Дилъне, върни Нобела! | webcafe.bg
Webcafe

Дилъне, върни Нобела!

Стани автор
13.10.2016, 17:46 (обновена 07.10.2017, 21:33)
Боб Дилън

Снимка: © Getty Images

Нова дискусия "подпали" социалните мрежи. След футбола и Евровизията, българските Facebook специалисти най-после обърнаха подобаващо внимание на Нобеловата награда за литература и заваляха критики към Нобеловия комитет. И то без да са я връчили на Георги Господинов.

От известно време насам в българската литература ври и кипи. От скандали, най-вече. Калин Терзийски се скара с издателството си, Милен Русков засипа с хули Георги Господинов, а около Литературен вестник си беше истинска война.

И тъй като всеки втори у нас е неуспял писател, връчването на Нобеловата награда за литература отприщи вълна от възмущение. Повтарям: Нобеловата награда е за литература. Не за писатели, а за литература.

За информация литература не е само това, което се учи в часовете по литература в българското училище. Ако беше така "История Славянобългарска" щеше да печели наградата поне за двайсет и пети път. Разбиранията на Нобеловия комитет очевидно са по-обширни.

И се започна: А не трябва ли да има отделни награди за проза и поезия? А може би за органична и неорганична химия по същата логика? Всъщност поезията литература ли е? А поет ли е Боб Дилън? Има толкова много заслужили писатели, дори американски... Защото, разбира се, са искали да я дадат на американец, но не са намерили на кого. Остава да дадат наградата и на някой сценарий за телевизионен сериал. Ама как, та той пее рок-фолк?! (последното изречено с такова възмущение, все едно иде реч за поп-фолк). И какво точно е променил, на кого точно е повлиял? Не му ли стига, че е музикална звезда, та насила да го правим и литературна?

А не беше ли редно да я дадат на жена от Източна Европа, редно е да се запитаме. Можеше да си отговорим, че това вече се случи миналата година, преди да отсечем, че тези награди не ги следим откакто са я дали на ... през далечната хиляда деветстотин деветдесет и...

Защото обикновено вълната от критики към Евровизия завършва така, с "Аз този измислен конкурс не го гледам". Те и Нобеловите награди са едни измислени... Тук следва списък на всички досега, които не са заслужили тази награда.

Остава само да го категоризираме Боб Дилън от коя литературна пирамида е и да го приравним я с Миле Китич, я с Тони Стораро, та да броим и днешния ден за успешен. Пък Боб Дилън нека се залъгва, че наградата му има стойност. Ние нали знаем, че има десетки, дори стотици заслужили я повече от него. А кога даваха Оскарите?

Oще: боб дилън  георги господинов  калин терзийски  литературен вестник  милен русков  награда за литература  нобелова награда  нобелова награда за литература  скандали 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

37 7 | 15.10.201622:48

Не съм от тауантите, Драги Иване,
аз съм от гениауните. Кул Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

36 Dear Ivan | 15.10.201619:27

Абе нещо бай Дилън мълчи, може и да го върне Усмивка Ако това стане, пак няма да го призная за Бетовен, Шопен, Шекспир или Жак Превер, но ще се учудя по един положителен начин Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

35 Dear Ivan | 15.10.201613:07

Ти си тауанти Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

34 7 | 15.10.201611:05

* пропиуени; тауанти
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

33 7 | 15.10.201611:04

А за Мишо Шамара и Светльо Витков, споко. Нашенската завист ще ги държи на място.

Язък. Пропилени на вятъра таланти... Кул Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

32 Dear Ivan | 15.10.201602:07

Нещо си представяте вие. Протестите бяха или от градската беднота, или разглезени момчета и момичета от богати семейства, които виждаха в това приключение. После си се върнаха при милионите. Джон Ленън правеше хубави песни, но беше откачалка и призоваваше всички хора по целия свят да се обединят в мир - жълти, сини, пембени. И той дори не знае как би станало това, просто си пее. Иначе всички сме за любовта и против войната и без да сме откачалки. От шантавия си хвана и японка, която, понеже бяха много за мира и обединението на всички, сега съди хората за една песен и иска стотици хиляди долари обезщетение.

Хипитата бяха интересни да ги погледаш 10 минути. Едни такива шарени. Никога не ме е привличал техният начин на живот. Сексуалната революция ми беше любопитна само донякъде, докато разбрах, че мога да получа всичко, че и повече, без всякаква революция Усмивка Предпочитам протестите си да ги отправям от креслото или от кревата с гаджето, отколкото от някоя канавка, наджапал в кал до коленете, или да ходя да спя по разни буци и рътлини по ливадите. Мога да съм несъгласен с каквото и да е и на думи, и на дело, от по удобни условия Усмивка Протестът на хипитата беше глезотия и лиготия. Никой не бута обществен строй с микробуси на цветенца, коси на хиляда плитчици с маниста и спане с негри. Строй се бута с оръжие или с интрига. Може и с един подпис. Но не с цветенца.

(Те и сега протестират. Хванали някакъв Апъл на изплащане, висят по кафенетата безработни и протестират. Ако им дадеш 5000 лева заплата, няма изобщо да протестират вече. Но няма кой да им ги даде и протестират. И пият кафе с пенсията на баба или каквото пуснат мама и тате. И пиша някакви патрави стихове във Фейсбук, защото там е без пари и няма редакционен колектив, който да им каже, че изобщо не стават.)

Ей затова не им е сериозна поезията на тези хора. Това са популярни шлагери, а не литература. И изобщо не са равни на истинските писатели и поети. Носталгията не е по някакви кой знае какви стойности, а по спокойното време, защото сега не е такова.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

31 dedo adji | 15.10.201600:53

Шабат шалом, Фридке. Не се съгласявам често с тебе, но в случая, по-здрав и за начетеността и за духа. Роби Цимерман е един от твоето племе, на който свалям шапка наравно с Джон Ленън.
А за Мишо Шамара и Светльо Витков, споко. Нашенската завист ще ги държи на място. За тримата големи, с шансове за класиране - Пенчо Славейков, Йордан Радичков и Валери Петров са се сетили да ги номинират малко преди да прегърнат букета. За дядо Вазов и Яворов изобщо не са се сетили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

30 Frida | 15.10.201600:20

и кобо абе съм го чела - жена в пясъците или нещо от рода - един ловец на мухи се озовава сред едни пясъци заедно с жена, чийто живот се състои в изриване на непрестанно трупащи се пясъци,а той е принуден да го споделя
и онтанджи съм го чела - английския пациент - една разтърсваща любовна история паралелно с блудкава такава, но претенциозно избутвана напред от автора- типичен комплексар - първо поколение имигрант от колониалните бантустани. мисля, че има някаква лит награда, освен филмовата.
не смятам, че е нещо особено.
а роби дилън е емблематичен за бунтовните романтични 60-те, за които, от журито очевидно много страдат и желаят да се повторят. носталгичен избор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

29 Dear Ivan | 14.10.201623:42

Фрида, не си наясно с литературата. Има. Не е като едно време, но има. Боб Дилън е посредствен текстописец и намусен политически певец, а не писател или поет.

Ако толкова са искали поет, да са взели Майкъл Ондатджи, има 13 стихосбирки и е професионален писател прозаик, прочут по цял свят. Сигурно има и други, но за него се сетих.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

28 Dear Ivan | 14.10.201623:31

Явно аз съм си решил, че Кобо Абе е африканец, защото тогава много общувахме с Африка и ми звучи съвсем по африкански Усмивка Не отидох да гледам пиесата и не знам какво представлява.

Да, и Мишо Шамара, може би и Устата, не ги знам и не помня кой какво. Ако е Шопен, ще запомня и опуса, и точно на кой такт какво се свири, но тия... извинявай Усмивка

В момента от сериозен ранг имаме жив само Стефан Цанев, за друг не се сещам.
   

оценка

+2 -0