Webcafe

Косата - оръжие, сила и любов

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
09.11.2015, 16:27 (обновена 16.11.2015, 20:13)
коса, фризьор, прическа

Снимка: © Getty Images

Прието е да смятаме, че дръзката промяна в прическата на една жена е знак за трусове с мощта на голямото чилийско земетресение във вътрешния живот на жената. Но дали това наистина е така?

Как ще реагирате, ако в понеделник сутринта влезете в офиса и видите колежката си, която от три години размята дълга и руса грива с къса, кестенява пикси прическа?

Ще разлеете капучиното си? Ще й кажете: „Честито, колко смело! Много ти отива!" (докато вътрешно се питате какво по дяволите е направила) или директно ще възкликнете: „Господи, мъжът ти е поискал развод! Искаш ли номера на бракоразводния ми адвокат?"

Прието е да смятаме, че дръзката промяна в прическата на една жена е знак за трусове с мощта на голямото чилийско земетресение във вътрешния й живот. Но дали това наистина е така?

Според популярната психология рязката смяна на прическата се асоциира с копнеж по смяна на партньора. Това никак не е задължително. Но промяната на косата със сигурност е ясна заявка за готовност на дамите да навлязат в нов етап от живота си. Или поне да излязат от стар. Това е лично решение, чрез което жените символично установяват контрол над живота си и го показват на света около себе си.

Независимо дали жената се носи с класическо боб каре, ангелски руси букли, омбре със сини краища или дълга и черна на среден път тип Мортиша, косата на всеки женски индивид е неговата запазена марка.

Затова когато жената се „ребрандира", това задължително носи някакво послание на хората около нея, макар те невинаги да са способни или готови да го разчетат.

Ако видите жена, която е отрязала дългата си коса късо или от руса е станала черна, това може да е и вик за внимание. Или за помощ. Може да бъде акт на неподчинение, бунт или стъпка към промяна. Може да бъде отчаян апел за смяна посоката на житейския й път, а разбира се, може да е и просто еманация на събираното от много време желание за „ъпдейтване" на визията.

Това, което жените правят с косите си, често говори по-силно от това, което изразяват вербално. Понякога направо крещи.

Тъй като дори Зигмунд Фройд не е успял да си отговори на въпроса „Какво иска жената", ние сме далеч от амбицията да проникнем в дебрите на нейното желание. И все пак, има някои кодове, които могат да ни подскажат какви процеси текат в съзнавания и несъзнавания живот на нашата приятелка/спътница/колежка/майка/дъщеря.

Грижата за косата не е само нарцистичен акт.

Усилията, които жените полагат, за да имат красива и здрава коса, надхвърлят границите на суетата. Жената, която обича косата си носи в себе си силна женствеността, подчертана сексуалност и богато светоусещан. И обратното - занемарените коси са недвусмислен знак за леност на личността и загуба на интерес към живота.

За този, който има очи да види, женските коси са добре написан софтуер за феминната природа.

Цъфтящи краища? Дали тяхната притежателка няма време да отиде на фризьор, защото е заета бизнесдама или свръхангажирана майка? Или може би зад тях се крие младежка болест, свързана с опадане на косата и съответно страх от подстригване?

Често сменяне на различни цветове? Дали жената, която в понеделник разлива кестеняв водопад, а в петък се кипри с модерния цвят сьомга е палава бунтарка или в натрапливото сменяне на цветовете има друг смисъл? Може да допуснем, че това поведение е свързано с непрестанното търсене на нещо ненамираемо.

Дали това е постоянен партньор, дете, удовлетворяваща работа или екзистенциален отговор, можем само да гадаем.

А познавате ли жени с разкошни къдрави коси, които не спират да притискат кичурите си в преси за коса и да ги опъват в сешоари в името на желаната права коса? Да, ясно е, че „всеки иска каквото няма", но зад категоричния отказ от естествена коса може да стоят по-дълбоки причини. Бягство от по-ранни години? Копнеж по скъсване с пъпната връв? Стремеж към „укротяване и изправяне" на характера или дори на суровите реалности на живота?

Отношението към косата се различава и в различните държави.

В търсене на връзката жена-коса-свят, заедно с DOVE запитахме читателите ни „Колко често сменяте прическата си".

Получените отговори не претендират за представителност, но потвърждават тезата, че голяма част от българките са по-скоро склонни да противостоят на промяната, отколкото да я приветстват и предизвикат.

72% от респондентите в анкетата са отговорили, че променят прическата си веднъж годишно и по-рядко.

Това, което една жена прави с косата си. може да означава безкрайно много неща.

Разбира се, търсенето на теле под вола е крайно излишно. Отново ще цитирам Фройд, който е казал „Понякога пурата е просто пура". И все пак, ако има елемент на нечия външност, който може да говори, то това е косата. И тези, които искат да отметнат булото на женската психика дори за малко следва да спрат да правят безсмислени коментари и да се вслушват в нея.

А жените, които искат да се оглеждат в очите на другите и да се усмихват на видяното, трябва да подбират внимателно своята козметика. Ние препоръчваме новата серия от шампоани и балсами на Dove, които могат да ви помогнат да сте щастливи с косата си.

Има три вида козметика за коса, в зависимост от нейния тип: Dove Oxygen & Moisture, Dove Pure Care Dry Oil и Dove Youthful Vitality, съответно за тънка и безобемна коса, за суха и изтощена и специалната "подмладяваща" серия за косата, която започва да усеща ефекта на стареене.

Oще: dove  жена  женственост  козметика  козметика за коса  коса  коси  прическа 


Още от Dove

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.