Webcafe

Запознайте се с Мис Венделла

webcafeЗорница Аспарухова
14.04.2016, 10:01 (обновена 15.04.2016, 11:51)
яна ламбрева

Яна и качественият Girl Power

Яна Ламбрева е блогър, иначе по професия е дигитален ПР и Social media експерт, и пишещ млад човек. Освен това и преди всичко, е градска мацка, както обичат да казват хората, еманципирана, свободомислеща и къдрава - както казва самата тя.

Яна е от момичетата, които може да срещнете по повечето централно софийски улици, винаги забързана нанякъде, с ярко червено червило на устните и с тениска на Батман или друг приятен филмов персонаж.

Като цяло Яна е като качествено кино. Всестранно развита и винаги изненадваща хората, които я познават. Дядо й е бил гласът на Рокфор от филмчетата за Чип и Дейл, а майка й е художник, баба й пък е човекът, на когото се възхищава най-много.

Яна е качествената женска сила в действие. От блога, който пише - Miss Vendella (http://www.missvendella.com/) , до клишетата, които хората намират за „женска работа".
Яна е като събота сутрин в спокойна София, макар с нея да се срещаме в четвъртък, за да говорим за супергерои, колко секси са нърдовете, колко често една жена трябва да чува, че е красива, кое ни прави модерни и кога полът няма значение, защото „избягвам да отговарям с: „мъжете искат това, а жените онова", просто защото всички сме хора и сме различни."

Дали красотата ще спаси света, е състояние на духа. А женският дух, според Яна, е емоция. Бурна и цветна. Като самата нея.

Как ти хрумна идеята за блога и какви са бъдещите ти творчески планове за него?

Всъщност историята на блога никак не е романтична. Създадох го през 2009 година просто, защото ми беше скучно един ден на работа. (Смее се.) По това време работех като технически секретар в едно дружество. Работата нямаше нищо общо, нито с мен самата, нито с това, което учех в този момент в университета. Един ден в обедната почивка реших, вместо да излизам да обядвам, да отворя blogger и да се регистрирам. Тогава още си използвах името Miss Vendella и така го регистрирах. Впоследствие се оказа, че vendella всъщност е тип малка, бяла роза, която се използва за булченски букети. А иначе името, винаги го казвам, защото много хора се бъркат, не е ВенделлА, все едно вендета, а ВЕнделла. И всъщност идва от един епизод на „Джони Браво". (Смее се.) В него той беше в някакво предаване и водещата се казваше Вендела, с едно Л. Много ми хареса, как звучи, аз бях на 9-10 години тогава, добавих си второто Л, просто защото обичам симетрия, „мис", защото съм мис и то си стана Miss Vendella. И така бях навсякъде - mirc-ове, чатове, скайп... (Смее се.) Всичко беше Miss Vendella.

А бъдещите ти творчески планове?

Обмислям да започна да се занимавам с видео, не с влогване, а по-скоро с разказване на истории. С мини клипчета и мини филмчета. Половинката ми точно с това се занимава - с motion graphics design, със заснемане на видеа, работил е в телевизия, има много опит и много ме вдъхновява и ме бута в тази посока. Мислим да започнем съвсем скоро. Но пак това ще се върти по-скоро около... как да го кажа... мисията на блога.

Какво правиш и представяш в блога си?

2009-а, когато започнах блога си нямах никаква идея, за какво искам да бъде. На какво да го посветя. Впоследствие, след първите два месеца, след малко лутане, стана ясно, че искам да пиша за beauty. И по-скоро, как сам да си направиш нещо (маска за коса, диадема или серум срещу акне), защото съм такъв вид човек. Но с годините концепцията за Miss Vendella много се промени, просто, защото аз се променям и е напълно нормално и блога да се променя заедно с мен. В момента ми харесва да казвам, че блогът е насочен към жените и всичко, което ги вдъхновява, мотивира и предизвиква. Може да е красота, козметика, мода... може да е свързано с мотивация и с това, как да останеш верен на себе си, въпреки света, който се променя постоянно, въпреки хората, около теб, въпреки мнението им за теб.

Какво искат да четат жените?

Хмммм... за мен жените като цяло вече нямат нужда и даже им е писнало от клюкарски списания, от постове и статии, които са посветени на тази или онази звезда, колко е отслабнала и какво си е купила, какво си е надула, какво си е свалила... Мисля, че теми от рода на: „Как да го задоволиш в три лесни стъпки" и използването на умалителни, са повече от обидни и това не са неща, които една модерна, мислеща, млада жена има нужда да чете. Вярвам, че жените искат и имат нужда, да четат повече истински истории, свързани с други жени, които минават през всякакви ситуации - от смешни до тъжни, защото животът е това. Никога не е черно и бяло. Животът е смесица от цветове.

 

Кое е най-ценното женско правило и коя е жената, от която го научи?

(Смее се.) Пак няма да мога да ти отговоря в едно изречение. Израстнала съм в семейство с изключително силни жени. Всъщност в моята глава, жените в моето семейство са Алфа, те са лидерите, без изобщо да искам да обиждам нито баща ми, нито дядо ми, нито чичо ми, които също са изключителни професионалисти и страхотни хора. Но просто жените в семейството ми са минали през изключително много. Наистина много...

Да се върна обаче на въпроса - баба ме научи, че винаги трябва да изглеждам добре - както за себе си, така и за пред обществото. Тя беше човекът, когото можех да стоя и да гледам с часове - как се лакира, готви или чете книга. Двете сме тотално различни. Тя беше фина, с рижави коси, порцеланова кожа, със стройна и слаба фигура. Говореше по-скоро тихо. Беше изключително стилна и силна жена. От майка ми, която ме отгледа по-скоро сама, се научих да бачкам. Тя е човекът, който ми каза: „Независимо в какво състояние си, независимо, колко зле се чувстваш, работата, особено, ако е нещо, което правиш със сърцето и душата си, ще те изкара от всяко едно лошо състояние." Научи да бъда много самостоятелна. А леля ми ме научи да уважавам себе си. Да уважавам мнението си и желанията си...

Все силни жени, които са ми помогнали да съм човека, който съм в момента. И с хубавите и с не толкова приятните ми черти.

Каква е ролята на съвременната жена в обществото?

Да допринася за доброто на обществото, колкото и банално и комунистическо да звучи. (Смее се.) Everybody needs to do their part!

Както се бием в гърдите и казваме, че искаме всички да се държат с нас равноправно, е хубаво да не забравяме, че в същото време внасяме и красота в този свят. И финес, и естестика и емоция. За мен една от основните роли на жените, изключвам това да си честен, работлив човек, и да вършиш добро, е да запазваш емоцията. Да не я губиш.

Какво значи „женска работа"?

(Смее се.) В Туитър много често използвам хаштаг „Женски му работи", когато пиша за глупости, от рода на: „Червилото ми се размаза" или „Отидох и си купих фон дьо тен, но се оказа с два тона по-светъл"... хаштаг „женски му работи". (Смее се.) Иначе, женска работа... Много хора казват, че „женска работа" е къщата да е чиста. Да, ама не. (Смее се.) Това разделяне по полове винаги ми е било много странно. Защото, ако трябва да съм честна приятелят ми мие чиниите вкъщи, а не аз. Аз съм доста разхвърлян човек и често игнорирам домашните задължения. (Смее се.) Затова не мисля, че има „женска работа". Ако трябва да се върнем назад с един въпрос, „женска работа" е може би съхранението на тази емоция, която е много истинска и много чиста. И женска работа е разбира се, в някакъв момент, ако жената иска, да създаде семейство. Чисто биологично това е „женска работа". (Смее се.)

Каква е разликата между родните блогъри и тези по света?

Забелязала съм, че тук се блогва за всичко. От най-евтиния и безмислен продукт, до безбожно скъпите палитри и червила. Да, добре е да има представена информация за почти всичко, което е на пазара, но смятам, че има едно изхвърляне в двете граници. Западните блогъри ни водят много по качество. Също така, тук има много размиване на козметични и beauty блогъри, и модни блогъри. Модните блогъри пишат много за beauty и обратното, в което няма нищо лошо, защото всички имаме повече от един интерес, но някак си ми се губи нишата, посланието. Центърът. Около какво се върти твоето малко онлайн пространство. Има български блогове, които чета с много голям кеф, просто защото за мен имат смисъл и някаква основа, върху която надграждат. Има и такива, които отварям, защото имат много красиви снимки и в тях намирам вдъхновение. И има такива, от които просто нямам какво да получа като читател. Вярвам, че читателят трябва да бъде взискателен към това, което чете и му се поднася като съдържание, иначе как ще се развиваме? Добре е да гоним качеството, а не количеството. Факт е, че аз съм с много високи изисквания, което не винаги е добре. Перфекционизмът убива добрите идеи. Това е нещо, с което се боря много. И може би на много хора ще им звуча рязка или груба и няма да им харесва, това което казвам... Критици има много. (Смее се.)

Коя е любимата ти социална мрежа?

Инстаграм. (Смее се.) Защото е много визуална и дава право на всеки да изрази виждането си за света. Другото, за което много хора може би ще ме захапят е, че е за мен е много позитивна социална мрежа. Просто защото можеш да си подбираш какво съдържание виждаш. Съдъражние, което да те прави щастлив и да ти носи позитивна емоция. Точно затова ми харесва много. Пък и аз съм визуална маймуна. (Смее се.) Така съм свикнала. Зареждам душата си през очите.

Колко често една жена трябва да чува, че е красива?

Ммммм.... Достатъчно, но не прекалено често. Защото иначе се изтърква. Същото е и с „обичам те".

За финал, Яна Ламбрева в три думи...

Къдрава, шумна, емоционална. (Смее се.)

 

 

Oще: dove  p.s. ти си красива  блог  блогър  дав  жени  козметика  красота  мис венделла  яна ламбрева 


Още от Dove

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.