Webcafe

P.S. Ти си красива: Симона

webcafeЕлена Чернева
30.04.2016, 10:47 (обновена 01.05.2016, 09:32)
симона, ти си красива

Приказка без край със Симона Джендова

Красотата ще спаси света, e казал Достоевски. Не знаем за света, но със сигурност всяка една жена има правото да се приема и да бъде приемана не само по външния си вид. Защото красотата е и състояние на духа.

Забравете идеалите за съвършенство и перфектно изваяните тела. Тук няма да говорим за дрехи и грим, а за естествената красота, която ни вдъхновява всеки ден. И защото всеки сантиметър от нашето тяло - от главата до краката - заслужава по-малко критика и повече любов.

Webcafe.bg и Dove ви представят поредицата „P.S. Ти си красива!", за да ви срещнат с интересни жени, които живеят собствения си живот.

Симона Джендова е една от вълнуващите млади жени, които можете да срещнете по улиците на София. Тя е красива, умна и умее да паркира успоредно. Но освен това е и един от хората, които придават нов смисъл на думата благотворителност. Не само защото е основното звено на платформата Yatoto.bg, а и защото вярва, че "добротата си е една и съща навсякъде".

Със Симона се срещаме в най-шумния час на ежедневна София, за да говорим за модерните момичета, защо една жена трябва да чува, че е красива първо от себе си и кога точно идва мигът, в който осъзнаваш, че "това какъв си, е много по-различно от това, какъв искаш да бъдеш".

Симона е като джаз следобед в парка. Като уикенд на открито. Можеш да очакваш всичко от нея и, каквото и да стане, никога да не останеш разочарован.

Докато пием лимонада, разговаряме за всичко: от новата й любимата певица - Бет Харт, през любимата й социална мрежа - Yatoto.bg, до това защо не излиза от вкъщи без спирала и без да си е казала, че е красива.

Коя е Симона?

Симона е щастлив човек. Радвам се на малките неща. Обичам топлото време, хубаво вино, хубави приятели, хубава храна, хубави хора, хубава музика.... Сега съм се зарибила по една певица - Бет Харт се казва.

С какво точно се занимаваш в Yatoto.bg?

Aз съм мениджър продажби, като основната ми роля е да търся добрите герои в бизнеса. Така ги определяме ние. Това са всъщност стожерите на цялата платформа.

Добрите герои в Yatoto са бизнеси, които избират част от рекламните им бюджети да отидат за някакви обществено значими каузи, които са избрани от хората. Бизнеси, които освен ефективност, гонят и някакъв тип социален ефект. Така че, това е моята основна мисия - да намирам този тип бели рицари.

В нашата стая сме само момичета, 3 от общо 4 в офиса. И аз съм главен дегустатор на веган вкусотиите на една наша колежка. Тя прави страхотен веган сладолед и веган сирене. И през останалото време преча на колегите програмисти, които иначе трябва да са straight forward. (Смее се.)

Коя е благотворителната кауза, зад която би застанала винаги?

Нашата мрежа цялата е благотворителна, така че, това е малко коварен въпрос. Общо взето бих застанала зад всяка една кауза, но на сърце са ми онези, които са по-устойчиви във времето.

Като реален пример за такава кауза е "Приказки без край". Целта й е да се подобри престоя на децата в болничните отделения, като се фокусира върху емоционалното здраве на малките пациенти. В болниците се изпращат аниматори, които да се занимават с децата, забавляват ги, четат им приказки. И наистина има някакво развитие. Каузата е от почти три години и онова, което постигна, е че емоционалното здраве на децата по време на престоя им в болничните отделения вече е част от националната здравна стратегия на страната до 2020 година.

За мен това е нещо, което наистина води до някакъв тип реален резултат.

Какво значи благотворителност в България и различава ли се смисълът й от тази по света?

Благотворителност значи да направиш нещо добро на някого извън теб. По своята същност добротата си е една и съща навсякъде. Има разлика разбира се, няма как да няма. В мащаба от една страна. В България има много хора, които са толкова бедни, че самите те едва свързват двата края, няма как да могат да помогнат.

Общо взето има два типа хора - едните са такива, които искат да помогнат, но нямат възможност, а другите имат средства, но нямат време. Това е разликата. И това беше една от основните линии, върху които построихме Yatoto като платформа. Искахме да намерим някаква механика, чрез която бързо и лесно всеки да може да помага, без да отделя от своите лични средства и без, от друга страна, да лишава близките си от своето присъствие.

Друга разлика е участието на бизнеса. В другите страни бюджетите са по-големи и съответно бизнесът много по-активно участва в благотворителните кампании.  Има разлика и в броя на доброволците, но той е свързан с интензитета на самото ежедневие. В Америка например, в различните щати, между 20% и 50% от хората доброволстват. Представи си, всеки пети или втори да е бил доброволец поне веднъж в годината, докато тук процетът е доста по-нисък. В крайна сметка обаче, всички хора са добри, но за да можеш да правиш добро, трябва първо ти да си добре. Това е нещото, което нас малко ни спъва.

Кои са трите жени, които са ти повлияли най-много?

Те може би са три групи жени, но не са само три... Изключвам семейството, защото то някак е ясно, че когато те отгледат, ти влияят. Другите хора са моите приятелки. Най-добрата ми приятелка - Милена. Ние сме заедно буквално от бебета. Майките ни са приятелки от 40 години и ние, откакто сме се родили, сме цял живот заедно. Толкова сме близки, че когато я погледна винаги знам какво мисли. Много често дори са ни питали дали не сме сестри, просто защото страшно много си приличаме по жестове, говор и така нататък, иначе визуално нямаме нищо общо.

Друга такава група от хора са някои от моите преподавателки. Може би жената, която най-много ми е повлияла, е учителката ми по български от 5 до 7 клас, Антоанета Чакърова.

Тя е първият ми толкова любим преподавател. Страхотен човек, със страхотно чувство за хумор, супер вдъхновяваща. Тя е и човекът, който ме е научил много да ценя българския език като цяло.

Когато завършвахме прогимназия, събирахме пожелания от наши учители и тази жена ми написа нещо, което е много вярно и още се водя по него: "Ученето никога не свършва и когато си кажеш, че вече няма какво да научиш, трябва да се стреснеш. Нещо не е наред".

Третият човек - това е Симона Джендова. Тя най-много ми е повлияла от абсолютно всички. Защото това какъв си ти е много по-различно от това, какъв искаш да бъдеш или каква е твоята представа за това какъв си.

Трябва да се възприемеш с всичките си недостатъци. В мига, в който си дадеш сметка за това нещо и наистина се приемеш такъв, какъвто си - със стриите, целулита и пъпките, които ти излизат от време на време, това наистина започва да ти влияе и то в положителна посока.

Каква е съвременната жена и как се промени стереотипът й с годините?

Съвременната жена е много динамична, много по-динамична от тази, която е била през годините. Работи сама, може да се издържа сама. Доста по-самостоятелна е. Съвременната жена се интересува от страшно много неща. От това какво се случва по света, интересува се от политика, социология, от научни открития.

Общо взето, е много по-отворена към случващото се, мирогледът й е много по-широк от този, който е бил преди. Предпочита научно-популярни предавания, вместо кулинарни, не се извинява затова, че ще излезе с приятелки на кафе или на бар, че ще се прибере в 5-6 сутринта...

Сега жената може много повече неща и времето й позволява да ги покаже в много по-голяма степен. И освен това, съвременната жена може да паркира успоредно. (Смее се.) Без да удари никого!

Трите неща, без които не излизаш от вкъщи?

Спирала за очи - задължително. Парфюм - задължително. И телефон. Телефонът е нещото, без което в никакъв случай не мога да изляза по две причини. Едната е, че винаги трябва да имам достъп до служебната поща, защото може да се случи всичко. И втората е, че винаги трябва да имам фотоапарат под ръка. Защото винаги може да се случи нещо интересно, нещо красиво, което иначе човек би подминал.

Любима социална мрежа?

Yatoto.bg.

Колко често една жена трябва да чува, че е красива?

От себе си - минимум пет-шест пъти в седмицата. От другите не мисля, че е толкова важно. Поне аз, сутрин като тръгна за работа, всеки път си казвам: "Боже, Симона, колко си хубава". Може да звучи нескромно, но е факт. И колкото по-често си го казвам, толкова по-често то се случва. Защото за мен да си хубав е въпрос на себеусещане, преди всичко. Не на нещо друго.

Симона в три думи...

Щастлива, усмихната... обичаща... вино. Това май са четири думи. (Смее се).

P.S. Ти си красива

Кажи го и ти - на приятелката, на майката, на дъщерята, на жената в трамвая, на колежката от съседното бюро, на продавачката в магазина. Защото красотата е емоцията, която носим в себе си и с която заразяваме околните.

Зарадвай с комплимент любим човек и се присъедини към мисията на Dove - „P.S. Ти си красива". Включи се на apps.facebook.com/PSdovebg

Oще: dove  p.s ти си красива  външен вид  дав  жени  женска красота  красота  симона  ти си красива 


Още от Dove

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.