Webcafe

"Ако докоснеш косата ми - ще те убия!"

Lifecafe
02.11.2015, 14:13 (обновена 04.11.2015, 17:27)

1 от 10 снимки Назад Напред

джет ли

На екшън-звездата от "Ромео трябва да умре" - Джет Ли - принадлежат думите: "Можеш да ме удряш, но ако докоснеш косата ми - ще те убия!"

Вижте в галерията кои известни личности какво още казват за най-важните елементи за перфектния външен вид: косата и прическата

"Жената, която се подстригва късо, е на път да промени живота си" - този известен цитат, естествено, принадлежи на Коко Шанел - първата еманципирана дама в историята, която с неподражаем замах и привидна лекота създава онова, което днес познаваме под думата "стил".

Неслучайно в днешно време вече в думата "стил", без излишни обяснения, напълно по подразбиране, се включва и подстрижката. Казано накратко - "стил" - това е начинът, по който носиш косата си: дължина, цвят и изобщо онази комбинация на главата ти, която съдържа твоите собствени, крайно отличителни характеристики.

Уникалността на всеки един човек спрямо тази, често подценявана, но изключително важна част от тялото, което обитава, е дотолкова съществена, че дори е родила цитата:

"Смятам, че ако косата ти не е наред, целият ти живот не е наред".

Тези думи принадлежат на силно уважавания във Великобритания поп-изпълнител Мориси, който освен основател на инди-музиката може да се приеме и за първия хипстър в света. Това е така, защото когато някогашният вокалист на The Smiths носеше косата си в модерния днес стил "Елвис е жив" - с обръснат врат и коса, изправена нагоре, днешните двайсетгодишни още не са били дори и родени.

Друг певец, с още по-голямо влияние в съвременната култура пък направо заявява:

"Някои от най-големите грешки в моя живот, бяха прическите ми".

Думите принадлежат на великия Джим Морисън, който има къдрава коса и за краткия си живот така и не се научава какво да прави с нея. В един момент взема някакво решение и оставя косата си да расте естествено, като я пуска дълга.

Така че и днес, когато чуем за The Doors, се сещаме за обложката на албума The Best of The Doors от 1985 година, на който младия Джим е с най-естествената прическа, която човек може да си представи.

Подобни мащабни обобщения за косата - този изключително важен елемент от нашия външен вид, са правени още преди векове и от други поети преди Морисън, но особено красив и метафоричен е цитатът, оставен ни от великия персийски поет Омар Хаям, който казва:

"Косата разделя истината от лъжата"

Затова, ако искаш да разбереш дали някой се храни добре, дали спортува достатъчно, дали боледува или е здрав, на колко е години, с какви средства и култура разполага - и не на последно място - дали има добър и здрав ген (нещо, което всеки подсъзнателно гледа у противоположния пол) - косата ще ти каже истината.

Или както казва Ивана Тръмп, бивш модел и бивша съпруга на милионера, борещ се за президентския пост в САЩ - Доналд Тръмп:

"Красивата коса е най-доброто отмъщение".

Факт е, че огромен процент от външния вид се дължи на добре подбраната и чиста прическа. Мазната и неподдържана коса може да развали впечатлението и от най-скъпите дрехи, а сивата коса е абсолюто неподправен знак, действащ на най-първично ниво, който казва, че индивидът, с когото се срещате, вече излиза от фертилната си възраст.

"Красотата на жената не е в дрехите, които носи, нито във фигурата, която има, а е в начинът, по който сресва косата си".

Сещате се, че подобен цитат може да принадлежи само на човек с фино чувство за естетика. Този човек е Антон Чехов - един от авторите с най-силна и тънка наблюдателност, който много добре е разбирал значението, което се крие зад привидно дребните жестове на хората.

Може и начинът, по който една жена се реше, да изглежда като нещо дребно, но фактът, че децата имат много сериозно отношение към косите си още от съвсем малки е нещо, върху което спира вниманието си един не по-малко чувствителен човек и изключителен актьор.

В своята прекрасно написана "Автобиография", Чарли Чаплин споделя следното наблюдение:

"Косата е от жизненоважно значение за децата. Те плачат яростно, когато ги подстрижете за първи път. Без значение каква е косата им: пухкава, права или чуплива, те чувстват, че сякаш се подстригва част от тяхната личност".

Тези думи са написани от гениалния актьор през 1964-та година. Горе-долу по това време мъжът, който изпя "It's a man's world" Джеймс Браун прави следното изявление във връзка с външния вид на човека, с което, може би, без да осъзнава, за първи път след Коко Шанел, очертава стилът на съвременния човек:

"Косата е на първо място. След това са зъбите. Коса и зъби. Човек, който има тези двен неща, има всичко".

А близката история помни и личности, които дотолкова ценят този свой красив арсенал, с който очевидно са добре въоръжени, че дори заявяват

"Можеш да ме удряш, но ако докоснеш косата ми, ще те убия!"

Звучи доста заплашително, особено като се има предвид, че е истински цитат, дошъл от устата на красивя китайски актьор, играл в екшъни като "Смъртоносно оръжие" - Джет Ли.

За едни хора така седят нещата, но за други те са обърнати под съвсем друг ъгъл. Затова и малко шокиращо за финал звучи признанието на един от най-красивите съвременни модели - бразилката Адриана Лима, която казва:

"От косата, през зъбите, до ноктите - всичко по мен е изкуствено. Всичко! Дори сърцето ми е изкуствено!"

За зъбите, за ноктите, че дори и за сърцето можем да й повярваме. Но за косата?!?

Вижте в галерията кои са личностите, на които принадлежат съответните репллики.

Oще: 10 цитата  10 цитата за косата  dove  адриана лима прическа  адриана лима цитат за коса  антон чехов за косата  антон чехов писател  джеймс браун за косата  джеймс браун прическа  джим морисън прическа  доналд и ивана тръмп  доналд тръмп  ивана тръмп за косата  коса  коса цитати  красотата на косата  мориси  мориси прическа  омар хаям  цитати за косата 


Още от Dove