Кандидатирам се, за да кажа, че не са ме избрали | webcafe.bg
Webcafe

Кандидатирам се, за да кажа, че не са ме избрали

webcafeМария Панайотова
31.07.2017, 19:00 (обновена 01.08.2017, 18:24)
Иван Гарелов

В горещото лято, когато новинарската суша масово мори медиите, интригата кой ще бъде следващият генерален директор на БНТ леко развява завесите на публичността. До събеседването на 21 и 22 август време не остана, а и както подсказва датата и зрители няма да има баш в пика на сезон. Но не е ли това идеята?

Най-активен до момента от деветимата кандидати е Иван Гарелов. В понеделник сутринта от офиса му изпратиха списък с 85 души, подкрепящи кандидатурата му за шеф на Сан Стефано 29. В листата има интересни имена - освен очакваната масирана лява подкрепа от Елена Йончева, Сашо Симов, Велислава Дърева, Божидар Димитров, фигурират и имената на десни хора като журналиста Иво Беров, бившия депутат от СДС Димо Гяуров, Михаил Неделчев, журналистът Петя Владимирова от Дневник и др. Има и парадокси - сред заявилите подкрепа е и Емил Кошлуков, който също е кандидат за поста и по думите му "подкрепял всички".

Може би тайната на разнородния списък е, че въпросните лица са били попитани не сега, а преди няколко месеца дали принципно биха подкрепили кандидатура на Иван Гарелов, още преди да станат ясни останалите участници в конкурса. И сега не върви постфактум да се обясняваш, че всъщност не го подкрепяш толкова много, а просто уважаваш правото на хората да се кандидатират и да ги кандидатират.

Големият въпрос обаче е има ли реален шанс Иван Гарелов да бъде избран от СЕМ, където мнозинството от членовете е близко до ГЕРБ? През март Гарелов бе уволнен като медиен съветник на служебния премиер Герджиков , по думите му "след sms от Бойко Борисов". Тогава Гарелов взе страната на Елена Йончева в спора й с лидера на ГЕРБ, в момент на предизборна кампания, когато и двамата бяха кандидат-депутати.

Бойко Борисов едва ли е забравил това, а на всички е известно, че начело на БНТ се търси не най-добрият мениджър, а човек, чиято лоялност е гарантирана, с което съвсем не искаме да кажем, че Гарелов би бил добър мениджър.

Най-вероятно самият Гарелов също осъзнава обречеността на надпреварата, но едно обосновано оправдание на загубата, въпреки „мощната подкрепа" ще хвърли друга светлина върху конкурса.

Неслучайно в момента на подаването на документи, социологическа агенция МБМД публикува проучване, според което Гарелов получава най-голяма подкрепа от анкетираните - от 20%. Другите имена в анкетата са на Вяра Анкова, Валери Тодоров (бивш ген. директор на БНР и кандидат сега), Бойко Василев (настоящ водещ на "Панорама"), Константин Каменаров (бивш кадър на БНТ) и Севда Шишманова (програмен директор и в двата мандата на Анкова) - нищо, че част от тези хора въобще не се кандидатират. Между другото Мира Радева, собственик на МБМД, също е в списъка с подкрепящите кандидатурата на Гарелов.

Съвсем друг е въпросът защо няма по-добри кандидатури и дали изобщо конкурсът ще завърши с нов генерален директор. До момента за фаворити се сочат Емил Кошлуков и Константин Каменаров, както и хипотеза, при която избор няма, а Вяра Анкова запазва поста си. Каква изненада само.

Освен от журналистика един добър директор трябва да разбира и от мениджмънт, справка частните телевизии, но в условията на конкурса е гениалното изискване кандидатът (а не генералният-директор) да не участва в никакви търговски дружества. Това изискване, в комплект с необходимата политическа лоялност, държат далече много потенциално добри кандидати. Реално, никой не е луд да напуска бизнеса или работата си, за да си купува котка в чувал.

Кандидатурата на Гарелов поставя много въпроси. Един бърз прочит на концепцията му, единствената публикувана от кандидатите до момента, показва, че той не е много наясно с процесите на Сан Стефано 29. Той предлага да се въведе продуцентският принцип, който отдавна съществува в БНТ, но не работи, защото реално продуцентите нямат власт над целия бюджет на продукцията. Леко комична е идеята за въвеждане на безплатно ядене два пъти на ден на служителите. Сериозен обаче е въпросът за агентурното му минало, все пак годината е 2017, а ДС би трябвало отдавна да е в учебниците, а не по кабинетите. Но и в списъка с 85-те поддръжници има доста бивши агенти...

От цялата работа големият губещ е БНТ. Която отново ще остане без възможност за сериозно развитие, на светлинни години зад западните обществени телевизии, все по-зависима - и политически, и финансово. А точно сега обществото има толкова нужда от нея.

Oще: 85 интелектуалци в подкрепа на гарелов  бнт  бойко борисов  генерален директор на сем  герб  елена йончева  иван гарелов  сем 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.