Добър вечер, другарю | webcafe.bg
Webcafe

Добър вечер, другарю

webcafeДияна Костова
04.11.2015, 19:02 (обновена 09.11.2015, 11:29)
Георги Кадиев

Не им отива на някои другари да размахват фишове с полицейски заплати

Рядко щастие е да наблюдаваш изненадата на българския социалист-номенклатурчик при сблъсъка му с живия живот.

Толкова инфантилна е реакцията му, че чак е умилителна. Толкова неадекватен е опитът му да кокетничи с електората, че от пренапъване избива на цинизъм.

"Тази сутрин нарочно спрях до полицай и помолих да видя фиша му, за да спрем всякакви спекулации", похвали се Георги Кадиев пред широката българска общественост във Фейсбук.

За удобството на разказа - случайно подбраният от Кадиев орган на МВР си носил извлечението от служба ТРЗ и, ей така, му го връчил при поискване. Понеже така стават тия работи.

Какво било учудването на народния представител, когато видял с очите си, че мъж с почти тридесет години трудов стаж ("все на улицата") взима около 1200 лева брутна заплата, от които - чисто 1049 лв., и то благодарение на добавката за извънреден труд. Без нея - под хиляда лева.

"Министър Горанов напусна парламента, защото с 2 хиляди лева не може да си гледа децата. КАК ТОЗИ ПОЛИЦАЙ ДА СИ ГЛЕДА ДЕЦАТА С 900 ЛЕВА ЗАПЛАТА?", повишава тон депутатът. О, музо, възпей тоя гибелен гняв.

Ами добър вечер, приятелю млад, добър вечер, другарю Кадиев.

Едва ли му отива на един бивш зам.-министър на финансите да установява с изненада нивото на заплащане за първа категория труд.

Вероятно е забравил, че в Горни Лом едни хора разглобяваха бомби с чук срещу 350 лева на месец. Или че в мина "Ораново" най-високата заплата е два пъти по-ниска от тази на столичния катаджия. Или че в Бобов дол 1/3 от надницата се получава в натура - и то, ако началството благоволи да зареди ведомствения магазин с кренвирши и лютеница.

В Република България, в която Кадиев е народен представител трети мандат, средната брутна заплата е 897 лв. в обществения сектор и с 40 лева по-ниска в частния.

Тук има цели области, в които мъжете с 30-годишен трудов стаж си хранят децата с по-малко от 500 лева на месец - само че за разлика от полицаите си плащат и здравните, и пенсионните осигуровки.

Сякаш не беше такъв човек Кадиев дори когато беше черната станция на "Позитано" 20. Обаче и той се пусна по наклонената плоскост.

Досущ като Георги Първанов, който чак се обиди на семейна чест, когато го попитаха как синовете му се оказаха милионери на 30 години ("Вместо да ги уреди баща им с някое бижу на Боровец и Банско, те почват от минуса в Кюстендил").

Или като Андрей Райчев, който миналия ден се жалваше по телевизията, че "ние изгладувахме държавния дълг по време на прехода". Точно така - от първо лице, множествено число.

Само че докато някои хора не доживяха да изгладуват прехода, други финишираха с голф-игрища, СПА-комплекси и 10% дял от свободния пазар на тока.

Нищо лично, дай Боже - всекиму. Но просто не им отива на някои другари да размахват фишове с полицейски заплати.

За много грехове може да се обвинява Владислав Горанов, но поне за едно беше прав: популизмът е по-страшен и от алкохолизма.

Oще: 30 години трудов стаж  абв  бсп  георги кадиев  георги първанов  заплатите в мвр  защото сме социалисти  кадиев  мвр  полиция  популизъм  протестът на полицаите  средна работна заплата в българия  фиш от заплата 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

7 Bichkiiata | 05.11.201514:46

Кръстанов

най-обичам някой да каже думата "криза", каже ли се криза и всякакъв мисловен процес спира, "кризата" е аксиома оправдаваща всеки уй който онез отгоре безнаказано завират на онез отдолу ...какво значи криза в Европа или Америка в един свят на свръх технологии и свръх производство, без война, катаклизми или природни бедствия, кризата е един парацал с който бяха изтрити огромни злоупотреби и печатане на пари без покритие, кризата може ти я обрисувам образно с КТБ, къде изчезнаха едни милиарди 'ма никой не разбра как и къде отидоха и най-важното няма виновен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 05.11.201514:36

'бе яжте пийте и серете ... заплащане с кренвирши и лютеница България е някакъв нов вид феодализъм
м/у другото ченгетата в Квебек и те са в ефективна стачка от 2 години, което се изрази в облепяне на полицейските им коли с профсъюзни стикери и носене на камуфлажни гащи или розови джинси....май им харесва и не знам ако някога се свърши таз стачка, как ше ги накарат да си сложат униформените гащи. Имаше няколко десетки случаи в които бяха изхвърляни от съдии заради циркаджийския им вид при присъствието им в съдебните зали в качеството им на свидетели или на охрана та се принудиха там ( в съда) да не стачкуват
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.01.2015, 17:18

5 Кръстанов | 05.11.201514:30

Васил Дишев: " Защо, тогава, когато една група хора търсят правата си, всички дружни скачаме срещу тях, защото ние работим за по-малко."

Защото, когато тази група трудещи се получава 20 брутни заплати при пенсиониране (в което няма нищо лошо. Дай Боже всекиму), при положение, че повечето от полицаите са като административни служители, в голяма степен това не е оправдано на фона на кризата, в която се намираме. Освен това полицаите раполагат и с други финансови привилегии. Затова честността и общественото чувство за справедливост изискват всички равно да понасят тежестта на изтънелия държавен бюджет. Не може да се очаква само определени групи трудещи се в държавния и частния сектор да търпят лишения и ниски заплати.

От друга страна стои следният парлив въпрос: Докога управляващите само ще режат заплати, ще правят икономии и ще гасят пожари? Кога ще видим стимулиране на икономиката, на дребните производители, борба с корупцията, реформи в големите държавни сектори? Това трябва да са средствата за борба с кризата. Иначе другото е лесно - режеш от едно място, за да пълниш дупка на друго.

Ако се извърши решителна (макар и болезнена) реформа в здравеопазването, митниците, БДЖ и др., ефектът ще е десетократно по-голям. Но за това трябва политическа воля, а си мисля, че ГЕРБ, макар и да се ползват с широко обществено одобрение (справка - последните избори), не искат да си развалят рахатлъка със сериозни реформи да не би да загубят следващите избори. По този начин се насърчава краткосрочното планиране, а липсата на визия за бъдещето е гибелна.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.06.2015, 15:34

4 Lazar Falli.978789855485137 | 05.11.201510:00

Браво на авторката! Спомням си този сополив плужек Кадиев от времето когато работеше в "24 часа" и донесе/написа/редактира прословутия материал на Мултигруп за гущера и опашката... Така, че да не ми чете морал този нещастник. Още по-малко да защитава тези наглеци полицаите. Да започват да си плащат осигуровките като всички нас, да спрат да се крият в храстите, да започват да обръщат "внимание" на наркодиларите, а не да ги пазят, да се отърсят от мечтите за 20 заплати и да работят здраво. А иначе все ще се намерят други полуграмотни селтаци, които да ги заместят. Щали били да напускат масово?!? А дано, ама надали...
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 19.06.2013, 18:40

3 Vasil Dishev | 05.11.201509:11

Това, че писанията на Кадиев са си чист популизъм, е така. Но трябва ли всички да сме съгласни да работим за 300 или 500 лева, защото, видиш ли, имало хора, които работят за толкова. Такова мислене повече прилича на болшевизъм, отколкото разсъжденията на "червения" Кадиев. Нали всички се стремим към по-добър живот, към по-адекватно заплащане! Защо, тогава, когато една група хора търсят правата си, всички дружни скачаме срещу тях, защото ние работим за по-малко. Имаше един виц от "ония времена":

Избухнала Великата Октомврийска Социалистическа Революция, загърмели пушки, тупурдия по улиците... Един стар декабрист застанал на прозореца и викнал към един от хората на улицата:
- Какво става, младежо?
- Революция! - отвърнал младежът - Борим се, за да няма богати!
- А ние някога се борехме да няма бедни... - промърморил на себе си декабристът.

П.П. За тези, които не знаят: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 12.11.2010, 14:58

2 oldschool | 04.11.201521:17

и какъв проблема с Кадиев
проблема са ГЕРБ.
Вече 4 данък въвежда - 2% общински, данък Уикенд, данък вредни храни
а обсъждат и данък придвижване.

Не пиша за кафяво сините от РБ
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 04.11.201520:02

Браво, Костова. Как нищо не се е променило от 89'-та или 97-ма. Същите червеногъзци+техните деца+......внуци???Докога?? Бесен
   

оценка

+5 -0