Враг до врага | webcafe.bg
Webcafe

Враг до врага

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
22.03.2015, 16:58 (обновена 24.03.2015, 09:50)
сидеров

Наскоро военният министър обвини Волен Сидеров в руска пропаганда, защото твърдеше, че има тайна мобилизация на армията за войната в Украйна

Извънсистемната „Атака" се оказа в ядрото на нещо като нов Коминтерн, само че кафяв. Партията на Волен Сидеров е поканена на „Международен консервативен форум", който е доста радикален и е свикан, за да намери подкрепа за оттегляне на западните икономически санкции срещу Русия.

Да наречеш ксенофобите консерватори не е новост за руската политическа система, обърната с хастара нагоре - там националистът Жириновски води Либерално-демократична партия, а Путин се бори с фашистите в Украйна, но подкрепя фашистите в ЕС.

Поканените на сбирката в Санкт Петербург може да са политически маргинали, проповедници на крайно десни и националсоциалистически идеологии, но всички те се движат с все по-гръмогласен марш из Европа.

И тъй като Москва не може да съществува, без да е опозиция на западния свят, има нужда от глашатаи в тила на „врага".

Например, „Златна зора", трета политическа сила в Гърция, чието основно лидерско ядро е разследвано за създаване на престъпна организация за нападения срещу имигранти. Или предстоящата изборна победа на Марин льо Пен, която обеща да унищожи ЕС и бе обвинена от Мартин Шулц, че получава пари от руски банки.

Крайното русофилство на „Атака" в момента е като сламката за удавника пред задаващи се избори. Тази хибридна партия, замесена с много популизъм, червен сос и лют националистически пипер, най-сетне получи някакво „международно признание", след като дълго време Льо Пен отказваше да припознае Сидеров като какъвто и да е фактор.

Може да изглежда смешно, но след съвещанията в Москва и "наблюдателната мисия в Донбас", „Атака" се озова в една креслива политическа агитка, която рано или късно ще заяви претенции за власт някъде в Европа, в зависимост от щедростта на Щуката. И тук българските избиратели трябва да внимават.

Oще: атака  владимир жириновски  владимир путин  волен сидеров  европейски съюз  златна зора  ксенофобия  марин льо пен  национализъм  фашизъм 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

23 иван | 25.03.201508:47

Путин е националсоциалист!!!”

Да, има нещо вярно в това, Путин не е фашист, нито е нацист.

Това, че думата националсоциалист по времето на Хитлер стана синоним на световно зло, това не значи, че тя ще си остане такава во веки веков. Както и свастиката – това е символ, много по стар от Хитлер, да не говорим, че е йероглиф от китайската писменост.

Путин е националсоциалист защото е националист и социалист. И двете думи имат реално покритие в днешно време. Но Путин не е краен националист.

На Запад политолозите, които не са част от информационната война го смятат за центрист. Според тяхните прогнози изолацията на Русия действително ще доведе до смяна във върховете на властта там и ще се отвори път за наистина крайни националисти.

Защото, според социологическите изследвания руснаците като цяло са по-крайни националисти от Путин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

22 TheRock | 25.03.201502:16

Путин не е фашист.
Путин е националсоциалист!!!
Моля не бъркайте нацист и шовинист със фашист!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

21 Conspirator | 24.03.201512:59

Деосвински,виждам,че периодически се заиграваш с темата за Кърджали и Родопите,сравнявайки ги с Крим и се опитваш да плашиш населението с неосъзнат евроатлантизъм/ама много прости тези българи,бе/.
Ако в тези български области имаше нефт или газ отдавана щяха да трещят автомати и да гърмят оръдия.
Ако през 1999 година българското правителство не беше затворило въздушната си граница за руснаците отдавна щяхме да си имаме местно ''Косово''.
Ако българските правителства/за последните три години/бяха решили,въпреки всичко да се строи ''Южен поток'',моментално щяхме да се сдобием със сепаратисти/терористи/.
Явно,не са ти ясни механизмите на ''спонтанното''етническо,религиозно и каквото ти дойде наум разделение и скритите механизми за ескалация.Просто българските правителства са ''послушни''на задоволително ниво и апокалипсисът се отлага постоянно.
Сирия е христоматиен пример.Там така силно избухна ''демокрацията'',че пета година не могат да загасят пламъците и.
И нещо много интересно/за размисъл/на коментиращите.Изключвам Деосвински,защото той отдавна е спрял да мисли и се е посветил на разпръскване на мозък и мъдрост/евроатлантическа/.Известен ли ви е фактът,че Янукович/бившият президент на Украйна/беше успял да подпише официални междудържавни споразумения за 15 милиарда евро с...Китай,които де факто и де юре щяха да превърнат Крим в автономна икономическа зона на Китай.Строеж на дълбоководно пристанище в Евпатория,прокопаване на 8 километров дълбоководен канал,строеж на най-голямото карго летище в Източна Европа,предоставяне на 28 квадратни километра за екстериториално ползване за срок от 100 години и много,много други геополитически близалки...
За тези споразумения няма да чуете нищо,нито в американската,нито в европейската,нито в руската преса,но те си бяха факт,докато не беше извършен преврата в Украйна и споразуменията бяха денонсирани.
Забавното в случая е,че докато САЩ и Китай се надхитряха кой да докопа Крим,Русия си го прибра и затвори ''аукциона''.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

20 иван | 24.03.201508:06

deowin

Явно че изпитваш желание да вземеш връх над по-простите и по-необразовани участници в евентуален диспут, за да докажеш на другите и най вече на себе си, колко си начетен и обигран във водене на диспут.

За разлика от теб, аз не търся спор, просто изказвам мнение или, в повечето случаи – давам линк за интересен анализ в достоверен източник. (преводът в българския източник, който посочих беше действително от Форбс)

Мисля, че няма да се намери някой в сайтовете, в които съм коментирал, който да съм обидил или унижил по някакъв начин.

Статията в Forbes беше много интересна за мен, защото две от най-реномираните агенции за проучвания, Галъп и GfK Group са стигнали до извода, че на територията на Крим, а не в отделни селца там, населението: етнически руснаци, етнически украинци и татари почти единодушно желаят да живеят в границите на Русия. Това е факт, които потвърден от тези източници, не подлежи на съмнение.

Факт е също, че тези хора само насила могат да бъдат върнати в Украйна. Дали това би било възстановяване на по-висша справедливост не коментирам.

И да спрем до тук, не ми са интересни предългите ти монолози, адресирани към мен, за което моля да ме извиниш.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 24.03.201500:27

Как беше.. imitation is the sincerest form of flattery.
За съжаление няма как да се почувствам поласкан от полуграмотен имитатор.

Апропо, чудя се защо точно мен? Ако ще е някой, който мислиш за пълен дебил, защо не имитираш Потника или miki rurk? Или тях ги уважаваш твърде много? Какъв точно е този твой толкова трудно изпълним критерий за квалифициране за имитация, който изпълнявам аз, но не и никой друг? Просто ми е чудно, не друго.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 12.02.2015, 21:32

18 deоwin | 24.03.201500:16

иван, дали поради информирането ти от източници тип ЕЖК, дали поради слабото ти образование или типично балкански манталитет, но в мисленето и изказа ти доволно се усеща липса на евроатлантически ценности. Допускаш основните грешки на нискоинтелигентните и културноизостанали индивиди, с които за съжаление е препълнено, както в този форум, така и в целокупната терититория наречена България.

Тъй като не съм изоставил надеждата, че мястото в което съм се родил, все някога ще се присъедини към цивилизованата част на планетата ни, чувствам се задължен да ти ги разясня.

Първо - няма никакво значение какво се казва, важно е кой го казва! Например, когато Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл показва пред Съвета за сигурност на ООН малка епруветка и твърди, че е доказателство срещу Ирак, то това е истина! Без значение кой друг какво казва, без значение, че после ще нарекат това лъжа и фабрикуване на несъществуващи доказателства! Това е забележка към теб, относно подбирането на източници! Ползвай авторитетни такива, пък ако ще те да пращат 6-ти американския флот към бреговете на Беларусия - https://m.youtube.com/watch?v=DsZgNdoOtFU (линкът е с руски превод, специално заради русифилите).


Следващо правило - за всяка ситуация, трябва да поддържаш поне две противоречащи си тези! В зависимост от изгодата ти, твоята или тази на господарите ти, използвай подходящата. Например за случая, който ти посочваш, има две демократични позиции. Едната е "ненакърнимост на границите", другата е "право на самоопределение". В Крим използваш първото, в Косово второто. Ако някой се опита да ги сравни, трябва твърдо да защитаваш позицията, че между тях няма нищо общо! Например, в едната може и да е имало референдум, но той е незаконен, а в другата, понеже такъв никога не е провеждан, автоматично прави всичко законно!

Мисля, че като за първи урок, това е достатъчно. Нужна е обаче още разяснителна дейност, тъй като явно новите ценности са доволно непознати за местната фауна.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 23.03.201521:33

>няма как

Мх.
Няма как.
Сега те съветвам да се разходиш из селцата в Родопите и да поразпиташ жителите им дали са съгласни с твоето "няма как".
За протокола - аз вече съм го правил, за близо 4 години бая байк изджитках в Родопите докато последно си бях в БГ.

Не че има значение - както вече казах, дали жителите на Крим предпочитат Русия или не е абсолютно несъществено в контекста тук. Говорехме за това кои страни все още подкрепят Русия, и Крим беше споменат единствено като очевиден фактор за това - страните, които официално приемат руското анексиране на Крим очевидно подкрепят външната политика на Русия; тези, които официално не признават Крим като нещо различно от неделима част от Украйна явно не подкрепят Русия.
От тази гледна точка мнението на жителите на Крим няма никаква стойност, освен да покаже, че тези 2 милиона, които живеят так, евентуално подкрепят Русия, коети би ги направило част от елитния клуб фенове на руската външна политика, чиито единствени други членове са КНДР, Венецуела, Сирия, Куба, Афганистан и Никарагуа.
Та, когато с изплезен език въодушевено ръкопляскаш на някоя от двете страни (клубът на изброените по-горе срещу всички останали), все пак имай предвид за кого ръкопляскаш.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

16 иван | 23.03.201520:44

В интерес на истината, посочих линк към оригиналната статия във Форбс в коментара си към статията "Клонинг на СИРИЗА от Велизар Енчев".

Поставих линк към "световен поглед" за тези, които не владеят английски.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

15 иван | 23.03.201520:33

Ето линк към статия по темата във Форбс:
http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/03/20/one-year-after-russia-annexed-crimea-locals-prefer-moscow-to-kiev/

Колкото до примера с Кърджали, ако се направи допитване от GfK Group Германия там, няма как да се случи нещо подобно на това в Крим, където 93% от жителите одобряват анексията на полуострова от Русия.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 23.03.201519:59

>В "световен поглед.инфо" са превели статия от „Форбс” САЩ

Това звучи точно като "чух една жена на пазара да разправя какво била казала Меркел".
Има ли добра причина да предпочиташ световнонеизвестния и силно съмнителен svetoven.pogled.info пред това да четеш Forbes директно?
Тоест, защо предпочиташ да слушаш какво жената от пазара била казала?
По-близо до собствения ти мироглед?

И, изобщо, какво значение има в случая дали жителите на Крим предпочитат Русия?
Жителите на Кърджали и големи части от Южна България предпочитат Турция.
Жителите на някой Chinatown в Ню Йорк, Бостън или Сан Фран пък може би биха гласували да станат част от Китай.
Е, и?
   

оценка

+3 -4