Берлин - пътека от съдби | webcafe.bg
Webcafe

Берлин - пътека от съдби

webcafeLifecafe
04.11.2014, 15:52 (обновена 11.01.2017, 09:53)

1 от 17 снимки Назад Напред

Берлин - минало и настояще в един кадър

1985-та: граничният пункт на Инвалиденщрасе

Българската алтернативна ню уейв група "Нова Генерация" има една малко известна песен с твърде авангардна мелодия, но за сметка на това с изключителен текст.

Парчето се нарича "Берлин" и звучи твърде тематично сега, 26 години след падането на Берлинската стена.

"Разтвори слънцето/ желязната врата/ и дъжд от светли точки/ заваля над мен" се пее в текста, излязъл под смелото перо от покойния Димитър Воев.

Песента продължава така: "Берлин, Берлин,/ в пътека от съдби/ по улиците нощем, моля/ стъпвайте сами".

Само че мракът, характерен както за текстовете на Воев, така и за социалистическия черно-бял облик на Берлин, запечатан в спомените на ГДР-ейци и източноевропейци - изглежда вече се разпръсна.

"Камбана бие, ражда се дете./ Животът слага в красотата/ свойто грозно "не""- продължава донякъде песимистично, типично в своя стил, Воев.

Истината обаче е по-различна от мрачните краски, нарисувани от "Нова генерация", макар и да е толкова алтернативна, колкото и техните тонове.

Вместо "свойто грозно не", животът сложи в красотата на Берлин своето великолепно "да" и превърна града в динамично, пулсиращо, модерно и човеколюбиво място.

Днес в Берлин има място както за бъдеще, така и за история. А и за капка носталгия.

В галерията можете да видите снимки от публикувана в английското издание Гардиан статия по повод наближаващото честване на 9 ноември и падането на Берлинската стена (едно от най-важните събития и в нашата, българска история).

Снимките представляват компилация от места, снимани по времето на Берлинската стена и настоящи изображения, взети от Google Street View.

Експериментът със смесването на старо и ново е твърде успешен, а резултатът се изразява в едно хармонично и единно възприемане на града.

На което можем да възкликнем само: Das Leben in Berlin ist wunderbar!

Oще: берлин  гдр  град  западен берлин  източен берлин  нова генерация  ссср  стената  студената война 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

1 Уточнител | 05.02.201822:30

Берлин е провинцията с най-нисък образователен статус на младежта, под средното ниво в света, където близо половината от младежите са първо или второ поколение имигранти, жители на малцинствени гета. В Берлин властва Политкоректността и Мултикултурата....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани