Неприлично образование | webcafe.bg
Webcafe

Неприлично образование

Webcafe
26.09.2016, 17:53 (обновена 27.09.2016, 15:40)
софийски университет

Снимка: © Getty Images

Като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на лекар

Като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на лекар, се казваше в един виц навремето.

Днес вицът се превърна в реалност - само погледнете резултатите от поредното класиране в Софийския университет.

Балът за "престижната" специалност "Право", за която учениците от елитните гимназии се избиваха преди 15 години, днес е паднал до скандалните 14,02 - което означава, че с четворка на матурата и с две тройки на изпитите можеш да учиш в една от смятаните за най-тежки хуманитарни дисциплини.

Тройката се оказва достатъчна "цедка" за подбора на новото поколение съдии, прокурори, следователи, адвокати, юрисконсулти, законодатели и специалисти по теория на държавата и правото. При това положение, не се учудвайте, че някой ден ще плачете за титани на юриспруденцията като Искра Фидосова или Мая Манолова.

Оптимистите ще възразят, че не е важно как си влязъл в университета, важното е как ще излезеш. Справедливо е всеки да има достъп до висше образование - а само най-мотивираните, кадърни и сериозни студенти да получат диплома.

И това е така: "умението" да зазубриш 25 теми по история на България като за шестица не е никакъв показател за качествени умове.

Но проблемът тук е много по-сериозен. Заради системата за финансиране на висшите училища, 95% от парите се разпределят според "брой обучавани студенти".

Приблизително 53 000 души са завършили средно образование през 2015-та година с тенденция към понижение - тази година университетите са заявили около 77 000 свободни места за прием. Ако навремето трима отличници се бореха за едно място в СУ, сега СУ се бори с още три университета и пет провинциални филиала за всеки двойкаджия. На четвърто класиране през септември.

Принципът "субсидии на глава животно" мотивира преподавателите да пропускат дори най-големите некадърници от една година в друга, без да изискват от тях кой знае какви знания.

Затова оценките варират между "шестица" (зачита се) и "четворка" (пълен провал, продължаваме напред).

Висшето образование, и то далеч не само в Софийския университет, работи като някаква неестествена система за антиподбор, в която интелектът няма абсолютно никакво значение. Борбата за студенти е унизителна, но е борба за оцеляване.

Ако към този принцип на анти-обучение се закачи трагичното качество на средното образование, което формира ежегодно огромен брой неграмотни хора, се получава нещо, което можем да наречем единствено: културно дъно.

Няма никаква изненада какво бъдеще ще ни донесе, а и вече носи това неприлично образование. Тапийките за висше образование скоро няма да имат дори стойността на тапети, а юристи, които дори не могат да пишат, ще решават кой крив и кой прав в страната.

Oще: висше образование  кандидат-студентски  мон  образование  право  софийски университет  софия  средно образование  студенти  су  университети 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 27.09.201622:42

Споко, Драконе, няма опасност да останеш без доходи. Ей тая вечер гледах за 2 мин. ебатите (пардон, дебатите) на тръмп и хиларито. В превода елементарни грешки, за които мисис Добсън от английската гимназия би ме направила за 2 стотинки. Ама на кого му пука, и какво значение имат журналистите и пиарите. Без да омаловажавам труда ти, на тоя свят имат значение хората, които ПРОИЗВЕЖДАТ. а те са натикани в ъгъла от пиари, маркетинг мениджъри и тутикванти. През последните години ми отива повече време да отговарям на тъпите е-мейли на разни лелки от офисите, които я са виждали кораб с бинокъл, я не, отколкото да си поддържам машината. Това ще провали съвременното общество - пренебрежението към производителите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 17:18

15 Кръстанов | 27.09.201619:21

паяка:

"Както отдавна знаенето и ползването на английски език на високо ниво не е екстра, задължително е..."

Дракон с кисело зеле

"Паяка, ако наистина много хора владееха английски на високо ниво, сега щях да съм без източник на доходи."

паяка:

"Никъде не твърдя, че "много хора владеят английски на високо ниво""

Дракон с кисело зеле:

"Не съм и казвал, че го твърдиш."


Дракон, вярно, че не си казал, че паяка го твърди, но й вкара думи в устата, които тя не е изричала.
Както и да е, неразбирателства се случват всеки ден, не е болка за умиране.

Иначе и двамата сте прави. Поздрави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

14 Дракон с кисело зеле | 27.09.201619:06

паяка | 27.09.201613:32
Никъде не твърдя, че "много хора владеят английски на високо ниво".
---
Не съм и казвал, че го твърдиш. За жалост обаче покрай телевизиите се сблъсках с някои журналисти, в чиято длъжностна характеристика е записано, че трябва да владеят чужд език, които владеят на Марко опинците - и идваха при мен, техничаря, да им превеждам и редактирам текстовете. Говоря за хора, които са заявили, че знаят английски, и ходят да интервюират известни чужденци на същия пред телевизионни камери. И не са само журналистите. Такива хора обезцениха знаенето на чужд език като цяло.

Хората, с които работя сега, между другото, не ми поискаха сертификат, а портфолио - т.е., преведени от мен текстове. Освен това, преди да ми възложат работата, ми изпратиха и пробни неща за превод, с които да проверят уменията ми. Мисля, че това е единственият валиден подход при този тип работа. Като страничн вмятка го споменавам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 27.09.201614:20

За да работиш и общуваш на английски не е необходимо да говориш като кралицата. На море английският е задължителен. За целта се провеждат Marlin тестове. Не знам, как се получи, но за 25 години работа под чужд флаг не съм се явявал на никакъв тест и нямам никакъв документ за знание на английски, освен дипломата от английската гимназия, която не съм вадил на никого, защото никой не ми я е искал. Имам само 2-3 обаждания по телефона, навярно между другото да проверят и нивото на английския ми. Това не ми е попречило да общувам на английски с хора от над 30 нации, като при нужда говоря с руснаци на руски, с немци на немски, с латинци на ужасен испански с цигански акцент и граматика, с поляци на подобен полски, че и с турците с това, което научих като трудовак. Имам приятел и колега, който го владее на нивото на бюречето, което не му пречи да съставя напълно разбираеми рапорти, като си го напише на български, после хваща речника и превежда дума по дума. На немски не става, но на английски минава. Освен английския има значение какво знаеш и можеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

12 7 | 27.09.201613:54

1 приложна наука / 1 приложно изкуство + 1 занаят= сигурен микс за глобално оцеляване.

Англ. език е лингва франка и , като такъв, е абсолютно задължителен, мин.В 2, най-добре С1/С2.
Поносимото владеене на втори език ( В2) вече се счита за напълно нормално изискване.

И фитнес-навици трябват. За да мачкаме стреса.
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

11 паяка | 27.09.201613:32

Никъде не твърдя, че "много хора владеят английски на високо ниво".
Писах в смисъл, че при кандидатстване за работа дори не се набляга на съобщаването на този факт. Задължително е по презумпция. Изброяват се умения по други езици, което вече може да се приеме за лукс. Английският не е вече в графата чужд език, практически.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

10 паяка | 27.09.201613:22

Зеле, нивата на знаене на език се удостоверяват със съответните сертификати, издадени от оторизирани институции. Вероятно знаеш за европейската система на оценяване- ниво А1- най-ниско, ниво С2- най-високо, примерно. Някои- като тези на Кеймбидж- са пожизнени, и важат за Европа, но Щатите не ги уважават достатъчно, а американскят Тойфел е с валидност 2 години.
Няма такива квалификации " английски на нивото на Шекспир, а го владее на нивото на Бареков "

И се пише инжЕнер, както и да се произнася и чува.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

9 Дракон с кисело зеле | 27.09.201612:51

Паяка, ако наистина много хора владееха английски на високо ниво, сега щях да съм без източник на доходи Усмивка
Сериозно, сблъсквал съм се с много хора, твърдящи, че владеят перфектен английски, само за да установя, че го владеят горе-долу толкова, колкото аз знам, примерно, немски. Буквално. (Тъпото е, че част от тия хора са телевизионни репортери - смятайте колко съм се червил, като съм им гледал необработените записи от интервюта с чуждестранни знаменитости.) Сериозно, прекалено много народ си пише в ЦеВе-то, че владее английски на нивото на Шекспир, а го владее на нивото на Бареков - и стигаме до идиотските надписи "Approach the card" по валидиращите устройства в трамваите. Примерно.

Подобно е и с висшето образование, впрочем - заради описаната в статията ситуация е относително лесно човек да запише висше, обаче до какво води това? Преди време ми беше попаднала една статистика, според която по-малко от двайсет процента от висшистите работят по това, което са учили. В университета с колегите математици се обиждахме на филолози и инжинери, а аз до момента прехраната съм си я изкарвал най-вече първо с инжинерна, а после с филоложка работа. (Като математик - и преди съм го споменавал, заплатата, която ми предложиха от БАН, беше жива подигравка.) Да не говорим за нароилите се университетченценца... С други думи, що народ уж има висше, ама всъщност го няма...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 27.09.201612:47

ама имат виШу и го размятат наляво и надясно,плюят комунезите че не им дават работа на бюро,служебна кола,таблет и 4 хиляди лева на месец.нищо че на интервю за работа,два лафа на общи теми не могат да обелят и имат поглед и излъчване на заек в люцерна.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 27.09.201612:24

винаги съм знаел,че уманитарите са безполезна сган,която става само за тухларната и да копае траншеи за оптични кабели.с продуктите на техния ''труд''се занимава главно ВиК-дружеството.
   

оценка

+0 -1