Комисия за СПИН-а | webcafe.bg
Webcafe

Комисия за СПИН-а

Екип на Webcafe.bg
19.09.2012, 14:34 (обновена 19.09.2012, 16:28)
Яне Янев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Погромаджията срещу корупцията

"Парламентарна анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни, документи, аргументирани публични разследвания, включително и прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата". Как ви звучи това?

Както и да ви звучи, анкетните комисии се правят или за да произведат скандали, или да потулят такива. Тази е заради първото.

До момента в България няма осъден високопоставен чиновник - бивш или настоящ, депутат, политик и/или министър за корупция. Или ако се случи някой да е виновен на първа инстанция, на по-горна вече е целият в бяло.

Анкетна комисия, която да разследва СПИН-а по властта - корупцията, до момента не е имало. Но със същия успех може да се създаде и Комисия "за проучване на случаи, при които има факти, данни, документи, аргументирани публични разследвания, включително и прекратени дела и преписки за гъбички по високите етажи на властта".

Важното е да се проучва. Защото в хода на "проучванията" комисията регулярно ще зарежда страниците на вестниците и сутрешните тв блокове с "новини" като: Еди-кой-си замесен в източване на милиони от Българската банка за развитие/АЕЦ "Козлодуй"/АЕЦ "Белене"/"Цанков камък"/БДЖ/... и продължете с която и да е държавна компания. Впрочем, ако се ровне в ББР, може да излязат любопитни липси. Но няма да се ровне. Или поне не след 2009 г.

Впрочем, Яне Янев и екипът му са известни като добри "проучватели". Нали помните как правилно изчислиха колко по десет хиляди му се губят на вицепремиера Цветан Цветанов, като се обясняваше за апартаментите си пред парламента?

А сега Янев извисява глас за "голям корупционен скандал, в който е замесен и бившият министър Румен Овчаров" - т.е. атомен скандал (виж вдясно).

Това им трябва на управляващите в годината преди избори. Глашатай, ама за да е по-чисто, няма да е от техните, а "независим", даже "конструктивна опозиция". Трикът е прост: ако някой реши да огласи данни за "гнили ябълки" при ГЕРБ, глашатаят тутакси вади "факти, данни, документи", с които са го снабдили, и удря в земята другата новина. Така ще върви надцакването. И дори да не искаме да плащаме заплатите на народните представители за такава "работа", никой не ни пита.

Такива ще ги върши Яневото-нещо-с-дългото-име. Независимо че има БОРКОР, която изобщо забравихме какви ги върши, ДАНС и МВР.

А колко е по-лесно да се следи регистърът за обществените поръчки. Надяваме се, че и отвън го следят. Особено в светлината на спрените разплащания на Румъния по четири оперативни програми от страна на Брюксел: "Транспорт", "Околна среда", "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност". Заради нарушения и корупция в обществените поръчки.

Помните ли как бившият президент Георги Първанов беше поискал да се отворят "икономическите досиета на прехода", с ясното съзнание, че чука на затворена врата, която няма как да се отвори. Същото и сега. Но смешното сега е, че комисията ще проучва "включително и прекратени дела и преписки за корупция". Тоест такива, за които правосъдието вече се е произнесло. Това пък какво е - игра на прескочи-Темида или опит да направим нов Народен съд?

Май това им трябва на ГЕРБ и техния апендикс Яне Янев. Идат избори, лайнометите трябва да са готови за стрелба - зимата ще е гадна и гладна, ВИП брадър е само два месеца.

А това нещо по-горе, с дългото име, ще е точка първа от дневния ред на Народното събрание на 20 септември.

Oще: анкетна комисия  герб  корупция  спин скандалът в бсп  яне янев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

3 Бояна | 20.09.201214:59

Волен Сидеров е прав като смята , че на първо време Яни Янев трябва да си изпълни обещанието и да се заеме с "убийствата на Б.Б."Това вече ще е новина и не само за вътрешно ползуване!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2011, 09:54

2 Milena_Al | 20.09.201209:47

В България нон стоп се правят комисии, агенции и всякакви такива за разследване на корупционни схеми. До момента обаче какъв е резултатът от тях? Имаме доклад от евросъюза, в който ясно се казва, че системата ни не работи. Управляващите трябва да се запитат, какъв е проблема в системата, а не непрекъснато да създават някакви анти корупционни комисии, агенции и т.н.

http://milanova-photo.blogspot.com/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.01.2012, 18:53

1 Валентин Предов | 20.09.201200:10

Отлично!! Браво на екипа!!
   

оценка

+0 -0