Министър Трайчо Трайков готви скандални промени в закона за енергетиката в ущърб на коректните платци и потребители на Топлофикация | webcafe.bg
Webcafe

Порно с парното

Ники Русиновски
11.05.2010, 19:48 (обновена 01.06.2010, 20:45)
Карикатура Парно

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

Гениалният Робърт Шекли има едно произведение, наречено „Билет за Транай". В тази уникална фантастична сатира Транай е планета, на която са осъществени успешно всички социално-политически утопии на човечеството, за които можете да се сетите. При това Шекли описва подробно точно как са осъществени!

Особено интересна е, разбира се, политическата система на планетата. Транай е демокрация - има си президент, който управлява както сметне за добре, защото конституция и закони там не съществуват (понеже няма престъпност по принцип). За президент може да се кандидатира всеки желаещ и веднага с радост и без избори му дават титлата и президентската гривна, понеже няма много желаещи да управляват.

Нещо повече - Транай е пряка демокрация. Гражданите непрекъснато и нон стоп гласуват публично с „харесва ми" и „не ми харесва" за управлението. И когато процентът нехаресващи управлението надмине този на харесващите... сменят президента.

Наистина, това става по малко драстичен начин: при получаването на длъжността президентът си слага гривната, която, оказва се, физически не може да се свали, освен ако не се предаде директно на следващия президент. А в гривната има малко количество експлозив. И когато неодобрението на гражданите надвиши одобрението, той автоматично се взривява...

Както виждате, Транай наистина е една система, която стопроцентово ефективно упражнява по един идеален начин едновременно избори, референдум, рейтинг на държавния глава, контрол върху управлението и пряка демокрация в интерес на гражданите си...

Да предположим, че някакво бледо, не толкова драстично подобие на тази система можеше да бъде приложено в България. Примерно министрите да имаха гривна, от която да ги друсва слаб електрически ток при определени условия. Да кажем, всеки път, когато някой гражданин ги напсува. Не силен ток - колкото да ги накара примерно да подскочат, не повече.

Е, в такъв случай, ако икономическият ни министър Трайчо Трайков осъществи обявените си днес намерения за промени в закона за енергетиката, сред които и да се спират парното и топлата вода на всички в една сграда, ако една трета от обитателите й не са си платили... то до края на мандата си министър Трайков би се движил единствено само на подскоци!

И това би било социално справедливо и, бихме казали, логично и оправдано от законова гледна точка.

Първо, не е ясно как може икономически министър да не е чел Търговския закон, където и дух, и буква, и замисъл, и всичко противоречи на безумната идея да бъдат санкционирани доборосъвестни платци в лицето на гражданите, които са си платили, но няма да имат парно заради съседите си. От това отсега мирише на хиляди дела срещу Топлофикация. Всичките спечелени от гражданите. Едно, че е противозаконно, второ, че и съдиите също са граждани... Е, то на министъра не му дреме, нали няма да плаща той, ще плаща Топлофикация - тоест, непряко пак ние, гражданите.

Второ, тази чутовна идея нарушава такъв основен правен принцип като този, че отговорността може да бъде само лична, а не колективна. Не може за това, че комшиите не са си платили парното, да плащаш ти (макар сега системата за разпределение да е така направена, че прави точно това!), още повече не може пък да ти спрат и на теб парното заради тях.

Неудобно е, но другото се нарича фашизъм. Неудобно е, но потребителите имат и права. И ако нямат право да се откажат от „услугите" на Топлофикация, а са си платили сметката и им спрат парното, току виж си потърсили правата и в Страсбург. Мирише на още дела - този път формално срещу държавата. Но и тях ще плаща не министър Трайков, а ние, гражданите. Хак да ни е - като сме спали, когато сме гласували...

Трето, ако тази мярка формално цели да повиши събираемостта на сметките, както твърди министър Трайков, то с нея той направо ще остане в историята - като титан на пожелателната икономическата мисъл. Ако аз си плащам сметката и ми спрат парното, познайте какво ще направя? Правилно, ще спра и аз да плащам (седни си, Трайков, само ти не позна). Никой не може да ме съди, че не плащам за услуга, която не получавам.

Точно обратното, ако съм и ядосан - а на студено това някак си се случва от само себе си - аз ще заведа дело срещу Топлофикация. Пострадалите ще сме доста, а има и Федерация на потребителите, която има опит - ще ми спести съдебни разноски и всякакви други главоболия, защото явно искът ще е колективен.

Изобщо, заформя се поредното порно с парното, в което винаги потребителят е прецаканият. Или поне досега беше така.

Сега обаче е криза и може на потребителя/гражданина/избирателя да му дойде малко отгоре. Като капката вода - в нашия случай цял пореден студен душ - която препълва чашата на търпението.  И народът може да поиска да си смени местата с управляващите, понеже в тази поза вече взе да му става твърде неприятно.

Така че, Трайков, почвай да скачаш доброволно, за да не скочи народа, че тогава...    

Oще: парно  топлофикация 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.