Как събирачите на дългове започнаха да изкупуват гласове | webcafe.bg
Webcafe

С бухалки за гласове

Webcafe.bg
30.09.2011, 13:06 (обновена 30.09.2011, 17:20)
Нещастник

Страхът няма да позволи да се види кои са събирачите на дългове/гласове с бухалки

Биячите, които събират дългове и другите - от заложните къщи, (често едни и същи хора), са поели и нов бизнес. Събират гласове.

Дори не ги събират. Не ги и купуват. Вземат ти гласа, като преди това са изкупили вересиите ти. На книга - имаш право да гласуваш. На практика си по-зле от крепостен руски мужик. Демократичното право на избор дотолкова се е обезценило в някои райони на България, че и пет бутилки олио не можеш да си вземеш от бакалията с него.

Криза е, а изборите винаги отварят ниша за такъв бизнес. Още повече сега, когато българите са размазани от кредити и парите все повече не стигат.

Освен това събирачи на дългове и дългове за събиране в тая страна колкото си щеш. Оцелели след прехода мутри станаха предприемачи в тоя и в охранителния бизнес.

Полицията е хванала днес седмина "купувачи", повечето от които нейни "добри познати". С "Тойота Ленд Круизър" и "Мерцедес" Е те "пазарували" в с. Крушето, Великотърновско.

Преди това обаче изкупили вересиите в местния хранителен магазин, за да натиснат длъжниците да си "продадат" гласовете в полза на определени политически партии. Не са имали намерение да плащат на хората. Кеширали са само за мазните тефтери от бакалията.

Какво може да предложат на гладните гласодаватели? Може да са им обещали дисконт на лихвата - например от 33 на 30%, или разсрочване на падежа. Или дребно намаление на главницата, в случай че цялата фамилия гласува... Просто гадаем. Бизнес is бизнес.

Гласът на избирателите е къде-къде по-евтин от вересиите и кредитите. Вместо да се харчат партиите и да купуват, във времена на криза гледат да го правят в краен случай. Ако не успеят да натаманят необходимата бройка с регистрация, фантоми, твърди ядра...

А защо да не се ползва и триъгълна схема - партия Х поръчва на фирма за събиране на дългове да й уреди 300 гласа. Фирмата казва: "ОК, братле, ние откупуваме дълговете, натискаме ги, а вие кеширате задълженията. За отстъпката ще се договорим". Всичко е възможно в тази страна. (И това май е най-страшното...)

Защото всъщност какво им е останало на тия хора за вземане? Селската им къща никой не я иска, ако имат някакви дребни парчета земя - и за тях я дават, я не 200-220 лева на декар. В къщата не струва и имуществото - китайски телевизор, малък хладилник. Корените с домати в градината никому не са притрябвали.

Полицаите беседвали с над 140 жители на селата Крушето, Недан, Ресен и Стамболово. Една част от тия хора са били длъжници, а други - работници на задържаните в различни фирми. Но всички до един ги е било страх да свидетелстват.

Тия хора няма да излязат на протест. Най-много да пошумят тихичко на пейката пред къщата или на масата с мушама в двора на съседа, да изпсуват с продрано гърло, да се приберат после у дома и жената да пита: "Как ще я караме нататък..."

Oще: вересии  гласове  кредити  крушето  купуване 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.02.2011, 10:40

6 Vesso | 02.10.201113:03

С риск да съм досаден ще имали купуване на гласове и хора в парламента като Станишев,Първанов,Доган,Борисов,Сидеров,Янев и т.н ако право да гласуват имат хора над 21години,с платени осигуровки и данъци над определен минимум в България за последните 3години или с пенсии 2 пъти над социалната?????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2011, 10:40

5 Vesso | 02.10.201112:56

Много са ми смешни тези който критикуват хората избрали сигурността пред"свободата".Как може да си свободен когато пред входа ти стоят мутри,а шефа им ти нарежда по телефона какво да правиш?Искам камери,СРС-та и повече полицаи.Какво ще научат за човек ако го подслушват,снимат с камера ако не прави нищо нередно????Само ще засечат обаждането на мутрата,които след това твърди пред полицайте,че дори не познава жертвата.Не случайно Бисеров се обяви против записи без разрешение по съотвения ред да бъдат доказателство пред съда,нищо,че няма и капка съмнение за тяхната автентичност.А защо ли?Вижте кой е най-големия борец срещу СРС-тата-Генерал Атанасов разследван за поставяне на"бръмбари"в жилището на тогавашния главен прокурор???!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 30.09.201123:30

lele male, нали разбираш, че за да има това ефект на смелост, хората трябва да се организират до ниво, което да можеш да наречеш алтернативна община - т.е. да изградят местните обществени отношения наново изключвайки гадните мирингяси. Почне ли да прилича на това веднага ще се намери някой гербер да внесе "закон за защита на държавата" и ще направим пълен кръг - комунисти да го играят фашаги, просто чудо! Те и без това се опитват да елиминират съда, парламента е овце и хората вярват, че съда като пусне някой прокурора няма нищо общо, ама има - ей палките виж, той ги обвинява, че били "престъпна група" и не внася обвинения индивидуално, води свидетели за второто, пък съда е длъжен да разлгеда само първото и хоп хората се дразнят на съда и викат бийте ги искаме милиция. Казвам го защото хубаво го казваш и ще се зарадвам ако хората наистина вземат да се организират наново - вече истински, а не под похлупака на измислени институции, които са загубили съдържанието си. Само, че това ще рече война и арести, арести докато Цецо не се усети, че има и по-голям враг - глада.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 30.09.201123:23

Далеч по-лесно е да си направиш фалшификацийка - в секционната комисия едно, в районната хоп друг резултат, коя баба Пена ще ходи да проверява. Това са някакви бабини деветини да ни отклоняват от баш купуването на гласове на едро - направо от доставчика на бюлетините, ако мога така да се изразя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 30.09.201116:19

За да се ръководи държавата компетентно трябват обучени и изпитани специалисти.А изборите,в условията на пазарни отношения,са търговия.Каквато са търговете за имоти и длъжности,продажбата на футболисти,изборът на заплатените гледни точки по медиите,даряването на катаджии и чиновници,
купуването на дипломи,публикации и т.н.Пълен фалш!Действителност,която по сталинси звучи така-"Нямаш пари-имаш проблем!Имаш пари-нямаш проблем"! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 30.09.201116:17

Тъжен Логично "изкупуване" на гласове... Но кога най-накрая ще кажете, ЗА КОИ партии се купуват гласовете? Някой ще ми отговори - всички...
Аз пък имам следното предложение: Уважаеми българи, Вие които се страхувате да свидетелствате. Вие, които живеете в страх, Моля Ви, съберете се заедно /няма начин да не се познавате - поне тези, които сте от малки населени места/ и отидете вкупом в полизията и депозирайте жалби, с копия до районните прокуратури ВЕДНО с молби за защитата Ви, като свидетели. Пробвайте поне! Тъжен
   

оценка

+0 -0