Работа има, хора - не. Защо да не ги внесем? | webcafe.bg
Webcafe

Работа има, хора - не. Защо да не ги внесем?

АПАлександър Петров
12.10.2017, 13:20 (обновена 17.01.2018, 12:30)
офис

Снимка: © Getty Images

Защо София да не стане Берлин

Ако преди години положението беше "няма работа" и безработицата беше водещ проблем в държавата, сега ситуацията е тотално обратната - работа има, но подходящи хора, които да я вършат, няма. И това изглежда, че не е временно състояние, а по-скоро тенденция.

Все повече хора се пенсионират, все по-малко младежи влизат в пазара на труда, а част от тези, които влизат, бързат да стегнат куфарите за чужбина.

Всички прогнози показват, че около 25% от трудоспособното население до 2025 г. ще е съставена от представители на малцинствата и по-конкретно на едно точно определено мнозинство, което е много силно маргинализирано.

Макар в дългосрочен план стратегията да образоваме ромите да е повече от важна, би било адски наивно да смятаме, че още след 5-6 години ще видим цигани програмисти, лекари и учители и полицаи. Вероятно такива и днес има, но това е по-скоро рядкост. Подобна интеграция ще отнеме не по-малко от едни 20-30 години. И то ако започнем още днес.

Какви са тогава възможните решения? Освен, разбира се, очевидното и прилагано толкова успешно до момента - да не правим нищо и да чакаме неизбежния развой на събитията. Това си знаем, че го можем.

Като за начало можем да пробваме да върнем българите, емигрирали за последните 20-25 години от страната.

Това, от своя страна, е нелек процес, защото 1) Има причина да са се махнали от България; 2) Те най-вероятно вече са устроили живота си - работа, детски градини и училища за децата, социална среда и т.н.; 3) Все още не сме достатъчно подредена и просперираща държава, че те да започнат се връщат сами, тикани от носталгия и надежди. А и всички предишни опити в тази посока бяха неуспешни.

Ако приемем, че така или иначе ще се отворят достатъчно работни места, а битката за добри кадри ще вдигне заплатите до доволни нива, остава да се създадат и въпросните носталгия и надежди. По това успешно работят даже вече и LIDL и Coca Cola. Нека емигрантите усетят тръпката от спомена за високите сини планини (по възможност не колорадските).

Нека им стане малко мъчно!

Но все пак нито всичките емигранти ще се върнат в България, нито те (противно на очакванията, че извън страната живеят милиони и милиарди българи) са достатъчни да запълнят дупките в пазара на труда, които тепърва ще се появяват.

Друг трик с преборването на негативните тенденции е работата до по-късна възраст.

Годините отдавна не са това, което бяха. Хората, които не работят тежък физически труд, могат и да се пенсионират по-късно. Лекари, преподаватели, музиканти, учени... има много професии, които не е нужно да имат таван за възрастта.

Средната възраст в страната се повишава и старите хора сега не са като старите хора преди 10 или 20 години. Както и пенсионерите след 10 години няма да са същите като пенсионерите сега. Затова вариантът за някаква не тежка работа след пенсия с плаващо работно време, може да бъде успешна опция, но не като нормативно задължение (вдигане на пенсионната възраст), а просто като възможност.

Вариант 3, който изглежда много по-ефективен, е да си внесем работна ръка.

Има много потенциал по темата - македонски българи, българи от Западните покрайнини, изселниците в Турция, българското малцинство в Албания и още много български общности, които не са граждани на България. Това са хората за които страната ни манталитетно не е чужда.

Добре са дошли! Българи от всички страни, обединявайте се и идвайте на работа. Стига да са образовани и трудоспособни. От другите вече си имаме.

Съществува обаче и по-смел вариант и той е да си внасяме кадри, които нямат общо с България.

Така или иначе по морето започнаха с тази практика - молдовци, украинци, белоруси и всички други граждани на близки до нас държави, в които стандартът на живот не е толкова добър.

Но защо не помислим и за по-високквалифицирани кадри - хора, за които София предлага живот не по-различен от този в Берлин.

България е на един-два часа път със самолет да повечето европейски страни и докато не направим образователна реформа и не построим цяла магистрала до Варна, може би ще е по-далновидно да помислим и за хора ще дадат друг поглед и излизат от друга матрица.

Могат да се стимулират чужите компании, които решават да направят start-up у нас. Да се възползваме от това, че толкова много италианци основават фирми у нас заради нискияте данъци и да се започнем да се рекламираме като добро място за работа, не като евтина алкохолна дестинация. А покрай работата и за развлеченията ще има търговски ефект.

Истината е, че ситуацията с пазара на труда в България е като Титаник, носещ се към айсберга. И ако не се направи нещо, краят си е все така предизвестен.

Oще: българи в чужбина  емигранти  икономика  пазар на труда  работа  труд  чужденци 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2014, 16:00

75 Александър Александров.100004085320769 | 16.10.201716:33

И Кенчо и Мако-то са измислени герои!
Толкова прости хора не биха чели в този сайт.
Някакъв жалък опит за подгряване на аудиторията са и двата "героя".
Предлагам да ги игнорираме тотално! Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2017, 10:42

74 StanMan | 16.10.201716:17

Виж Мако е друго нещо: това нещо, което допреди време пишеше, че е остров с русалки ;-) се заяжда на дребно за запетайки, точки, пропуснати букви и други дребнави глупости.
Че Мако е трол се разбра още вчера, когато гузно си замълча при поредната забележка за което!
Така, че можем да си отдъхнем, че Мако е разкрита-жена е между другото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2017, 10:42

73 StanMan | 16.10.201716:12

Това нещо с псевдоним Kenny McCormick не е истина.
Или е някакъв наркоман, безделник, който си живее в някакъв свой объркан свят или е някой супер-трол, който пише несвързани глупости, за да дразни аудиторията и да провокира „участие“ в дискусиите в този сайт.
Само един идиот ( или такъв , който нарочно се прави на идиот) може да има такива объркани и тъпоумни мисли в главата и такъв псевдоним от детско филмче.
Вижте последния малоумен коментар с № 68 на този глупак ( или платен дразнител ) :

______________________________________________________________________

Кenny McCormick | 16.10.201709:54
"Какво значи да си дават хляба?" - ами какво значи, виж какъв речник употребяват хора като StanMan и Александър с цифричките. StanMan: високо образовани и "отракани" "кречетала" като мен с по 20 - 30 годишен опит по света с всякакви идиоти могат много бързо, тихо и без особени усилия да смажат амбициите и кариерата на "нахъсани" "20 и" пръдльовци?" Да смажа и пръдльовци е достатъчно красноречиво.
______________________________________________________________________


Какъв хаос, какво безумно лутане на мисълта!
Някой от почитаемите участници да вижда дефиниция на процеса на даване на „хляба си“?
Е, видимо момчето с прякора от детското филмче нещо се е обидило на мен и на Александър, усетил се е пръдльото, че ние старите кучета знаем как да се справяме с малките келеши с големите мечти, когато искат да ги реализират за наша сметка, без да питат дали сме съгласни....ама не е еусетил точно какво чувства нещастникът.
Освен ако, повтарям, това не е клакьорче на сайта, коео се опитва с инфантилни съждения да дразни интелигентните коментиращи, за да има по-голяма посещаемост.

И в двата случая този, който списва тези идиотизми си остава пълен лешпер!

От тук нататък мога само да чета и да се смея!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

72 скучко | 16.10.201711:12

А, бе ша фнасяме ли, ша ги образуваме ли, ша ги кфалифицираме ли ,меринджеи или шлосеро-моньори и завачици ли ше са... кви ще да са, да бачкат нещо там, шото че се пенционирам и требе некой да бачка за мойта пенция, как яз ся бачкам яко за пенциите на други. Смее се глупчо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

71 follow_the_cash_flow | 16.10.201710:30

Мен ако питаш, не ставаш ли за бачкане, по рентабилно е да умреш, наместо да т'вариш внуците.
Пазарна икономика Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

70 follow_the_cash_flow | 16.10.201710:28

Или може би се очаква, от съвременните млади, който успял да направи и отгледа дете, може би се очаква детето му да го гледа между 60 и 70, наместо да инвестира в неговото си дете и пенсионен план?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

69 follow_the_cash_flow | 16.10.201710:24

Еми не знам човек, пожелавам ти да си здрав между 60 и 70 и да можеш да работиш нещо, защото иначе буквално ще легнеш и ще умреш.
Също, надявам се пазара да вдигне заплатите, защото едно е след 58 да взимаш пенсийка и 400-600 лв като пазач, друго си е без пенсийката да ги взимаш
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

68 Kenny McCormick | 16.10.201709:54

"Какво значи да си дават хляба?" - ами какво значи, виж какъв речник употребяват хора като StanMan и Александър с цифричките. StanMan: високо образовани и "отракани" "кречетала" като мен с по 20 - 30 годишен опит по света с всякакви идиоти могат много бързо, тихо и без особени усилия да смажат амбициите и кариерата на "нахъсани" "20 и" пръдльовци?" Да смажа и пръдльовци е достатъчно красноречиво.

"Ти искаш на 50 да си безработен или да работиш като пазач за 300 лв?" - повечето ми познати на 50 си работят това, което са работили и на 25. Нема драма. От друга страна познавам хора на 50, които обясняват колко са зле младите, но не могат да работят със смартфон.

Не разбрах и какво е лошото и, явно, много срамното да работиш като пазач. Първо, в големите градове пазачите взимат бая над 300 лева и то за една доста никаква работа да седят по цял ден на д-то си. Второ, 300 лева са по-добре от 0 лева, както и да го смятам. Трето едни 300 лева, добавени към една пенсия, правят живота някак си малко по-поносим, не мислиш ли?

От там - надолу следва някакъв тотален алогизъм. Продължителността на живота расте навсякъде в "белия" свят и България не прави изключение. Справка - НСИ. И въпреки всичко продължава да има твърде много хора, които не спират фаталистично да мелят как на 60 ще се мре, как няма да доживеем пенсия, абе, si4ki 6e omrem. Скоро при това. Ами, не.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

67 dedo adji | 16.10.201709:49

Кенчо, какво чакаш? Бате Бойко е за пенсия, кандидатирай се за премиер, да внесеш млад дух. Щом смяташ политиката за работа, ясно колко ти е акълът. Мако и тя бърза да прати старата гвардия на борсата. Няма да отидем там , мако. Един по един ще освобождаваме местата, които вие не можете и не искате да заемете. Щото пиарът, рекламата, кол центровете и други тути кванти не са работа. Работа е това, което създава добавена стойност. Да строиш къщи и да засаждаш дървета. В моя случай, да докараш нещо там, където е нужно.
Заглавието е неточно. Няма хора, съгласни да вършат работа за 600лв. И вносът няма да помогне, всички се съгласиха, че и внесените работници при първа възможност ще поемат към по-зелени пасища. През 95г., след няколко години под чужди флагове, реших да се върна и подадох заявление в родното параходство. С най-високата професионална степен и 18г. стаж, ми предложиха условия 2 пъти по-лоши от гръцките. А тогава гърците се славеха като най-подлите, брутални и стиснати корабособственици. Отказах и пробих на запад, при германци и англичани. И те искаха човек, напълно сертифициран, с дълъг опит и под 35. Има и такива, познавам един такъв капитан немец и един главен механик българин. Но те са единици от хиляди. И това отмина. На 53г. възраст ми отказваха поради възрастта. Сега, на 66, си стоя в къщи и получавам телефонни обаждания и е-мейли с оферти. Аз съм си същият, не съм станал супер специалист, просто добър. Ама младите ги няма. Не им се плава, макар, че на море заплащането е доста по-високо. Ама се плаща. С труд, опасности и лишения. Не е, като да деребействаш в някой офис, назначен от чичо си или партийния секретар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

66 follow_the_cash_flow | 16.10.201709:25

Какво значи да си дават хляба?
Ти искаш на 50 да си безработен или да работиш като пазач за 300 лв?
До 72, докато се пенсионираш?
Точно сегашните млади и не толкова млади ще ядат голямото дърво.
Никога няма да се пенсионират.
Ако не израстнат в йерархията или не си създадат някакъв бизнес, на 50 години повечето ще са аут и ще мизерстват.
На 60 се очаква да умрат, защото ако въобще някой ги държи до 60 на каквато и да е работа, после.. чакай. А до пенсия ще имат още 10 години.
   

оценка

+1 -0