В памет? Каква памет? | webcafe.bg
Webcafe

В памет? Каква памет?

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
04.06.2017, 10:24 (обновена 04.06.2017, 11:21)
Момиче с тениска на Ариана Гранде

Снимка: © Getty images

13-годишно момиче, посетило концерта на Ариана Гранде в Манчестър на 22 април, разглежда посланията, оставени от хора в памет на жертвите на терористичния акт.

Този текст не биваше да съществува. Понякога е най-добре да замълчиш, когато думите ти са само периферна емоционална рефлексия на реална трагедия. Но дваж повече не биваше да го има ето този анонс за предстоящо довечера събитие, който си позволяваме да цитираме дословно и за който не ни се мълчи: „Гранде вече е в окървавения град и използва възможността да посети деца в болницата, ранени по време на нейния гиг* в Манчестър."

Някак си небрежно, с формална загриженост и характерния гротесков речник на посредствената журналистика, са отразени подробностите около концерта на Ариана Гранде в памет на жертвите. Ето ви още едно изречение, за да ви се догади окончателно: „Американската певица не забрави своите фенове в болницата и занесе подаръци на малките си почитатели, които в момента се възстановяват след атаката."

Не хвърляйте камъни по хлапачката-милионерка, тя се опитва да бъде адекватна, колкото и да й е сложно. Организира „гиг", с чиито средства да подпомогне семействата на пострадалите, което е благородно и някак си толкова олд скуул, че е почти идиотско. Така де, откъде би могла да знае, че в навечерието на събитието й мърлячите ще спретнат свой долен гиг в Лондон и цялата поп добрина и съпричастност да иде в канавката?

Простете сардоничната забележка, но жертвите на немузикални атентати ще имат ли свои концерт в памет?

Всъщност, колко точно ще се помни Манчестър, след като и Лондон стане история, потънала в мрака на поредния неизбежен следващ удар? Париж, Дортмунд, Стокхолм, Санкт Петербург, Истанбул, Ница, Брюксел. Изкушаваме се провокативно да сложим име и на незасегнат град, за да проверим обществената памет за трагедията, но не е необходимо. Тя е кратка и летлива, а всяко допълнително име в списъка на ужаса носи белега на пророчество.

Ние спряхме да помним. Дали поради придобита малформация на сетивата ни или заради вродената ни житейска защита да трием лошите спомени, но нищо от случващото се няма дълготраен ефект. Вече претръпнахме към траура, игнорираме го и това е едновременно нашата драма и спасение.

Когато нямаш памет, естествено, че не би могъл да почиташ и паметта на убитите. Но от друга страна колко всъщност ни е капацитетът на зверски спомени?

Подобно на смартфоните ни, за да се ъпгрейднем, трябва да изчистим памет. И ние несъзнателно го правим, изхвърляйки от хранилището на информация всичко, което ни попадне. И циклим, вместо да се развиваме.

Всеки следващ ужас идва като изненада, тъкмо когато се канехме да архивираме един конкретен с паметен концерт. Но не са ни виновни поп идолите и техните затрогващо-абсурдни изказвания за противодействие на страха. Те са продукт на същия бляскав всепроникващ декаданс, който дразни екстремистите, а ние сме между чука и наковалнята.

Да бъдем подвластни на вечната памет на тероризма и да станем мрачни и навъсени уроди като самите джихадисти или да сме весели дебилни непукисти, които лекуват обществените си травми с хитчета, клипчета и статуси? Къде ни е упътването какво да правим, като в този свят арианаграндетата и алахакбарите съществуват паралелно в желанието си да спечелят вниманието ни и да останат в паметта ни.

Медиите обръщат обстойно внимание и на двете и когато пътищата им се пресекат, се раждат новинарски изроди като цитирания по-горе.

И тук, след тези въпроси, на които никой еднократен текст не би могъл да отговори, камо ли пък този, се връщаме в началото. Гранде, която „вече е в окървавения" (пардон, един от окървавените) град/ове, суетнята около това да има ли сега концерт на живо или страхът ще ни надвие и неизбежността на следващото й хитово парче, което няма начин да не е тъжна балада за загубата. Ето ви актуалната ни мейнстрийм почит към страданието. Тъпа, жалка, но поне бързо забравима.

Може би отговорът на най-плашещите ни страхове е в самите нас. И той не включва единствено първичния зов за нова сегрегация, на който самите ние не си вярваме, а е в новото търсене на смисленото и съдържателното, което отдавна изоставихме в зрелищния културен бълвоч, който ни зари.

Ако не знаем кои сме ние, как тогава да имаме памет, включително за самите нас. Тероризмът ни атакува най-вече през отворения медиен канал (да, точно канал е думата), през който текат и всички останали помии. И единствения начин да не позволим на гадовете да ни „чистят" е да имаме самите ние хигиена на възприятията си. Дано не е твърде късно за това.

Липсата на истинска памет към жертвите не е младежка разсеяност, а старческата сенилност на западния свят. И адекватни изразни средства са ключови, ако искаме да оцелеем. Уви, нищо покрай отразяването на новия концерт на Ариана не е сред тях...

*Гиг (на англисйки gig) е жаргонна дума за концерт на живо.

Oще: американска певица  ариана гранде  болница  гиг  джихад  драго симеонов  жертви  загинали  концерт  лондон  манчестър  обединено кралство  памет  пострадали  тероризъм  терористи  терористичен акт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 08.06.201710:30

Кинг, източникът на заразяване е пред широко затворените очи на цяла Европа и Америка. Това са 20 млн ислямски мигранти, всеки от които, айде, да не е всеки, а всеки втори, е поддръжник на ислямската държава, даже да не е чувал за нея и тя за него. Това е тумор, който не се лекува с химиотерапия, а само оперативно, колкото и да се ужасяваме от рязане на живо месо. Всички други мерки, извън масови депортации, полагат магистрала към обединени европейски емирства.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 08.06.201708:26

Каква памет? Западното общество е нападнато от тежка амнезия, комбинирана с деменция. Ново и нови файлове изскачат на дисплея, а то отегчено ги праща в кошчето. И рови в стари архиви, да открие, че червената лампа е светнала отдавна, но никой не й е обърнал внимание.
Подир байрама се изнесоха данни, че един от убийците е бил следен от МИ5 с месеци. Под наблюдение. Като глупака от детската приказка, на когото казали да гледа котката да не изяде рибата, и когато котката я изяла, той се защитил "Ама нали ми казахте да гледам, аз гледах." Защо индивид, (не е човек) който преди две години е развял знаме на ислямската държава не е в затвора, или още по- добре, в Сирия, където събратята му досега можеха да го пратят в сараите на мохамед? Защо се приемат обратно завръщащите се оттам? Даже българското правосъдие, с основание критикувано от европейците, се оказа по-прозорливо от европейския естаблишмънт и отказа да приеме, че наглите вече не са нагли.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

9 KingoftheROAD | 05.06.201722:55

Мако,
а би ли разяснил какво е общото между тероризЪма (поведение) и раздиоактивно заразяване (лъчева болест) че нещо съм ТЪП и не схващам. Та просвети нас несведущите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

8 Mako | 05.06.201712:52

larry | 05.06.201705:07
Правилният ход на разсъжденията е: - първо се справяме с тероризма, а едва след това се чудим за да а причините му.
========================

Ехаааааа - как само си го казал - все едно някакъв град да се поболее единно от лъчева болест, ама ние, умничетата, изпърво се справяме с болестта, а едва после / и ако ни остане време и живи хора!/ - се захващаме с установяването на източника на радиоактивно замърсяване!
Това безспорно е крайно интелигентен подоход, достоен за медия, като Кафето!
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.02.2013, 17:29

7 larry | 05.06.201705:07

Правилният ход на разсъжденията е: - първо се справяме с тероризма, а едва след това се чудим за да а причините му. Изучаването му е нужно, за да не се допусне повторната му поява. Ситуацията в момента, е едно безсмислено лутане без никакъв ефект. Чудя се, колко пъти в човешката история, примати ще колят интелигентни хора, а политиците ще правят техни си сметки, нямащи нищо общо с реалността?!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

6 Шамито | 04.06.201717:29

И отново бла бла на тема следствие от политически действия.Автора уж умен и с богат речников фонд но не смее да зададе сакралния въпрос.Коя е първопричината за създаването на явлението тероризъм в сегашното му постоянство?И днес 4 юни ще чуем възгласа на мазохистите от Лондон-НИЕ НЕ СЕ СТРАХУВАМЕ.За политиците е ясно.Те не се страхуват защото Ги пазят.Ударът е нанесен към без защитните които са Ги избрали.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

5 ImaIma | 04.06.201716:10

В тоя паричен свят всеки опитва да прави пари.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

4 Nenimir | 04.06.201714:14

Преди заплахата за Запада беше Съветския Съюз, сега, след като американските служби успешно обучиха и въоръжиха (и продължават, защото парата си е пара, нали така)терористите, те пък са заплаха въпреки милиардите хвърляни за сигурност.
Жалко за загиналите разбира се, но някой ще даде ли коцерт за хилядите които загиват от ръцете на безмислени бунтовници в Африка, а сърбите които загинаха по време на бомбардировките на НАТО и още, и още....
Хайде стига безсмислени съжаления.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 04.06.201713:01

Липсата на истинска памет към жертвите не е младежка разсеяност, а старческата сенилност на западния свят
===============================

Определението на автора за "истинската памет КЪМ жертвите" е класически-комично : "не знам каква е тя, ама не е тази!"...
Смях по повод поредното бъбриво попръцване тук Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2010, 21:26

2 zDvera | 04.06.201712:46

Поредното доказателство колко са несъвместими ЕС и сигурност Усмивка
Никъде в ЕС не може да се чувстваш сигурен и това благодарение на чиновниците в ЕС и НАТО които освен да пишат директиви друго не умеят.
   

оценка

+3 -0