Кандидатирам се, за да кажа, че не са ме избрали | webcafe.bg
Webcafe

Кандидатирам се, за да кажа, че не са ме избрали

webcafeМария Панайотова
31.07.2017, 19:00 (обновена 01.08.2017, 18:24)
Иван Гарелов

В горещото лято, когато новинарската суша масово мори медиите, интригата кой ще бъде следващият генерален директор на БНТ леко развява завесите на публичността. До събеседването на 21 и 22 август време не остана, а и както подсказва датата и зрители няма да има баш в пика на сезон. Но не е ли това идеята?

Най-активен до момента от деветимата кандидати е Иван Гарелов. В понеделник сутринта от офиса му изпратиха списък с 85 души, подкрепящи кандидатурата му за шеф на Сан Стефано 29. В листата има интересни имена - освен очакваната масирана лява подкрепа от Елена Йончева, Сашо Симов, Велислава Дърева, Божидар Димитров, фигурират и имената на десни хора като журналиста Иво Беров, бившия депутат от СДС Димо Гяуров, Михаил Неделчев, журналистът Петя Владимирова от Дневник и др. Има и парадокси - сред заявилите подкрепа е и Емил Кошлуков, който също е кандидат за поста и по думите му "подкрепял всички".

Може би тайната на разнородния списък е, че въпросните лица са били попитани не сега, а преди няколко месеца дали принципно биха подкрепили кандидатура на Иван Гарелов, още преди да станат ясни останалите участници в конкурса. И сега не върви постфактум да се обясняваш, че всъщност не го подкрепяш толкова много, а просто уважаваш правото на хората да се кандидатират и да ги кандидатират.

Големият въпрос обаче е има ли реален шанс Иван Гарелов да бъде избран от СЕМ, където мнозинството от членовете е близко до ГЕРБ? През март Гарелов бе уволнен като медиен съветник на служебния премиер Герджиков , по думите му "след sms от Бойко Борисов". Тогава Гарелов взе страната на Елена Йончева в спора й с лидера на ГЕРБ, в момент на предизборна кампания, когато и двамата бяха кандидат-депутати.

Бойко Борисов едва ли е забравил това, а на всички е известно, че начело на БНТ се търси не най-добрият мениджър, а човек, чиято лоялност е гарантирана, с което съвсем не искаме да кажем, че Гарелов би бил добър мениджър.

Най-вероятно самият Гарелов също осъзнава обречеността на надпреварата, но едно обосновано оправдание на загубата, въпреки „мощната подкрепа" ще хвърли друга светлина върху конкурса.

Неслучайно в момента на подаването на документи, социологическа агенция МБМД публикува проучване, според което Гарелов получава най-голяма подкрепа от анкетираните - от 20%. Другите имена в анкетата са на Вяра Анкова, Валери Тодоров (бивш ген. директор на БНР и кандидат сега), Бойко Василев (настоящ водещ на "Панорама"), Константин Каменаров (бивш кадър на БНТ) и Севда Шишманова (програмен директор и в двата мандата на Анкова) - нищо, че част от тези хора въобще не се кандидатират. Между другото Мира Радева, собственик на МБМД, също е в списъка с подкрепящите кандидатурата на Гарелов.

Съвсем друг е въпросът защо няма по-добри кандидатури и дали изобщо конкурсът ще завърши с нов генерален директор. До момента за фаворити се сочат Емил Кошлуков и Константин Каменаров, както и хипотеза, при която избор няма, а Вяра Анкова запазва поста си. Каква изненада само.

Освен от журналистика един добър директор трябва да разбира и от мениджмънт, справка частните телевизии, но в условията на конкурса е гениалното изискване кандидатът (а не генералният-директор) да не участва в никакви търговски дружества. Това изискване, в комплект с необходимата политическа лоялност, държат далече много потенциално добри кандидати. Реално, никой не е луд да напуска бизнеса или работата си, за да си купува котка в чувал.

Кандидатурата на Гарелов поставя много въпроси. Един бърз прочит на концепцията му, единствената публикувана от кандидатите до момента, показва, че той не е много наясно с процесите на Сан Стефано 29. Той предлага да се въведе продуцентският принцип, който отдавна съществува в БНТ, но не работи, защото реално продуцентите нямат власт над целия бюджет на продукцията. Леко комична е идеята за въвеждане на безплатно ядене два пъти на ден на служителите. Сериозен обаче е въпросът за агентурното му минало, все пак годината е 2017, а ДС би трябвало отдавна да е в учебниците, а не по кабинетите. Но и в списъка с 85-те поддръжници има доста бивши агенти...

От цялата работа големият губещ е БНТ. Която отново ще остане без възможност за сериозно развитие, на светлинни години зад западните обществени телевизии, все по-зависима - и политически, и финансово. А точно сега обществото има толкова нужда от нея.

Oще: 85 интелектуалци в подкрепа на гарелов  бнт  бойко борисов  генерален директор на сем  герб  елена йончева  иван гарелов  сем 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.