Дилъне, върни Нобела! | webcafe.bg
Webcafe

Дилъне, върни Нобела!

Стани автор
13.10.2016, 17:46 (обновена 07.10.2017, 21:33)
Боб Дилън

Снимка: © Getty Images

Нова дискусия "подпали" социалните мрежи. След футбола и Евровизията, българските Facebook специалисти най-после обърнаха подобаващо внимание на Нобеловата награда за литература и заваляха критики към Нобеловия комитет. И то без да са я връчили на Георги Господинов.

От известно време насам в българската литература ври и кипи. От скандали, най-вече. Калин Терзийски се скара с издателството си, Милен Русков засипа с хули Георги Господинов, а около Литературен вестник си беше истинска война.

И тъй като всеки втори у нас е неуспял писател, връчването на Нобеловата награда за литература отприщи вълна от възмущение. Повтарям: Нобеловата награда е за литература. Не за писатели, а за литература.

За информация литература не е само това, което се учи в часовете по литература в българското училище. Ако беше така "История Славянобългарска" щеше да печели наградата поне за двайсет и пети път. Разбиранията на Нобеловия комитет очевидно са по-обширни.

И се започна: А не трябва ли да има отделни награди за проза и поезия? А може би за органична и неорганична химия по същата логика? Всъщност поезията литература ли е? А поет ли е Боб Дилън? Има толкова много заслужили писатели, дори американски... Защото, разбира се, са искали да я дадат на американец, но не са намерили на кого. Остава да дадат наградата и на някой сценарий за телевизионен сериал. Ама как, та той пее рок-фолк?! (последното изречено с такова възмущение, все едно иде реч за поп-фолк). И какво точно е променил, на кого точно е повлиял? Не му ли стига, че е музикална звезда, та насила да го правим и литературна?

А не беше ли редно да я дадат на жена от Източна Европа, редно е да се запитаме. Можеше да си отговорим, че това вече се случи миналата година, преди да отсечем, че тези награди не ги следим откакто са я дали на ... през далечната хиляда деветстотин деветдесет и...

Защото обикновено вълната от критики към Евровизия завършва така, с "Аз този измислен конкурс не го гледам". Те и Нобеловите награди са едни измислени... Тук следва списък на всички досега, които не са заслужили тази награда.

Остава само да го категоризираме Боб Дилън от коя литературна пирамида е и да го приравним я с Миле Китич, я с Тони Стораро, та да броим и днешния ден за успешен. Пък Боб Дилън нека се залъгва, че наградата му има стойност. Ние нали знаем, че има десетки, дори стотици заслужили я повече от него. А кога даваха Оскарите?

Oще: боб дилън  георги господинов  калин терзийски  литературен вестник  милен русков  награда за литература  нобелова награда  нобелова награда за литература  скандали 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

37 7 | 15.10.201622:48

Не съм от тауантите, Драги Иване,
аз съм от гениауните. Кул Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

36 Dear Ivan | 15.10.201619:27

Абе нещо бай Дилън мълчи, може и да го върне Усмивка Ако това стане, пак няма да го призная за Бетовен, Шопен, Шекспир или Жак Превер, но ще се учудя по един положителен начин Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

35 Dear Ivan | 15.10.201613:07

Ти си тауанти Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

34 7 | 15.10.201611:05

* пропиуени; тауанти
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

33 7 | 15.10.201611:04

А за Мишо Шамара и Светльо Витков, споко. Нашенската завист ще ги държи на място.

Язък. Пропилени на вятъра таланти... Кул Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

32 Dear Ivan | 15.10.201602:07

Нещо си представяте вие. Протестите бяха или от градската беднота, или разглезени момчета и момичета от богати семейства, които виждаха в това приключение. После си се върнаха при милионите. Джон Ленън правеше хубави песни, но беше откачалка и призоваваше всички хора по целия свят да се обединят в мир - жълти, сини, пембени. И той дори не знае как би станало това, просто си пее. Иначе всички сме за любовта и против войната и без да сме откачалки. От шантавия си хвана и японка, която, понеже бяха много за мира и обединението на всички, сега съди хората за една песен и иска стотици хиляди долари обезщетение.

Хипитата бяха интересни да ги погледаш 10 минути. Едни такива шарени. Никога не ме е привличал техният начин на живот. Сексуалната революция ми беше любопитна само донякъде, докато разбрах, че мога да получа всичко, че и повече, без всякаква революция Усмивка Предпочитам протестите си да ги отправям от креслото или от кревата с гаджето, отколкото от някоя канавка, наджапал в кал до коленете, или да ходя да спя по разни буци и рътлини по ливадите. Мога да съм несъгласен с каквото и да е и на думи, и на дело, от по удобни условия Усмивка Протестът на хипитата беше глезотия и лиготия. Никой не бута обществен строй с микробуси на цветенца, коси на хиляда плитчици с маниста и спане с негри. Строй се бута с оръжие или с интрига. Може и с един подпис. Но не с цветенца.

(Те и сега протестират. Хванали някакъв Апъл на изплащане, висят по кафенетата безработни и протестират. Ако им дадеш 5000 лева заплата, няма изобщо да протестират вече. Но няма кой да им ги даде и протестират. И пият кафе с пенсията на баба или каквото пуснат мама и тате. И пиша някакви патрави стихове във Фейсбук, защото там е без пари и няма редакционен колектив, който да им каже, че изобщо не стават.)

Ей затова не им е сериозна поезията на тези хора. Това са популярни шлагери, а не литература. И изобщо не са равни на истинските писатели и поети. Носталгията не е по някакви кой знае какви стойности, а по спокойното време, защото сега не е такова.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

31 dedo adji | 15.10.201600:53

Шабат шалом, Фридке. Не се съгласявам често с тебе, но в случая, по-здрав и за начетеността и за духа. Роби Цимерман е един от твоето племе, на който свалям шапка наравно с Джон Ленън.
А за Мишо Шамара и Светльо Витков, споко. Нашенската завист ще ги държи на място. За тримата големи, с шансове за класиране - Пенчо Славейков, Йордан Радичков и Валери Петров са се сетили да ги номинират малко преди да прегърнат букета. За дядо Вазов и Яворов изобщо не са се сетили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

30 Frida | 15.10.201600:20

и кобо абе съм го чела - жена в пясъците или нещо от рода - един ловец на мухи се озовава сред едни пясъци заедно с жена, чийто живот се състои в изриване на непрестанно трупащи се пясъци,а той е принуден да го споделя
и онтанджи съм го чела - английския пациент - една разтърсваща любовна история паралелно с блудкава такава, но претенциозно избутвана напред от автора- типичен комплексар - първо поколение имигрант от колониалните бантустани. мисля, че има някаква лит награда, освен филмовата.
не смятам, че е нещо особено.
а роби дилън е емблематичен за бунтовните романтични 60-те, за които, от журито очевидно много страдат и желаят да се повторят. носталгичен избор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

29 Dear Ivan | 14.10.201623:42

Фрида, не си наясно с литературата. Има. Не е като едно време, но има. Боб Дилън е посредствен текстописец и намусен политически певец, а не писател или поет.

Ако толкова са искали поет, да са взели Майкъл Ондатджи, има 13 стихосбирки и е професионален писател прозаик, прочут по цял свят. Сигурно има и други, но за него се сетих.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

28 Dear Ivan | 14.10.201623:31

Явно аз съм си решил, че Кобо Абе е африканец, защото тогава много общувахме с Африка и ми звучи съвсем по африкански Усмивка Не отидох да гледам пиесата и не знам какво представлява.

Да, и Мишо Шамара, може би и Устата, не ги знам и не помня кой какво. Ако е Шопен, ще запомня и опуса, и точно на кой такт какво се свири, но тия... извинявай Усмивка

В момента от сериозен ранг имаме жив само Стефан Цанев, за друг не се сещам.
   

оценка

+2 -0