Неприлично образование | webcafe.bg
Webcafe

Неприлично образование

Webcafe
26.09.2016, 17:53 (обновена 27.09.2016, 15:40)
софийски университет

Снимка: © Getty Images

Като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на лекар

Като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на лекар, се казваше в един виц навремето.

Днес вицът се превърна в реалност - само погледнете резултатите от поредното класиране в Софийския университет.

Балът за "престижната" специалност "Право", за която учениците от елитните гимназии се избиваха преди 15 години, днес е паднал до скандалните 14,02 - което означава, че с четворка на матурата и с две тройки на изпитите можеш да учиш в една от смятаните за най-тежки хуманитарни дисциплини.

Тройката се оказва достатъчна "цедка" за подбора на новото поколение съдии, прокурори, следователи, адвокати, юрисконсулти, законодатели и специалисти по теория на държавата и правото. При това положение, не се учудвайте, че някой ден ще плачете за титани на юриспруденцията като Искра Фидосова или Мая Манолова.

Оптимистите ще възразят, че не е важно как си влязъл в университета, важното е как ще излезеш. Справедливо е всеки да има достъп до висше образование - а само най-мотивираните, кадърни и сериозни студенти да получат диплома.

И това е така: "умението" да зазубриш 25 теми по история на България като за шестица не е никакъв показател за качествени умове.

Но проблемът тук е много по-сериозен. Заради системата за финансиране на висшите училища, 95% от парите се разпределят според "брой обучавани студенти".

Приблизително 53 000 души са завършили средно образование през 2015-та година с тенденция към понижение - тази година университетите са заявили около 77 000 свободни места за прием. Ако навремето трима отличници се бореха за едно място в СУ, сега СУ се бори с още три университета и пет провинциални филиала за всеки двойкаджия. На четвърто класиране през септември.

Принципът "субсидии на глава животно" мотивира преподавателите да пропускат дори най-големите некадърници от една година в друга, без да изискват от тях кой знае какви знания.

Затова оценките варират между "шестица" (зачита се) и "четворка" (пълен провал, продължаваме напред).

Висшето образование, и то далеч не само в Софийския университет, работи като някаква неестествена система за антиподбор, в която интелектът няма абсолютно никакво значение. Борбата за студенти е унизителна, но е борба за оцеляване.

Ако към този принцип на анти-обучение се закачи трагичното качество на средното образование, което формира ежегодно огромен брой неграмотни хора, се получава нещо, което можем да наречем единствено: културно дъно.

Няма никаква изненада какво бъдеще ще ни донесе, а и вече носи това неприлично образование. Тапийките за висше образование скоро няма да имат дори стойността на тапети, а юристи, които дори не могат да пишат, ще решават кой крив и кой прав в страната.

Oще: висше образование  кандидат-студентски  мон  образование  право  софийски университет  софия  средно образование  студенти  су  университети 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 27.09.201622:42

Споко, Драконе, няма опасност да останеш без доходи. Ей тая вечер гледах за 2 мин. ебатите (пардон, дебатите) на тръмп и хиларито. В превода елементарни грешки, за които мисис Добсън от английската гимназия би ме направила за 2 стотинки. Ама на кого му пука, и какво значение имат журналистите и пиарите. Без да омаловажавам труда ти, на тоя свят имат значение хората, които ПРОИЗВЕЖДАТ. а те са натикани в ъгъла от пиари, маркетинг мениджъри и тутикванти. През последните години ми отива повече време да отговарям на тъпите е-мейли на разни лелки от офисите, които я са виждали кораб с бинокъл, я не, отколкото да си поддържам машината. Това ще провали съвременното общество - пренебрежението към производителите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 17:18

15 Кръстанов | 27.09.201619:21

паяка:

"Както отдавна знаенето и ползването на английски език на високо ниво не е екстра, задължително е..."

Дракон с кисело зеле

"Паяка, ако наистина много хора владееха английски на високо ниво, сега щях да съм без източник на доходи."

паяка:

"Никъде не твърдя, че "много хора владеят английски на високо ниво""

Дракон с кисело зеле:

"Не съм и казвал, че го твърдиш."


Дракон, вярно, че не си казал, че паяка го твърди, но й вкара думи в устата, които тя не е изричала.
Както и да е, неразбирателства се случват всеки ден, не е болка за умиране.

Иначе и двамата сте прави. Поздрави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

14 Дракон с кисело зеле | 27.09.201619:06

паяка | 27.09.201613:32
Никъде не твърдя, че "много хора владеят английски на високо ниво".
---
Не съм и казвал, че го твърдиш. За жалост обаче покрай телевизиите се сблъсках с някои журналисти, в чиято длъжностна характеристика е записано, че трябва да владеят чужд език, които владеят на Марко опинците - и идваха при мен, техничаря, да им превеждам и редактирам текстовете. Говоря за хора, които са заявили, че знаят английски, и ходят да интервюират известни чужденци на същия пред телевизионни камери. И не са само журналистите. Такива хора обезцениха знаенето на чужд език като цяло.

Хората, с които работя сега, между другото, не ми поискаха сертификат, а портфолио - т.е., преведени от мен текстове. Освен това, преди да ми възложат работата, ми изпратиха и пробни неща за превод, с които да проверят уменията ми. Мисля, че това е единственият валиден подход при този тип работа. Като страничн вмятка го споменавам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 27.09.201614:20

За да работиш и общуваш на английски не е необходимо да говориш като кралицата. На море английският е задължителен. За целта се провеждат Marlin тестове. Не знам, как се получи, но за 25 години работа под чужд флаг не съм се явявал на никакъв тест и нямам никакъв документ за знание на английски, освен дипломата от английската гимназия, която не съм вадил на никого, защото никой не ми я е искал. Имам само 2-3 обаждания по телефона, навярно между другото да проверят и нивото на английския ми. Това не ми е попречило да общувам на английски с хора от над 30 нации, като при нужда говоря с руснаци на руски, с немци на немски, с латинци на ужасен испански с цигански акцент и граматика, с поляци на подобен полски, че и с турците с това, което научих като трудовак. Имам приятел и колега, който го владее на нивото на бюречето, което не му пречи да съставя напълно разбираеми рапорти, като си го напише на български, после хваща речника и превежда дума по дума. На немски не става, но на английски минава. Освен английския има значение какво знаеш и можеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

12 7 | 27.09.201613:54

1 приложна наука / 1 приложно изкуство + 1 занаят= сигурен микс за глобално оцеляване.

Англ. език е лингва франка и , като такъв, е абсолютно задължителен, мин.В 2, най-добре С1/С2.
Поносимото владеене на втори език ( В2) вече се счита за напълно нормално изискване.

И фитнес-навици трябват. За да мачкаме стреса.
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

11 паяка | 27.09.201613:32

Никъде не твърдя, че "много хора владеят английски на високо ниво".
Писах в смисъл, че при кандидатстване за работа дори не се набляга на съобщаването на този факт. Задължително е по презумпция. Изброяват се умения по други езици, което вече може да се приеме за лукс. Английският не е вече в графата чужд език, практически.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

10 паяка | 27.09.201613:22

Зеле, нивата на знаене на език се удостоверяват със съответните сертификати, издадени от оторизирани институции. Вероятно знаеш за европейската система на оценяване- ниво А1- най-ниско, ниво С2- най-високо, примерно. Някои- като тези на Кеймбидж- са пожизнени, и важат за Европа, но Щатите не ги уважават достатъчно, а американскят Тойфел е с валидност 2 години.
Няма такива квалификации " английски на нивото на Шекспир, а го владее на нивото на Бареков "

И се пише инжЕнер, както и да се произнася и чува.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

9 Дракон с кисело зеле | 27.09.201612:51

Паяка, ако наистина много хора владееха английски на високо ниво, сега щях да съм без източник на доходи Усмивка
Сериозно, сблъсквал съм се с много хора, твърдящи, че владеят перфектен английски, само за да установя, че го владеят горе-долу толкова, колкото аз знам, примерно, немски. Буквално. (Тъпото е, че част от тия хора са телевизионни репортери - смятайте колко съм се червил, като съм им гледал необработените записи от интервюта с чуждестранни знаменитости.) Сериозно, прекалено много народ си пише в ЦеВе-то, че владее английски на нивото на Шекспир, а го владее на нивото на Бареков - и стигаме до идиотските надписи "Approach the card" по валидиращите устройства в трамваите. Примерно.

Подобно е и с висшето образование, впрочем - заради описаната в статията ситуация е относително лесно човек да запише висше, обаче до какво води това? Преди време ми беше попаднала една статистика, според която по-малко от двайсет процента от висшистите работят по това, което са учили. В университета с колегите математици се обиждахме на филолози и инжинери, а аз до момента прехраната съм си я изкарвал най-вече първо с инжинерна, а после с филоложка работа. (Като математик - и преди съм го споменавал, заплатата, която ми предложиха от БАН, беше жива подигравка.) Да не говорим за нароилите се университетченценца... С други думи, що народ уж има висше, ама всъщност го няма...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 27.09.201612:47

ама имат виШу и го размятат наляво и надясно,плюят комунезите че не им дават работа на бюро,служебна кола,таблет и 4 хиляди лева на месец.нищо че на интервю за работа,два лафа на общи теми не могат да обелят и имат поглед и излъчване на заек в люцерна.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 27.09.201612:24

винаги съм знаел,че уманитарите са безполезна сган,която става само за тухларната и да копае траншеи за оптични кабели.с продуктите на техния ''труд''се занимава главно ВиК-дружеството.
   

оценка

+0 -1