Няма къде да ги денем | webcafe.bg
Webcafe

Къде да ги денем

Webcafe.bg
19.12.2012, 17:12 (обновена 19.12.2012, 18:08)
съд

Задължителното изискване за осигуряване на поне 4 кв. м жилищна площ трябваше да се изпълни до 2013 г.

Ние ги хващаме, те ги пускат. Ама и да не ги пуснат, няма къде да ги денем. Пък и нали не са ВИП, дето все разни съдии ги оправдават, а Европейската комисия пише доклади и нарежда заплахи.

Надали това е мотивът на управляващото мнозинство, което отложи проблема с теснотията в затворите за следващите 6 години. А той предизвиква не само възмущение от разни европейски оценители, но и осъдителни присъди за България в Страсбург - заради нарушаване на човешките права.

По-важното е, че блянът "независима съдебна система" остава без покритие, когато дойде следващата стъпка - наказанието да бъде изпълнено. Тоест ефективното му изтърпяване зад решетките.

Все пак, ГЕРБ успокояват, че догодина може да се строят затвори на принципа на публично-частното партньорство (на тоя принцип ги строим от има-няма пет години). Заместник-правосъдният министър Пламен Георгиев обеща нови затворнически общежития от закрит тип, макар и без екстрата интимни стаи.

Като в Дядовата ръкавичка живеят осъдените на лишаване от свобода у нас - тясно им е, разполагат средно с около 2.5 кв. м (вместо изискваните по европейски норматив поне 4 кв. м), а 70 млн. лева за нов затвор все не се намират. Макар че парите за музея на тоталитарното изкуство (23 млн. лева без ДДС) и за т.нар. БГ Лувър (27 млн. евро) правят даже повече.

Но защо да се бърза? Бездруго осъдителните присъди у нас падат при обжалване и евентуалните затворници стават оневинени граждани. Отлагането на целта - нов затвор, за по-нататък, означава, че или има някакво негласно споразумение, че затворът не е ефикасна наказателна мярка, или властта не планира осъдителните присъди да се увеличат, както настоява Европейската комисия.

Пък и наред е друг приоритет. На депутатите отдавна са им тесни банките в парламента. И те искат да се разширят - в сградата на бившия партиен дом. Едни решетки ги делят.

Oще: бургас  варна  герб  затвори  затворници  минимална жилищна площ  пренаселеност  съвет на европа 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 19.12.201222:50

На мен пък ми е интересно какво означава това "държавно-частно партньорство". Дали означава, че държавата, т.е. данъкоплатците, ще дават едни пари, а едни частни фирми ще ги прибират, или ще означава, че затворниците ще трябва да си заработват престоя - което пък не може да е задължително, защото би противоречало както на българското, така и на законодателството на ЕС...
Та - как точно се очаква да го бъде това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2011, 16:36

1 Valeri Marinov | 19.12.201219:10

браво бе, загрижихте се за затворниците! и проблема е от герберско време?! да ви ...! щв си туря черно под ноктите, че някой затворник няма 4 кв. метра!
да се чуди човек - сърби ли ви, боли ли ви?! луд!?!?!
   

оценка

+2 -1