са едно и също.

Oще: главен секретар  мвр  министерски съвет  правителство  президент  росен плевнелиев  светлозар лазаров 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.