И аз съм патриот, господа! | webcafe.bg
Webcafe

И аз съм патриот, господа!

Христо Ботйов , вестник "Знаме"
02.06.2011, 15:21 (обновена 02.06.2011, 16:17)
Изгубени години

Снимка: © Getty Images

... А нощта се не свършва, зимата се не изминува и патриотите лежат в свойте топли стаи, сънуват настрадинходжовски сънища и чакат да съмне, за да ги разкажат...

...И наистина, погледнете със слепите си очи на главите на нашите мудрословеснейши патки и вие тутакси ще да видите, че по тях отдавна вече са захванали да растат различни литературни зеленчуци, сякакви политически бурени и всевъзможни научни билки; а нощта се не свършва, зимата се не изминува и патриотите лежат в свойте топли стаи, сънуват настрадинходжовски сънища и чакат да съмне, за да ги разкажат на своята революционна Пенелопа и на нейните сополиви любовници.

Но и аз съм патриот, господа! Топлата соба, изпросеният хляб, харизаната сланина и краденият лук довождат стомаха ми до такова поетическо настроение, щото и аз сънувам, че скоро ще да дойде равноправното лято.

Облаците ще да произведат революцията, политическите дъждове ще да пометат гюбрето из моя двор, пред вратата ми ще да огрее слънце, народите ще да изпъплят из кръчмата и ще да се запощят на припек; а аз ще да изляза из своят палат да се порадвам на ясното небе, на миризливите цветя и ще да запея: "Гледайте, очи, ненагледайте се!"

И да се ненагледаш! Пред вратата ти се събрало на конгрес племето, което едно време е избавило Рим, и с патриотически крякания се приготовлява да направи преврат в историята на гастрономията; почтените и важните кокоши физиономии се разхождат по двора и правят археологически открития по купището, за да снесат яйцето на общото южнославянско щастие; коронясаните венценосци се борят помежду си, земат стратегически позиции и кукурикат за близкото решение на возточния вопрос; а младото поколение изникнало покрай дуварите и чака да го огрее слънцето откъм запад, за да каже своята последня дума за живота, за характера и за стремленията на гъбите.

А ти... О! Ти си българин и патриотин! Запей песента "Гъби, мои гъби", пък легни и сънувай, че си предводител на гъските, цар на кокошките и защитник на българския народ. Но преди сичко попитай жената си или своя мозъчни ревматизъм, изминала ли се е зимата, превалила ли се е нощта?

Ако ти каже, че не е, то ти спи, както си спиш и сега, завивай се в своята мрежа и извикай сам: "Дали се две нощи смесиха, или се зора довърши? Кукурику! - Ето петлите! Джав, джав! - Ето кучетата! Зимата се свърши и нощта се измина."

(Откъс от "Политическа зима")


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.09.2010, 12:41

5 Lyubomir Sirkov | 03.06.201110:32

Ботев е мислел не само за падането в бой - но и за строежа след свободата.
Нека все пак припомним как Ботев е виждал своя народ и неговото бъдеще:
http://www.hristobotev.com/menu_2_2_1.html?id=11
"Народът - вчера, днес и утре" (Вестник „Дума на българските емигранти“, 1871 г.)
""""
...Метнете поглед връх историята на българското царство от Бориса дору до подпаданието му под турците, и ще видите, че всичкото историко-политическо преминало на наша народ е било току-речи чисто византийско, и в него са живели само царе, боляри и духовни, а той сам всякога е бил отделен с дълбока обществена нравственост от разврата на правителството си, който разврат заедно с християнството се вмъкна в по-горнята част на народа. Наистина, неведнъж народът е явявал твърдата воля на характера си с въстания против царете си, против духовенството си, както във времето на Богомила и Самуила; но всичко това е ставало само тогава, кога властта или се едно насилието е допирало до къщата му, в коя той сякога е бил нравствено свободен, до семейството му, до понятието му за честта - с една дума, до негова дълбок социален живот, с който се отличават общо славянските народи и частно нашия народ.
""""

"""""
Нашият народ има свой особен живот, особен характер, особна физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по народните си начала, и ще видите каква част от обществения живот ще развие той, дайте му или поне не бъркайте му да се освободи от това варварско племе, с кое той няма нищо общо, и ще видите как ще той да се устрои. Или не видите семето, зародиша в неговите общини без всяка централизация, в неговите еснафи, дружества мъжки, женски и детински? Или не видите в него и това, що казахме по-горе?...
"""""
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 12:22

4 Adam Avramov | 03.06.201110:15

^ ичке, много ли си сигурна...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2011, 13:12

3 Goritsa Popova | 03.06.201108:48

Патриоте- пише се "Христо Ботьов", а не "Христо Ботйов"... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 19:50

2 Juliana Kovacheva | 02.06.201117:58

Това е умисълът.Писано е (признавам не знам кога) а все едно се отнася за сега.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

1 Лайнол Мастията | 02.06.201116:35

Ей,пуснахте най-накрая нещо за Ботев!И толкова ли ви домързя да напишете нещо свое,че копи-пейстнахте първото,което ви попадна от него?!Поне да бяхте вкарали едно две свои изречения накрая...

И това можеше да го напишете с по-малки букви и да го смотате някъде още по-встрани:
"Днес България почита паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата й.
Вечна им памет...
За първи път Денят на Ботев е отбелязан през 1884 г. във Враца и в Пловдив. Официално се чества от 1901 г."

Излагате се!!!
   

оценка

+0 -0