Няма къде да ги денем | webcafe.bg
Webcafe

Къде да ги денем

Webcafe.bg
19.12.2012, 17:12 (обновена 19.12.2012, 18:08)
съд

Задължителното изискване за осигуряване на поне 4 кв. м жилищна площ трябваше да се изпълни до 2013 г.

Ние ги хващаме, те ги пускат. Ама и да не ги пуснат, няма къде да ги денем. Пък и нали не са ВИП, дето все разни съдии ги оправдават, а Европейската комисия пише доклади и нарежда заплахи.

Надали това е мотивът на управляващото мнозинство, което отложи проблема с теснотията в затворите за следващите 6 години. А той предизвиква не само възмущение от разни европейски оценители, но и осъдителни присъди за България в Страсбург - заради нарушаване на човешките права.

По-важното е, че блянът "независима съдебна система" остава без покритие, когато дойде следващата стъпка - наказанието да бъде изпълнено. Тоест ефективното му изтърпяване зад решетките.

Все пак, ГЕРБ успокояват, че догодина може да се строят затвори на принципа на публично-частното партньорство (на тоя принцип ги строим от има-няма пет години). Заместник-правосъдният министър Пламен Георгиев обеща нови затворнически общежития от закрит тип, макар и без екстрата интимни стаи.

Като в Дядовата ръкавичка живеят осъдените на лишаване от свобода у нас - тясно им е, разполагат средно с около 2.5 кв. м (вместо изискваните по европейски норматив поне 4 кв. м), а 70 млн. лева за нов затвор все не се намират. Макар че парите за музея на тоталитарното изкуство (23 млн. лева без ДДС) и за т.нар. БГ Лувър (27 млн. евро) правят даже повече.

Но защо да се бърза? Бездруго осъдителните присъди у нас падат при обжалване и евентуалните затворници стават оневинени граждани. Отлагането на целта - нов затвор, за по-нататък, означава, че или има някакво негласно споразумение, че затворът не е ефикасна наказателна мярка, или властта не планира осъдителните присъди да се увеличат, както настоява Европейската комисия.

Пък и наред е друг приоритет. На депутатите отдавна са им тесни банките в парламента. И те искат да се разширят - в сградата на бившия партиен дом. Едни решетки ги делят.

Oще: бургас  варна  герб  затвори  затворници  минимална жилищна площ  пренаселеност  съвет на европа 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 19.12.201222:50

На мен пък ми е интересно какво означава това "държавно-частно партньорство". Дали означава, че държавата, т.е. данъкоплатците, ще дават едни пари, а едни частни фирми ще ги прибират, или ще означава, че затворниците ще трябва да си заработват престоя - което пък не може да е задължително, защото би противоречало както на българското, така и на законодателството на ЕС...
Та - как точно се очаква да го бъде това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

1 Valeri Marinov | 19.12.201219:10

браво бе, загрижихте се за затворниците! и проблема е от герберско време?! да ви ...! щв си туря черно под ноктите, че някой затворник няма 4 кв. метра!
да се чуди човек - сърби ли ви, боли ли ви?! луд!?!?!
   

оценка

+2 -1